Μύκονος: Τα πάρτι σε βίλες με εισιτήριο - Οι εικόνες συνωστισμού και η οργή Χαρδαλιά
NewsroomΑνησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού τόσο από τα πάρτι σε βίλες στη Μύκονο, αλλά και από υπαίθρια μπαρ σε όλη τη χώρα όπου πλήθος κόσμου αγνόησε τις συστάσεις των ειδικών και διασκέδασε σαν να μην υπάρχει κορονοϊός. Στο προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για τα τοπικά lockdown σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων, ενώ οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει τον ιό σε 400 συνανθρώπους μας. Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το λουκέτο και το βαρύ πρόστιμο που επιβλήθηκε σε κατάστημα στη Μύκονο με τους επιχειρηματίες εστίασης στην περιοχή να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο για ομαδικό κλείσιμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, οι εικόνες συνωστισμού από Μύκονο, Αίγινα, Ναύπακτο και παραλιακή το πρώτο τριήμερο μετά την καραντίνα με τον κόσμο να αδιαφορεί για τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, σήμαναν συναγερμό για το καυτό καλοκαίρι που έρχεται και ακόμη δεν έχουν φτάσει οι τουρίστες. Οι εικόνες συνωστισμού προκάλεσαν την αντίδραση του Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήθελε να στηρίξει και να ενισχύσει την αγορά, θέλαμε κι εμείς να αρθούν νωρίτερα τα μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, αλλά με κανόνες, που είναι αδιαπραγμάτευτοι. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια Υγεία. Ολοι να συνειδητοποιήσουν, και οι επιχειρηματίες, ότι άπαντες ακολουθούμε πρωτόκολλα και κανόνες» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο «λουκέτο» για δύο μήνες και στην επιβολή προστίμου 20.000€ σε beach bar στη Μύκονο για τη μή τήρηση των μέτρων προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.
Εκτός όμως από τα beach bar και τα κλαμπ, ανεξέλεγκτος φαίνεται να είναι ο συγχρωτισμός σε βίλες της Μυκόνου, όπου στήνονται πάρτι καλώντας κόσμο μέσω κοινωνικών δικτύων. Ο Γιάννης Θεοχάρης, πρόεδρος διασκέδασης και εστίασης Μυκόνου, αναφέρει στο Open ότι έχουν καταγγείλει φαινόμενα οργανωμένων ομάδων που έρχονται στο νησί, νοικιάζουν μια βίλα και κάνουν πάρτι με αντίτιμα - εισιτήρια. Για αθέμιτο ανταγωνισμό μάλιστα, κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες. «Αυτή η νέα μόδα είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός, πάρτι σε βίλες υγειονομικές βόμβες, δηλαδή σε σπίτια μαζεύονται 300 και 400 άτομα» λέει ο κ. Θεοχάρης.
Την ίδια στιγμή, σε αναβρασμό είναι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου μετά την τιμωρία του συναδέλφου τους, καθώς όπως λένε δεν είναι εφικτό να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η ισορροπία μεταξύ υγειονομικού κινδύνου και οικονομικού κόστους φαίνεται να γκρεμίζεται. «Από το να κλείσει μια επιχείρηση η οποία απασχολεί κόσμο δεν είναι στις προθέσεις μας. Να μην έχουν πρόσβαση σε έναν χώρο η κοινωνία και οι καταναλωτές είναι δυσανάλογο με το κόστος που έχει το υγειονομικό σύστημα να ανταπεξέλθει σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων», τόνισε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή το περιστατικό με τον συνωστισμό στο beach bar της Μυκόνου. Μιλώντας στην εκπομπή «Open Ελλάδα» απάντησε στην ερώτηση «σε έναν χώρο με 400 άτομα, σε ένα κλαμπ, για ποιες συνέπειες μπορούμε να μιλάμε λόγω του συγχρωτισμού;»: «Μπορεί να κολλήσει και τους 400, ακόμα κι αν είναι ασυμπτωματικός, ακόμα και αν το ιικό φορτίο του είναι πολύ μικρό. Αν μιλάει, βήχει, γελάει, με άλλους γύρω του, μπορεί να κολλήσει πολύ κόσμο. Και σε ένα μπαρ δεν πάμε για να απομονωθούμε, δεν πάμε στη γωνία σαν τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, να πάμε να κάτσουμε σε μια γωνία του μπαρ. Εκεί πας για να μιλήσεις, να κοινωνικοποιηθείς. Δηλαδή, υπάρχει μια αντίθεση. Λέμε να ανοίξουν τα μπαρ, αλλά αυτό πρέπει να το σεβαστούμε».
Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ακόμη και με τοπικό lockdown αν δεν τηρούνται τα μέτρα και υπάρξει κρούσμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι σε περίπτωση που καταγραφούν αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε συγκεκριμένη δομή, σχολείο ή και ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, νομό ή νησί θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τοπικό lockdown.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:
Μύκονος: Πάρτι με εισιτήριο εισόδου σε βίλες
Σύσκεψη έγινε μεταξύ των επιχειρηματιών στη Μύκονο μετά τις αντιδράσεις για το λουκέτο σε κατάστημα στη Φτελιά για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα. Στο νησί όμως υπάρχει και ένα άλλο θέμα, αυτό με τις βίλες και τα αντίτιμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Φρέσκου για το Open, το νησί είναι ένα «καζάνι που βράζει» μετά το αυστηρό πρόστιμο που επιβλήθηκε. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης του νησιού πραγματοποίησαν σύσκεψη και έχουν μπροστά τους ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για να διαμαρτυρηθούν.
Ο λόγος είναι ότι οι ίδιοι έχουν υποβάλλει δεκάδες φορές αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να πάρουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν μπορούν οι ίδιοι να αστυνομεύσουν τους πελάτες τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κατάστημα στο οποίο επιβλήθηκε το αυστηρό πρόστιμο παραμένει ανοιχτό, καθώς έχει διορία 5 ημερών για να κάνει ένσταση και 2 ημέρες να πάρει απάντηση, δηλαδή συνολικά για επτά ημέρες μπορεί να λειτουργεί. Από την Τρίτη όμως θα υπάρξει νέα ΚΥΑ με την οποία το σφράγισμα μιας επιχείρησης θα ισχύει από την πρώτη ημέρα και δεν θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί.
Ο Γιάννης Θεοχάρης, πρόεδρος διασκέδασης και εστίασης Μυκόνου, μίλησε στην κάμερα του Open και έκανε λόγο για ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζει το νησί τα τελευταία δύο χρόνια με οργανωμένες ομάδες που νοικιάζουν βίλες και οργανώνουν πάρτι, την ώρα που κλείνουν καταστήματα στο νησί. «Το γεγονός που συνέβη στο μαγαζί της Φτελιάς ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Προέχει η δημόσια υγεία και η υγεία των πελατών μας και είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και θα πρέπει να συνυπάρξουμε με αυτά τα πρωτόκολλα. Ο κόσμος που έρχεται στο νησί είναι ξένος επί το πλείστον και τα παραπτώματα το τριήμερο που μας πέρασε έγιναν γιατί το νησί είχε λίγο κόσμο. Και ο ίδιος ο επιχειρηματίας δεν είχε τέτοια πρόθεση. Εμείς σεβόμαστε τον πελάτη» είπε χαρακτηριστικά.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:
- ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
- Μυστήριο με το μοιραίο αεροσκάφος στο Καζακστάν - Τα σενάρια της συντριβής και τα ύποπτα σημάδια
- Το μέλλον του ΝΑΤΟ περνά από τον Λευκό Οίκο: Οι βλέψεις Τραμπ και η ανησυχία της Ευρώπης
- «Λευκά» Χριστούγεννα: Έφεραν απότομη κοσμοσυρροή στα χιονοδρομικά κέντρα