Ελλάδα|09.06.2020 18:09

Εστιάτορες για τον κορονοϊό: Αν δεν βάλουμε μυαλό, θα υπάρξουν lockdown

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την κορυφή του «παγόβουνου» αποτελεί η περίπτωση της Μυκόνου, όπου σε μπαρ της περιοχής επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ και δίμηνο λουκέτο μετά τον συνωστισμό που επικράτησε σε πάρτι. Αντίστοιχα φαινόμενα συγχρωτισμού παρατηρήθηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε ανάλογες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα αλλά μόνο στο beach bar στη Φτελιά μπήκε λουκέτο δύο μηνών.  

Σε παραθαλάσσια ή μη μπαρ, υπό τους ήχους δυνατής μουσικής και μετά την κατανάλωση αλκοόλ, άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας χόρευαν αγκαλιασμένα χωρίς να τηρούν ούτε στο ελάχιστο τις αναγκαίες αποστάσεις για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Το γεγονός παραδέχθηκε στο ethnos.gr και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Κουράσης, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση νέα lockdown, τοπικά ή γενικευμένα, είναι προ των πυλών, με δραματικές συνέπειες για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Ο ίδιος παρομοίωσε ακόμα τη διάθεση των πελατών των μπαρ με το σύνδρομο του αποφυλακισμένου, αφού έπειτα από καιρό είχαν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν, ξεχνώντας τα μέτρα ασφαλείας.

«Αν δεν αλλάξει κάτι, αν δεν βάλουμε μυαλό και αν δεν συνετιστούμε, τα αυστηρά lockdown θα επιστρέψουν και αυτό θα είναι σε βάρος των επιχειρηματιών. Τα φαινόμενα συγχρωτισμού παρατηρήθηκαν σε επιχειρήσεις που συχνάζουν άτομα νεαρής ηλικίας, κατά τη διάρκεια της διασκέδασης και, βέβαια, μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Τότε σιγά σιγά χαλάρωσε η τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα ασφαλείας. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν έπειτα από αρκετό καιρό και παρουσίασαν το... σύνδρομο του αποφυλακισμένου. Δυστυχώς, το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και βέβαια δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κουράσης.

Τα νησιά τα μεγάλα θύματα

Κατά τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τα μεγάλα θύματα θα είναι οι επιχειρήσεις στις νησιωτικές και τις άλλες τουριστικές περιοχές, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού.

«Περισσότερο θα πληγούν, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι συνάδελφοι στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί περισσότερο από τις υπόλοιπες. Είναι πολύ πιθανό κάποιες από αυτές να μην ανοίξουν καθόλου φέτος ή να μειώσουν σημαντικά το προσωπικό τους. Κατά τη γνώμη μου, οι επιχειρηματίες δεν έχουν μερίδιο ευθύνης. Δε νομίζω ότι υπάρχει επιχειρηματίες, ο οποίος να λέει στους πελάτες του ''χορέψτε αγκαλιασμένοι''. Ίσα ίσα που όλοι έχουν πάρει μέτρα ασφαλείας στα μαγαζιά τους και προσπαθούν να προστατεύσουν και το προσωπικό τους. Αν ο πελάτης πιει, είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάτι ο επιχειρηματίας. Τα φαινόμενα συνωστισμού δεν σημειώθηκαν σε εστιατόρια ή σε καφετέριες, αλλά σε μπαρ που οι πελάτες στέκονται όρθιοι. Όταν γίνεται κατανάλωση ακοόλ, μοιραία χαλαρώνουν τα μέτρα», υποστηρίζει ο κ. Κουράσης.

Κατά τον ίδιο, το ζήτημα απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την ομοσπονδία, η οποία ήδη έχει συστήσει στα μέλη της να δείχνουν μεγάλη προσοχή. «Μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιήσουμε διοικητικό συμβούλιο και θα μας απασχολήσει πολύ το θέμα. Θα δώσουμε νέες κατευθυντήριες γραμμές και θα τονίσουμε ότι πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Πρέπει να δείξουμε καλό πρόσωπο και στο εξωτερικό», τονίζει ο κ. Κουράσης. 

ΚορονοϊόςΜύκονοςlockdownσυνωστισμόςεστιατόρια