Ελλάδα|09.06.2020 21:46

Το ιστορικό ραντεβού συλλεκτών και σινεφίλ στη Γλυφάδα στα 87χρονα γενέθλια του Drive In

Κώστας Ασημακόπουλος

Ο χρόνος σταμάτησε στη Γλυφάδα υπό το φως της πανσελήνου και στο πάρκινγκ του Drive In ξεδιπλώθηκε ιστορία δεκαετιών. Θρυλικά τετράτροχα που άφησαν εποχή στην άσφαλτο και σημάδεψαν γενιές και γενιές εξέπληξαν ευχάριστα τους πελάτες της πρωτότυπης επιχείρησης που εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού ζει και πάλι μεγάλες πιένες. Η βραδιά όπου παλιά αυτοκίνητα πάρκαραν στο πάρκινγκ του Drive In της Γλυφάδας δεν επιλέχθηκε τυχαία...

Πριν από 87 χρόνια στο Νιου Τζέρσεϊ

Η πρώτη κινηματογραφική προβολή σε κινηματογράφο Drive In στην ιστορία έγινε στις 6 Ιουνίου του 1933, στο Camden του New Jersey. Ηταν μία ιδέα του πωλητή αυτοκινήτων Richard Hollingshead Jr που έστησε έναν κινηματογράφο στον δρόμο μπροστά από το σπίτι του ώστε να παρακολουθήσει και η εύσωμη μητέρα του που δε μπορούσε να χωρέσει στα κλασσικά καθίσματα των cinema. Από τότε πέρασαν 87 χρόνια και στη Γλυφάδα προβλήθηκε η ταινία The Great Gatsby με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο…

100 αυτοκίνητα στο Drive In

Χρειάστηκε να βρεθούμε μέσα στην πανδημία του κορονοϊού και η ιδέα ενός Drive In κινηματογράφου να αναβιώσει με την πρωτοβουλία του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου. Μετά τη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου ήταν η σειρά των βετεράνων της ασφάλτου να κλέψουν την παράταση. «Αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόταση από τον δήμαρχο Γλυφάδας. Μαζέψαμε περίπου 100 παλιά αυτοκίνητα και δώσαμε την ευκαιρία στους νέους να τα γνωρίσουν και στους παλιούς να θυμηθούν», είπε στο ethnos.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικής Ομοσπονδίας Οχημάτων Εποχής (Ε.Ο.Ο.Ε) Αντώνης Θεοχάρης. 

Ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία που είχε αυτό το ξεχωριστό ραντεβού: «Απολαμβάνουμε απόψε ένα νοσταλγικό ταξίδι σε άλλες εποχές. Το drive in, παλιά αγαπημένη συνήθεια, συνδυάζεται απόλυτα με τα ιστορικά οχήματα σε μια επετειακή συγκυρία, καθώς πριν από ακριβώς 87 χρόνια λειτούργησε στην Αμερική το πρώτο drive in cinema».

Tα αυθεντικά... Jeep και ο Κιτ

Στρατιωτικά Jeep, σκαραβαίοι, παλιές Μercedes, Ford cabrio, Mini Cooper, Triumph, Peugeot 404, Citroen χελώνα, Volkswagen Van Τ2, Audi quattro, ένα γνήσιο αντίγραφο Pontiac Trans – Arm σαν το γνωστό Κιτ του Μάικλ Νάιτ κ.α. μαζί με τα απαραίτητα αξεσουάρ τους γύρισαν το χρόνο πίσω και φόρεσαν και πάλι τα «καλά» τους όπως τότε που έναν «νέοι και καμάρωναν στις βιτρίνες των εκθέσεων.

«Μοτοσυκλέτες και φορτηγά

«Έχουμε 19 συλλόγους σε όλη την Έλλαδα και ξεπερνάμε τα 2.500 μέλη. Στόχος μας είναι να διασώσουμε την κινητή ιστορία του τόπου. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα αυτοκίνητα, αλλά και σε παλιά λεωφορεία, παλιές μοτοσυκλέτες ή και φορτηγά ή ακόμα και πολύτιμα και πολύ σπάνια αντικείμενα. Φυσικά υπάρχουν χιλιάδες ακόμα συλλέκτες ή κάτοχοι παλιών αυτοκινήτων που δεν είναι μέλη μας αλλά είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στις εκδηλώσεις μας», λέει στο ethnos.gr ο  Αντώνης Θεοχάρης και με την ευκαιρία έστειλε το δικό του μήνυμα για να γίνει πιο ευέλικτο το νομικό καθεστώς για τους κατόχους παλιών αυτοκινήτων:

«Δεν είναι φιλικό το περιβάλλον»

«Μετά από μία δεκαετία κρίσης, φόρους αλλά και επιβαρύνσεις το νομικό καθεστώς που υπάρχει δεν ευνοεί για να κρατήσεις και να συντηρήσεις ένα παλιό αυτοκίνητο. Δεν θα έλεγα πως είναι φιλικό το περιβάλλον και πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές. Δεν παραγνωρίζουμε επίσης πως ορισμένοι κάτοχοι παλαιών αυτοκινήτων έκαναν κατάχρηση των ευεργετικών διατάξεων που τους δίνει η νομοθεσία ενός αυτοκινήτου αντίκα αλλά αυτοί ήταν λίγοι. Πάντα θα υπάρχουν οι παραβάτες αλλά με τις κατάλληλες τροπoοιήσεις όλα μπορούν να προβλεφθούν. Γενικά οι εποχές είναι δύσκολες για να επισκευάσεις και να συντηρήσεις ένα παλιό αυτοκίνητο και πρέπει να δοθούν κίνητρα. Είναι η ιστορία μας και οφείλουμε να την διαφυλάξουμε».

Ο παλιός κινηματογράφος

Εκτός από την ιδέα που είχε ο δήμαρχος Γλυφάδας, η ομοσπονδία φίλων παλιών αυτοκινήτων πρόσφατα είναι μία ακόμα εμπλοκή με τα κινηματογραφικά πράγματα του τόπου: «Ο λεσχιάρχης στο Βόλο και με ενημέρωσε πως σε έναν παλιό κινηματογράφο υπήρχαν δύο μηχανές, δύο ενισχυτές με λάμπες, κουδούνια και άλλα αξεσουάρ παλιού κινηματογράφου και τρέξαμε σαν σύλλογος να τα περισώσουμε και να τα παραδώσουμε στις νέες γενιές».

Ο πολυχώρος στο Ναύπλιο και οι χορηγοί

Ενας από τους μεγάλους στόχους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Οχημάτων Εποχής είναι να λειτουργήσει ο πολυχώρος στο Ναύπλιο που στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις: «Αναζητούμε έναν δικό μας χώρο για να εκθέτουμε τα αυτοκίνητα. Στο Ναύπλιο υπάρχει ο χώρος αλλά ποτέ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για να φτιάξουμε έναν χώρο που θα είναι λειτουργικός όλες τις εποχές του χρόνου. Δεν έχει κλιματισμό και το καλοκαίρι δεν προσφέρεται για να λειτουργήσει. Αυτή είναι μία μεγάλη μας φιλοδοξία. Δεν θα σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να διασώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παλιά αυτοκίνητα και να μεγαλώσουμε την κοινότητα  μας. Εχουμε στα σχέδια μας πολλές εκδηλώσεις και επισκέψεις σε πολλές πόλεις αλλά δυστυχώς δεν έχουμε χορηγούς και τα έξοδα είναι τεράστια για τους κατόχους των αυτοκινήτων. Πριν από την καραντίνα διοργανώσαμε μία πολύ μεγάλη και επιτυχημένη εξόρμηση στην Αρχαία Ολυμπία και γενικά είμαστε ανοικτοί σε προσκλήσεις και συνεργασίες. Εχουμε δράση και στο εξωτερικό κυρίως στην Ιταλία και στην Βουλγαρία όπου το κίνημα της αξιοποίησης των παλιών αυτοκινήτων είναι πολύ ανεπτυγμένο».

αντίκεςΓλυφάδαdrive inΑντώνης ΘεοχάρηςΕλληνική Ομοσπονδία Οχημάτων Εποχής