Ελλάδα|12.06.2020 21:55

Βιτριόλι: Γιατί κράτησε περούκα, καπαρντίνα, τηλεκάρτα η φερόμενη ως δράστις- Απαντούν οι ειδικοί

Newsroom

Ως άτομο εμμονικό, ευφυέστατο, με διαύγεια σκέψης και ναρκισσισμό, το οποίο κράτησε περούκα, ρούχα και τηλεκάρτα ως «λάφυρο», σκεπτόμενη ότι πέτυχε αυτό που επί ένα χρόνο σχεδίαζε, χαρακτηρίζουν τη φερόμενη ως δράστιδα της επίθεσης με το βιτριόλι, η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου και ο ιδιωτικός ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Τσούκαλης.

«Αυτή τη στιγμή όλοι μας προσπαθούμε με βάση τη δική μας κοινή λογική να εξηγήσουμε πράξεις που δεν έχουν λογική. Πολύ φοβάμαι ότι μπαίνουμε στη διαδικασία, αναλύοντας με αυτόν τον τρόπο, να δώσουμε ελαφρυντικά», είπε η η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όταν μιλάμε για το προφίλ της γυναίκας αυτής, που φέρεται ως δράστιδα. Από τη μία βλέπουμε την εμμονικότητά της, δηλαδή ότι σχεδόν ένα χρόνο φέρεται να ασχολείται με την Ιωάννα. Η εμμονικότητα, όμως, από τη στιγμή που η γυναίκα αυτή ήταν πλήρως λειτουργική και λειτούργησε με αυτή τη διαύγεια σκέψης, που στην αρχή μας έκανε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για επαγγελματία, δεν συνάδει με άνθρωπο που είναι διαταραγμένος. Ολα αυτά, αν φυσικά αποδειχθεί ότι είναι αυτή η δράστις».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ο δράστης ενός τέτοιου εγκλήματος να το διαπράξει στο μέλλον, η κυρία Αργυρίου σημείωσε: «Συνήθως τα εγκλήματα γίνονται για δύο λόγους ή για χρήματα ή για αντιζηλίες, ζήλιες κ.λπ. Έτσι δικαιολογούνται και αυτά που λένε πάντα οι γείτονες. Τα περισσότερα γίνονται εν βρασμώ, αλλά όταν φτάνουν σε εγκλήματα καλοσχεδιασμένα, σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είχε ταυτότητα. Έψαχνε διαρκώς θύματα που ταυτιζόταν και όλο αυτό συνάδει με το γεγονός ότι κράτησε τα στοιχεία. Κράτησε τα ρούχα και την περούκα σαν τρόπαιο, σαν λάφυρο. Είναι ναρκισσιστικό, ηδονιζόταν όταν τα έβλεπε, ένιωθε ότι κατάφερε επιτέλους αυτό που ένα χρόνο σχεδίαζε».

Τσούκαλης: Λειτούργησε με επαγγελματισμό και τεράστια αφέλεια

Από την πλευρά του ο ιδιωτικός ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Τσούκαλης μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε την 35χρονη, η οποία κατηγορείται ότι έκανε την επίθεση, ως άτομο ευφυέστατο και παράλληλα εμμονικό, το οποίο λειτούργησε με επαγγελματισμό και ταυτόχρονα τεράστια αφέλεια. «Λειτούργησε με επαγγελματισμό και τεράστια αφέλεια. Φρόντισε να ελέγξει τις κάμερες όλης της περιοχής καθώς και του εργασιακού χώρου, ώστε να γνωρίζει, ποιες λειτουργούν και από την άλλη δε σκέφτηκε ότι με την τηλεκάρτα καταγράφηκε η φωνή της. Πρόκειται για άτομο ευφυέστατο και εμμονικό, που έχει την αίσθηση ότι τα κάνει όλα τέλεια. Που κοιμάται και ξυπνάει με την εμμονή της και σκέφτεται συνεχώς όλα τα σενάρια», λέει ο κ. Τσούκαλης.

Ο ίδιος τονίζει ότι η έρευνα των διωκτικών Αρχών ήταν για σεμινάριο, γεγονός που χαλάρωσε τη φερόμενη ως δράστιδα του εγκλήματος, με αποτέλεσμα να υποπέσει στο λάθος και να μην πετάξει περούκα, ρούχα και τηλεκάρτα. «Η έρευνα των διωκτικών Αρχών ήταν για σεμινάριο. Δεν κυκλοφόρησε καμία πληροφορία για τη γυναίκα, οπότε εκείνη χαλάρωσε. Πέταξε το μπουκάλι με το καυστικό υγρό, αλλά κράτησε περούκα, καμπαρντίνα και τηλεκάρτα. Δε σκέφθηκε ότι οι διωκτικές αρχές βρήκαν τις φωτογραφίες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», υποστηρίζει ο κ. Τσούκαλης.

Τένια Μακρή: Στοιχεία παθογένειας

Για άτομο με στοιχεία παθολογίας στο υπόστρωμά του και όχι για μία απλή εμμονή έκανε λόγο, επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η ψυχολόγος Τένια Μακρή. Όπως αναφέρει, στην ηλικία ανάμεσα στα 35-40 η παθογένεια παρουσιάζει έξαρση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φερόμενη ως δράστις, όταν και αν ομολογήσει, θα νιώθει ηρωίδα στα μάτια του ανθρώπου, για τον οποίο διέπραξε το έγκλημα. «Τα στοιχεία δεν με εκπλήσσουν. Αυτή η κοπέλα που το έκανε, είχε χαρακτηριστικά εξωτερικά κοντινά με της Ιωάννας. Εκείνοι που παθαίνουν κόλλημα με ένα άλλο άτομο, τότε κάνουν το οτιδήποτε, για να προσομοιωθούν μαζί τους. Αυτό δεν είναι μια απλή εμμονή, υπάρχει υπόστρωμα. Όταν έχουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές που συνοδεύονται με γρήγορο και έξυπνο μυαλό, έχουμε στοιχεία παθολογίας στο υπόστρωμά του. Πρέπει να δούμε στο ιστορικό της κοπέλας, όταν ξεδιπλωθεί η αλήθεια για τη ζωή της, ότι κι άλλη φορά έχει έρθει κοντά σε άλλα άτομα. Σε κάποιες ηλικίες η παθογένεια γίνεται πιο έντονη. Σε αυτήν την ηλικία ανάμεσα στα 35-40 ή στα 30-35 έχουμε έξαρση. Η κίνησή της να κάνει like σε φωτογραφία του θύματος λίγες ώρες πριν από το έγκλημα, είναι παρόμοια με όσες έχουν προηγηθεί. Αυτά τα άτομα τους παρακολουθούν παραπόδας. Το μυαλό τους κάνει όλα τα σχέδια και τα πλάνα για την εξόντωσή τους. Δεν θέλουν να πεθάνουν, αλλά θέλουν να βασανίζονται. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν εσωτερική ταυτότητα, γίνονται σαλαμάνδρες. Όταν η δράστης ομολογήσει θα δέιτε ότι θα νιώθει ηρωίδα απέναντι στα μάτια του ανθρώπου για τον οποίο διέπραξε το έγκλημα», λέει η κ. Μακρή.

Η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη αναλύει το ψυχολογικό προφίλ της 35χρονης φερόμενης ως δράστιδος στην υπόθεση επίθεσης με βιτριόλι.

Καλλιθέαεπίθεση με βιτριόλιτηλεκάρταπερούκα