Ελλάδα | 18.12.2018 12:33

Θεσσαλονίκη: Έκλεισε η περιβαλλοντική «πληγή» στο πρώην εργοστάσιο «Χίτζου»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μια υπόθεση που για δέκα χρόνια ταλαιπώρησε τους κατοίκους των Ανθοκήπων στη δυτική Θεσσαλονίκη, προκάλεσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σειρά κινητοποιήσεων από πολίτες, έφτασε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου σε αίσιο τέλος.

Ειδικά συνεργεία ιδιωτικής εταιρείας, με ευθύνη του Δήμου Παύλου Μελά, απομάκρυναν από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας «Χίτζου» και τους τελευταίους 41τόνους αμιάντου, κλείνοντας μια τεράστια περιβαλλοντική «πληγή», που αποτελούσε απειλή για την υγεία των περίοικων, αλλά και των περαστικών.

Το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο βρίσκεται δίπλα ακριβώς σε σχολικό συγκρότημα με 700 μαθητές και απέναντι από το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, μέρος του οποίου σήμερα αποτελεί χώρο αναψυχής και συγκεντρώνει οικογένειες με παιδιά, αθλητές και περιπατητές.

Το παλιό εργοστάσιο δεν είχε περίφραξη, με αποτέλεσμα για δέκα χρόνια παιδιά να εισέρχονται στους χώρους του και να παίζουν δίπλα σε τόνους επικίνδυνου για την υγεία τους αμιάντου.

Από το 2008 «πληγή» στην περιοχή

Το εργοστάσιο είχε εγκαταλειφθεί πριν από πολλά χρόνια, ωστόσο, το  πρόβλημα με τον αμίαντο προέκυψε το 2008. Τότε άγνωστοι έκλεψαν τα σίδερα από τη στέγη του εργοστασίου και ο αμίαντος θρυμματίστηκε στο δάπεδο, με αποτέλεσμα για 10 χρόνια να παραμένει συσσωρευμένος μαζί με μπάζα και σκουπίδια δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου.

Η πολλές δικαστικές διαμάχες για το ιδιοκτησιακό του χώρου και τις ποινικές ευθύνες της ρύπανσης του προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις στη λύση του προβλήματος. Πριν από περίπου 1,5 χρόνο, με πρωτοβουλία του Δήμου Παύλου Μελά, ξεκίνησε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πράσινο Ταμείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον καθαρισμό του χώρου και την απομάκρυνση του επικίνδυνου αμιάντου.

Το Σεπτέμβριο του 2017 ξεκίνησαν οι εργασίες από ανάδοχο πιστοποιημένη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων και μέσα σε πέντε ημέρες απομακρύνθηκαν 80 τόνοι επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών. Τα τελευταία συσκευάστηκαν σε ασφαλείς μεγάλους σάκους, φορτώθηκαν σε 5 μεγάλα φορτηγά και μεταφέρθηκαν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων της Γερμανίας.

Ωστόσο, το πρόβλημα δε λύθηκε οριστικά, καθώς, αν και στην αρχική μελέτη και χρηματοδότηση εκτιμήθηκαν τα αμιαντούχα υλικά σε περίπου 80 τόνους, τελικά σύμφωνα με τα ζυγολόγια έφταναν τους 121, γιατί υπήρχε πρόσμιξη με άλλα υλικά και δεν ήταν εφικτός ο διαχωρισμός τους.

Οι τελευταίοι 41 τόνοι αμιαντούχων υλικών παρέμεναν συσκευασμένοι μέσα στο πρώην εργοστάσιο Χίτζου, μέχρι να γίνει τροποποίηση της σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, για να χρηματοδοτηθεί η απομάκρυνσή τους από το Πράσινο Ταμείο.

Αφού δόθηκαν όλες οι εγκρίσεις και οι αδειοδοτήσεις, προχώρησε ο διαγωνισμός και την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, κάτω από έντονη βροχόπτωση, απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι 41 τόνοι αμιάντου από το σημείο.

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, διότι ένα πρόβλημα, που απασχολούσε για δέκα χρόνια μαθητές και κατοίκους της περιοχής, λύθηκε οριστικά», ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. 

Θεσσαλονίκηεργοστάσιο αμίαντος