Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά: Λίφτινγκ στις εγκαταστάσεις τους, με μηδενικό κόστος – Αυτοψία του ethnos.gr
Ντέπη Χιωτοπούλου«Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, αξιοποιήσαμε τον χώρο των λουτρών, ώστε να διορθώσουμε πολλά, σε σχέση με τη λειτουργία τους, και στόχος μας είναι να τα αναδείξουμε και να τα καταστίσουμε πόλο έλξης, γιατί αυτή θα πρέπει να είναι η θέση που τους αξίζει» τόνισε ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στους εξωτερικούς χώρους των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά.
Σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη (μόλις 20 χλμ.) βρίσκεται ο Λαγκαδάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, φημίζεται και για τις ιαματικές του πηγές.
Τόσο ο δήμος Λαγκαδά, όπως και το νέο διοικητικό συμβούλιο των Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά, όπως επισημάνθηκε, αξιοποίησαν τους μήνες της καραντίνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
«Αυτό που κάναμε, ήταν να αλλάξουμε την εικόνα των λουτρών, σε σχέση με το παρελθόν. Με τις ανακαινίσεις, με τις νομιμοποιήσεις οι οποίες θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, και έγιναν τώρα, με τα ηλεκτρο – μηχανολογικά εδώ στον χώρο, έγινε μια σοβαρή δουλειά η οποία δε φαίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαγκαδά.
Ιδιωτικά κεφάλαια
Επιπρόσθετα ο δήμαρχος Λαγκαδά αναφέρθηκε και στην αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη των λουτρών, τα οποία εκτείνονται σε μια έκταση 600 και πλέον στρεμμάτων.
Ως ζημιογόνα η δημοτική επιχείρηση, την τελευταία 25ετία, όπως είπε ο κ. Ταχματζίδης, «όπως ξέρετε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δημοτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ζημιογόνες. Φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, ότι έτσι λειτούργησαν και τα λουτρά Λαγκαδά» ανέφερε προσθέτοντας «ούτε ο δήμος ούτε η δημοτική επιχείρηση ιαματικών λουτρών έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν. Για την περαιτέρω ανάπτυξη των λουτρών, αυτό θα το αναζητήσουμε μέσα από διαγωνισμό ή από διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για την αξιοποίηση των λουτρών. Είναι ο μόνος τρόπος να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος» ανέφερε ο δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ταχματζίδης.
Και ύστερα από μια συλλογή προσπάθεια, «μέλημα μας αρχικά είναι να αλλάξουμε την εικόνα του λουτρών, ώστε στη συνέχεια, με ένα νέο πρόσωπο, να μπορέσουμε να απευθυνθούμε σε ιδιωτικά κεφάλαια. Διότι με το παλιό πρόσωπο, ξεκινάς από ζημιογόνα βάση» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά.
Μηδενικό κόστος για το λίφτινγκ
Σε ερώτηση του ethnos.gr ως προς το κόστος της ανακαίνισης και των διορθωτικών αλλαγών που δαπανήθηκε για τα ιαματικά λουτρά Λαγκαδά, κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, ο δήμαρχος Λαγκαδά μας απάντησε ότι αφενός με την προσωπική δουλειά του νέου διοικητικού συμβουλίου, με την υποστήριξη του δήμου, του προσωπικού των λουτρών και του δήμου αλλά και εθελοντικών ομάδων, «το κόστος αγγίζει το μηδέν».
Το πώς, μας το εξήγησε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Ιαματικών Λουτρών Λαγκαδά Ιωάννα Νασιώκα.
«Όταν θέλαμε να κάνουμε εργασίες στις γεωτρήσεις, καθορίζαμε ποια μέρα θέλαμε, και ενημερώναμε την αντίστοιχη αντιδημαρχία να μας στείλει δυο άτομα, της συγκεκριμένης ιδιότητας, τη συγκεκριμένη ημέρα, τη συγκεκριμένη ώρα. Τελειώνοντας αυτήν την εργασία, ενημερώναμε αντίστοιχα την αντιδημαρχία καθαριότητας. Κάναμε επιλογή του προσωπικού, που ήδη είχε ο δήμος, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα να βάλουμε εξωτερικούς συνεργάτες» επισήμανε η κα. Νασιώκα, προσθέτοντας «ήταν πολύ δύσκολο, καταφέραμε να συντονίσουμε πολλούς ανθρώπους, σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, διαφορετικούς ανθρώπους από διαφορετικές αντιδημαρχίες, και ήταν όλοι εδώ».
Σύμφωνα με την ίδια, η εποχή του κορονοϊού τους βοήθησε ώστε να υλοποιήσουν τις παραπάνω εργασίες για την καλύτερη, αλλά και ασφαλέστερη, λειτουργία των ιαματικών λουτρών.
«Επειδή τα λουτρά είχαν φτάσει σε ένα σημείο 0, η εποχή του κορονοϊού μας βοήθησε πολύ, διότι έκλεισαν οι εγκαταστάσεις, και γνωρίζοντας τις τεχνικές προδιαγραφές, βγάλαμε συγκεκριμένο πλάνο, χωρίσαμε τις εγκαταστάσεις σε τομείς, και προχωρήσαμε» εξήγησε η κα. Νασιώκα.
Λειτουργία λουτρών
Σ’ ότι αφορά τη λειτουργία των ιαματικών λουτρών Λαγκαδά, θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουνίου, σταδιακά, ενώ σκοπός της διοίκησης είναι να τεθούν σε πλήρη λειτουργία όλες οι εγκαταστάσεις από 1η Ιουλίου.
Για την ιστορία τα Ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά (3 περίπου χλμ. από το κέντρο της πόλης) πρωτοχτίστηκαν το 900 μ.Χ επί Ιουστινιανού, δίπλα στη λίμνη που πήρε το όνομα Κορώνεια από τη μητέρα του Ασκληπιού, θεού της Ιατρικής και της Υγείας. Οι μαρτυρίες για το ιαματικό νερό της λουτρόπολης, ξεκινούν από τις ταξιδιωτικές περιγραφές του Τούρκου γεωγράφου Μ. Χανζή-Σαλφά το 1670 και του Βρετανού περιηγητή William Martin Leake το 1835. Η λουτρόπολη διέθετε πλούσια σε ποσότητα και ποιότητα «φυσικά θεραπευτικά μέσα», η δε μεταλλικότητα του ιαματικού νερού, τα χημικά στοιχεία ποσοτικής και ποιοτικής υπεροχής, το κρυοσκοπικό σημείο, η φυσική θερμοκρασία, η ραδιενέργειά του, είναι κατάλληλα για λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, παθήσεις κυκλοφοριακού και νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες, ρευματικές παθήσεις κτλ. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται μεταξύ 38-39 βαθμούς Κελσίου.
Σ’ ότι αφορά τις δεξαμενές, είναι η «Ιουστινιανός» χτισμένη το 900 μ.Χ. και η «Μυγδονία» χτισμένη το 1400 μ.Χ., οι οποίες, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα εξυπηρετούν 8 και 6 άτομα, αντίστοιχα (δηλ. το 50% της χωρητικότητας τους).
Αλλες δυο σύγχρονες δεξαμενές, η «Κορώνεια» θα λειτουργεί ως πριβέ δυο ατόμων, και η «Αρτεμις» έως 6 άτομα, ενώ θα υπάρχει ιδιαίτερη αυστηρότητα στα ραντεβού, ιατρικός έλεγχος (θερμομέτρηση, ιατρικό ιστορικό κτλ.), σχολαστικός καθαρισμός (σ.σ. θα αυξηθεί το προσωπικό και ιδίως στον τομέα της καθαριότητας). Τα λουτρά θα λειτουργούν καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Στους καταπράσινους χώρους της λουτρόπολης λειτουργεί επίσης καθημερινά και αναψυκτήριο μισθωμένο σε ιδιώτη, με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και μια μικρότερη για παιδιά, ξαπλώστρες κτλ.
Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»