Επιτυχία εργαστηρίου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου: Η όσφρηση και η γεύση «πρόδωσαν» τον κορονοϊό
Εύρης ΤσουμήςΑγευσία και αοσμία και επίσημα κατατάσσονται πλέον στα συμπτώματα του κορονοϊού μετά τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία συμμετείχε τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, ιατρική ομάδα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Η έρευνα αποκάλυψε πως ο κορονοϊός είναι ιδιαίτερα νευροτοξικός προσβάλλει δηλαδή ταυτόχρονα πολλά νεύρα με σημαντικές επιπτώσεις. Η ομάδα του ιατρείου Όσφρησης και Γεύσης στο νοσοκομείο για να φτάσει στο στόχο της χρειάστηκε ακόμα και να δημιουργήσει ένα καινούργιο γρήγορο ηλεκτρονικό τεστ για την καλύτερη διάγνωση της αοσμίας. «Ελπίζουμε για εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου για να υπάρξει προστασία από ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας», είπε στο ethnos.gr ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας Ιορδάνης Κωνσταντινίδης.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αποκαλυπτικά. Για πρώτη φόρα σε ασθενείς με COVID-19 καταγράψαμε απώλεια βασικών γεύσεων και σημαντικά προβλήματα όσφρησης. Κάτι τέτοιο δε συνέβαινε σε τόσο μεγάλο βαθμό με άλλους ιούς» είπε στο ethnos.gr αναπληρωτής. καθηγητής ΑΠΘ Ιορδάνης Κωνσταντινίδης, επικεφαλής του Ιατρείου Όσφρησης και Γεύσης της Β΄ ΩΡΛ κλινικής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. «Διαπιστώσαμε ότι χάθηκε ακόμα και η αίσθηση του καυτερού» τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης, πράγμα που έδειξε στους ειδικούς πως ο κορονοϊός είναι ιδιαίτερα νευροτοξικός, προσβάλλοντας πολλά νεύρα…
Από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου και για περισσότερο από δύο μήνες οι ερευνητές στο εξειδικευμένο ιατρείο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, έδωσαν ένα πραγματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο συχνή είναι η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων στον COVID-19 αλλά και κατά πόσο τα δύο συμπτώματα θα μπορούσαν να αποτελούν μια ασφαλή ένδειξη για την ύπαρξη του ιού.
Το εργαστήριο, εξαιτίας της υψηλής του εξειδίκευσης, κλήθηκε να συμμετέχει όχι σε μία αλλά σε δύο έρευνες, μία σε παγκόσμιο επίπεδο στο οποίο συμμετείχαν περίπου 600 επιστήμονες από 50 χώρες και μία σε εθνικό επίπεδο.
Στην έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο χρειάστηκε να επεξεργαστούμε περίπου 4.000 ερωτηματολόγια, τα 50-70 από αυτά από Ελληνες που είχαν ασθενήσει από τον κορονοϊό.
Σε εθνικό επίπεδο η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Αττικό νοσοκομείο. Και στις δύο περιπτώσεις συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, για να διαπιστωθεί αν έχουν και σε πιο βαθμό διαταραχές στην όσφρηση και στη γεύση.
«Στην έρευνα στην Ελλάδα πήραν μέρος 79 ασθενείς θετικοί στον COVID-19. Όπως διαπιστώθηκε στη χώρα μας τα συμπτώματα ήταν πιο ήπια. Μόνο οι 30 από αυτούς διαπιστώθηκε πως εμφάνιζαν προβλήματα όσφρησης και γεύσης» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Κωνσταντινίδης.
Η ομάδα του Παπαγεωργίου κλήθηκε να ξεπεράσει και να δώσει λύσεις και σε… τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια της έρευνας.
«Εκτιμήσαμε πως δε μπορούσαμε να βασιστούμε με ακρίβεια στα όσα οι ίδιοι οι ερωτώμενοι μας απαντούσαν στα ερωτηματολόγια κυρίως για την όσφρηση και τις μυρωδιές που δε μπορούσαν να αντιληφθούν» ανέφερε.
Για να ξεπεράσει το πρόβλημα η επιστημονική ομάδα του κ. Κωνσταντινίδη αναγκάστηκε να φτιάξει ένα δικό της τεστ, που «έτρεχαν» μέσω υπολογιστή όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα. «Τους περνούσαμε από κάποιες... δοκιμασίες για να διαπιστώσουμε ποιες μυρωδιές δε μπορούσαν να αντιληφθούν κι έτσι να διαπιστώσουμε ποιες ιδιότητες της όσφρησης είχαν χαθεί και σε τι βαθμό. Τους στέλναμε στην κουζίνα να κόψουν και να μυρίσουν ένα λεμόνι ή την άλλη φορά να μυρίσουν κανέλα. Στη συνέχεια σε μια κλίμακα κατέγραφαν την απώλεια της όσφρησης. Με τον τρόπο αυτό οι απαντήσεις τους ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα και εμείς μπορούσαμε να βασιστούμε στα στοιχεία με μεγαλύτερη ασφάλεια» πρόσθεσε.
Οι ασθενείς έκαναν το τεστ για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να διαπιστωθεί η εξέλιξη των συμπτωμάτων. Όπως διαπιστώθηκε οι περισσότεροι (δύο στους τρεις σύμφωνα με την έρευνα) εμφάνισαν βελτίωση μέσα σε μια βδομάδα.
Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων και των δύο ερευνών, ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και πλέον η απώλεια όσφρησης και γεύσης είναι και επίσημα συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέταξε πλέον και επίσημα την απώλεια των δύο αισθήσεων στα συμπτώματα του κορονοϊού» είπε ο κ. Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε: «Είναι κάποιες πρώτες ενδείξεις. Δίνουν ώθηση σε κάποιον να επισκεφθεί το γιατρό του, αλλά και στο ιατρικό προσωπικό που θα έρθει σε πρώτη επαφή μαζί του να γνωρίζει πως πρέπει να διαχειριστεί το περιστατικό».
Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που θα προσφέρει ανακούφιση είναι κάποιο εμβόλιο για την προφύλαξη από τον κορονοϊό. «Ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε κάποια εμβόλια. Μέχρι το τέλος του χρόνου ίσως έχουμε σημαντικές εξελίξεις για να μπορέσουμε να προστατευθούμε αποτελεσματικά από ένα δεύτερο κύμα πανδημίας» τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.
- Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
- Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
- Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό