Ελλάδα|22.06.2020 17:04

«Επίμονοι τουρίστες» κόντρα στον κορονοϊό - Για 48η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα

Βασίλης Ιγνατιάδης

«Ψηφίζουν» σταθερά Ελλάδα επί δεκαετίες και ο κορονοϊός δεν θα τους εμποδίσει να την επισκεφθούν και αυτό το καλοκαίρι. Δυο οικογένειες «επίμονων τουριστών» από την Αυστρία και τη Γερμανία, που εμπιστεύονται τη χώρα μας για τις θερινές τους διακοπές από τις δεκαετίες του 70 και του 90, αντίστοιχα, μιλούν στο «Έθνος της Κυριακής» για το δικό τους ελληνικό καλοκαίρι, τους φιλόξενους Έλληνες, τα τοπικά προϊόντα που απολαμβάνουν και τον τρόπο με τον οποίο θα μείνουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη δύσκολη φετινή χρονιά της πανδημίας.

Η εκπαιδευτικός Ελβίρα Χόλτσερ και ο έμπορος σύζυγός της, Ράινχαρτ, από τη Βιέννη, βρέθηκαν πρώτη φορά στη χώρα μας το μακρινό 1973 ως νεαρό ζευγάρι και έκτοτε την επισκέπτονται κάθε χρόνο, χωρίς καμία διακοπή, συχνά μαζί με τον γιο, τη νύφη και τα δύο ενήλικα πλέον εγγόνια τους. Στις 15 Αυγούστου θα βρεθούν στην αγαπημένη τους Χαλκιδική για 48η (!) συνεχή χρονιά. Εκεί θα συναντήσουν, μεταξύ άλλων, την οικογένεια Σίφεραου από το Βερολίνο, με «ιστορικό» επισκέψεων σχεδόν τριών δεκαετιών, η οποία αριθμεί σήμερα 9 μέλη, από 4 όταν πρωτοεπισκέφθηκε την Ελλάδα, το 1993. Οι δύο οικογένειες έχουν γνωριστεί στις κοινές τους διακοπές στην ίδια πανσιόν στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, έχουν αναπτύξει φιλικές σχέσεις, ανταλλάσσουν επισκέψεις στις χώρες τους και αμφότερες έχουν αποκτήσει τη δική τους γη με ελαιόδεντρα στην περιοχή της Νέας Φώκαιας.

Ελβίρα και Ράινχαρντ Χόλτσερ

«Δεν θα στερηθούμε ούτε φέτος τη γαλάζια θάλασσα, την ελληνική κουζίνα και τους ζεστούς φιλόξενους Έλληνες που μετά από τόσα χρόνια είναι στενοί μας φίλοι», λέει η Ελβίρα Χόλτσερ, η οποία σε λίγες μέρες θα αρχίσει να ετοιμάζει βαλίτσες για τον 1,5 μήνα παραμονής στην Ελλάδα. Συμπληρώνοντας σχεδόν μισό αιώνα συνεχών επισκέψεων στη χώρα μας, η ίδια και ο σύζυγός της γνωρίζουν καλύτερα από πολλούς Έλληνες την ηπειρωτική Ελλάδα και τα περισσότερα από τα νησιά του Ιονίου (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Κέρκυρα). Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν ρίξει «άγκυρα» σε μια οικογενειακή πανσιόν στη Χαλκιδική, μένουν πάντα στο ίδιο δωμάτιο και ακολουθούν πιστά το ίδιο πρόγραμμα: Κάνουν οδικώς το μακρύ ταξίδι, οδηγώντας από την Αυστρία στην Ιταλία και από εκεί με φέρι μπόουτ στην Ελλάδα. Περνούν μεταξύ άλλων από τη Μάνη και το Μέτσοβο για να προμηθευτούν ελιές, ελαιόλαδο, καπνιστά τυριά και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, πριν καταλήξουν στη Χαλκιδική.

Φέτος το πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει, λόγω του κορονοϊού, που έπληξε δυσανάλογα την γειτονική χώρα. «Αν δεν έχουν αρχίσει τα δρομολόγια των φέρι από την Ιταλία, θα έρθουμε μέσω της βαλκανικής διαδρομής. Όπως και να γίνει, θα βρούμε τρόπο να έρθουμε», λέει.

Το ανδρόγυνο πέρασε την περίοδο της καραντίνας στη Βιέννη, τηρώντας τους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί από τις αρμόδιες αυστριακές υπηρεσίες. Σήμερα η κατάσταση κρίνεται ελεγχόμενη. «Τα μέτρα περιορισμού έχουν χαλαρώσει. Πλέον η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητη στο σούπερ μάρκετ και στα μέσα μεταφοράς, παρά μόνο στα νοσοκομεία και στα ιατρεία», λέει η κ.Χόλτσερ.

Η ίδια έμαθε με μεγάλη χαρά το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού και είδε την Ελλάδα στη λίστα των χωρών που μπορούν να επισκεφθούν οι Αυστριακοί. «Παρακολουθούμε στενά τις ειδήσεις και μαθαίνουμε πως τα πήγατε πραγματικά περίφημα. Έχετε περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων, ενώ η Χαλκιδική είναι μια περιοχή χωρίς κρούσματα. Όχι, δεν φοβόμαστε. Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες, θα αποφεύγουμε τα μαγαζιά που είναι γεμάτα με κόσμο και θα είμαστε ασφαλείς», αναφέρει.

Ο Μεκόννεν Σίφεραου, η σύζυγός του, Ζανέτ, τα τρία παιδιά και τα τέσσερα εγγόνια τους μετρούν αντίστροφα τις μέρες για να βρεθούν για 23η φορά στο «τρίτο σπίτι» τους, όπως αποκαλούν την οικογενειακή μονάδα στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, όπου κάνουν τις διακοπές τους από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Τα πρώτα δύο σπίτια τους είναι στο Βερολίνο και στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, από όπου έλκει την καταγωγή του ο πατέρας της οικογένειας.

«Είναι πλέον η αγαπημένη μας συνήθεια να πηγαίνουμε στο ίδιο μέρος με τους ίδιους φίλους Έλληνες οικοδεσπότες. Αν δεν πάμε μια χρονιά, η λαχτάρα μας βασανίζει», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» και προσθέτει: «Τα εγγόνια μας άρχισαν τώρα να αναζητούν πέτρες στη Γερμανία που μυρίζουν Χαλκιδική, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και σε περιόδους κρίσης υπάρχει η ανάγκη να επισκεφθούμε τους φίλους μας και να απολαύσουμε τη χώρα».

Η οικογένεια Σίφεραου

Η πανδημία του κορονοϊού είναι φυσικά μια παράμετρος που προβλημάτισε την οικογένεια, αλλά δεν στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο. «Νιώθουμε τόσο άνετοι στον τόπο αυτό, όπου μπορούμε να περάσουμε τις διακοπές μας ανεξάρτητοι και με ασφάλεια, να μαγειρεύουμε εκεί, να χαλαρώσουμε ως οικογένεια και να βρίσκουμε τραπέζι στα εστιατόρια που επιλέγουμε, αποφεύγοντας την περιττή επαφή με πολύ κόσμο», σημειώνει ο κ.Σίφεραου και προσθέτει: «Δεν φοβόμαστε τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Η χώρα δεν έχει επηρεαστεί τόσο πολύ και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όλα τα προληπτικά μέτρα. Φυσικά, δεν θα πηγαίνουμε για ψώνια όλα τα 9 μέλη της οικογένειας μαζί. Θα επιλέγουμε δύο από μας, που θα αγοράζουν τα απαραίτητα, θα χρησιμοποιούν απολυμαντικό και θα φορούν μάσκα προσώπου». Περίπου με τον ίδιο τρόπο ζουν και στο Βερολίνο, όπου η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο και τα όποια μεμονωμένα κρούσματα παρακολουθούνται και αντιμετωπίζονται με άμεσες τοπικές καραντίνες.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως λέει, παρουσιάζουν για την Ελλάδα μια εικόνα χαλάρωσης των μέτρων, έπειτα από την υποδειγματική συμμόρφωση στους κανονισμούς περιορισμού της πανδημίας και μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Οι αναφορές συνοδεύονται από παρατηρήσεις για τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία της χώρας, αλλά και στην ανυπομονησία με την οποία οι τουρίστες αναμένουν την επίσκεψή του στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Μεταξύ αυτών και η οικογένεια Σίφεραου, η οποία σκοπεύει και φέτος να επιστρέψει στη βάση της με τις βαλίτσες γεμάτες ωραίες αναμνήσεις και προμήθειες για τον χειμώνα: ελληνικό τσίπουρο και ρετσίνα κατευθείαν από τον παραγωγό, αλλά και παραδοσιακό λιβάνι και καφέ Αιθιοπίας, τα οποία βρίσκει στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

ΧαλκιδικήΓερμανίαΚορονοϊόςΑυστρίαελληνικός τουρισμός