Ελλάδα | 29.06.2020 15:51

ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ: Τα «ζυμαρικά της απεξάρτησης» από μέλη του θεραπευτικού προγράμματος

Βασίλης Ιγνατιάδης

Στο αγρόκτημα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης επικρατεί οργασμός εργασιών. Μέλη του θεραπευτικού προγράμματος, που βρίσκονται στο στάδιο της απεξάρτησης, εκπαιδεύονται στην καλλιέργεια της γης, παράγοντας νωπά κηπευτικά, αλλά και σιτηρά, που μετατρέπονται σε βιολογικά ζυμαρικά. Εδώ κι ένα χρόνο, μάλιστα, τα τελευταία διατίθενται στο εμπόριο, μέσα από τα ράφια αλυσίδων super market.

Η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα αποτελεί εδώ και δεκαετίες αναπόσπαστο μέρος των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, καθώς ενισχύει την δημιουργικότητα των μελών της κοινότητας, που αφήνουν πίσω τους τον κόσμο των εξαρτήσεων, ενώ τους παρέχει γνώσεις και συναισθήματα που θα τους βοηθήσουν στην κοινωνική τους επανένταξη. Η παραγωγή φρέσκων, βιολογικών αγροτικών προϊόντων εξυπηρετεί διαχρονικά τον στόχο της κάλυψης την επισιτιστικών αναγκών των μονάδων του ΚΕΘΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα.

Από τον περασμένο χρόνο το πρόγραμμα έκανε το επόμενο βήμα, επιχειρώντας ένα εμπορικό άνοιγμα. Αφού πρώτα εξασφάλισε τον στόχο της διατροφικής αυτάρκειας των μονάδων, αποφάσισε τη διάθεση των βιολογικών του προϊόντων στην αγορά. Κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες, χυλοπίτες, κους κους και βίδες, όλα βιολογικά και πιστοποιημένα από τη ΒιοΕλλάς διατίθενται στα ράφια των καταστημάτων της αλυσίδας «Σκλαβενίτης Α.Ε.» στη Βόρεια Ελλάδα, στα καταστήματα του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης ΒΙΟΣ Coop και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε άλλες περιοχές της χώρας. Η ετήσια παραγωγή φτάνει τις περίπου 20.000 συσκευασίες ζυμαρικών.

«Έχουμε εμπλουτίσει την παραγωγή μας, με προϊόντα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, δίνοντας έτσι στα μέλη του προγράμματος την εμπειρία του συνδυασμού πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Επιπλέον, τα έσοδα από την διάθεση των προϊόντων στην αγορά μας βοηθούν να εκπληρώσουμε και τον δεύτερο στόχο εκτός από την διατροφική αυτάρκεια: αυτόν της οικονομικής ενίσχυσης του οργανισμού και της προσπάθειάς του για αυτοχρηματοδότηση», είπε στο ethnos.gr ο κ.Θανάσης Τζιούμπας, υπεύθυνος των παραγωγικών μονάδων και επανένταξης του ΚΕΘΕΑ. Εκτός από  το αγρόκτημα, οι παραγωγικές μονάδες περιλαμβάνουν τα εργαστήρια ξυλουργικής και κεραμικής, ενώ αυτόνομα λειτουργεί και η εκτυπωτική μονάδα του οργανισμού.

Στα 130 στρέμματα του αγροκτήματος, που λειτουργεί από την έναρξη των προγραμμάτων της ΙΘΑΚΗΣ το 1983, καλλιεργούνται κυρίως σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι) και εποχιακά κηπευτικά, ενώ λειτουργεί και ένα πρότυπο θερμοκήπιο. Τις τεχνικές οδηγίες παρέχει συνεργαζόμενος γεωπόνος, ενώ η επεξεργασία των σιτηρών για την παρασκευή, συσκευασία, τυποποίηση και διάθεση των ζυμαρικών γίνεται με την συνδρομή τοπικών εργαστηρίων. Εκτός από τα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος απασχολούνται και άτομα που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, με συμβάσεις αμειβόμενης μαθητείας, σε ένα μεταβατικό στάδιο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για την κοινωνική τους επανένταξη.

«Η ενασχόληση με τη γη και με τα φυτά που είναι ζωντανοί οργανισμοί έχει το στοιχείο της δημιουργικότητας και λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά. Τα μέλη του προγράμματός μας μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται, να συνεργάζονται και αποκτούν γνώσεις που θα τους είναι χρήσιμες μετά την έξοδό τους», επεσήμανε ο κ.Τζιούμπας.

Εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του αγροκτήματος βάζει η γραφειοκρατία, λόγω της ένταξης του ΚΕΘΕΑ στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου. «Αν καταθέσουμε σήμερα αίτημα για προμήθεια ενός βιολογικού λιπάσματος, η έγκριση μπορεί να έρθει ακόμη και 6 μήνες αργότερα, όμως η εργασία δεν μπορεί να περιμένει. Πέρυσι για παράδειγμα η αγορά σπόρων εγκρίθηκε την 31η Δεκεμβρίου, ενώ η σπορά έπρεπε να γίνει Σεπτέμβριο – Οκτώβριο», σημείωσε ο επικεφαλής των παραγωγικών μονάδων του ΚΕΘΕΑ.

ΚΕΘΕΑβιολογικά προϊόντααπεξάρτηση