Ελλάδα|01.07.2020 12:59

Θεσσαλονίκη: Δικαίωση Σίμου Δανιηλίδη για «ανύπαρκτη φιλοξενία» παιδιών σε Παιδικούς

Τίμος Φακαλής

Την απαλλαγή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, απορρίπτοντας με απαλλακτικό βούλευμα την καταγγελία της αντιπολίτευσης για «ανύπαρκτη φιλοξενία» παιδιών σε Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ.

Εκτός από τον Σίμο Δανιηλίδη ο οποίος ήταν και πρόεδρος της τότε Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Συκεών, το βούλευμα απάλλαξε και τον πρόεδρο του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ) Αρίστο Γαλανό. Και οι δύο βρέθηκαν κατηγορούμενοι για «απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατ’ εξακολούθηση» μετά από καταγγελία και προσφυγή της τότε αντιπολίτευσης στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Η υπόθεση αφορούσε στην είσπραξη του συνολικού ποσού των 203.182,99 ευρώ για παιδιά που φιλοξενούνταν σε Παιδικούς Σταθμούς και Τμήματα ΚΔΑΠ στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ για την περίοδο Σεπτέμβριος 2011-Ιούλιος 2012 και Δεκέμβριος 2011-Νοέμβριος 2013. Σύμφωνα με την καταγγελία-αναφορά της τότε αντιπολίτευσης, τα παιδιά ήταν «ανύπαρκτα», και ως εκ τούτου «κακώς ο δήμος εισέπραττε από την διαχειριστική Αρχή (ΕΕΤΑΑ) το ποσό που αντιστοιχούσε στις υπηρεσίες που προσφέρονταν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση «ανύπαρκτο» παιδί δεν υπήρχε και η μετακίνηση κάποιων παιδιών έγινε για μικρό χρονικό διάστημα για λειτουργικούς και κατασκευαστικούς λόγους στις δομές. Επίσης, αποδείχθηκε ότι όσα παιδιά δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα φιλοξενήθηκαν στις δομές και στα προγράμματα και ο δήμος παρείχε όλες τις υπηρεσίες για τις οποίες χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα.

«Τα παιδιά τελικά συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά εξυπηρετήθηκαν από γειτονικό –του δηλωθέντος ΚΔΑΠ ή παιδικό σταθμό του ιδίου φορέα», ενώ η μη ενημέρωση της ΕΕΤΑΑ για τις μετακινήσεις αφορά σε «μεμονωμένες περιπτώσεις εκ παραδρομής σφαλμάτων επί μεμονωμένων απουσιών παιδιών  (…) που είναι αναμενόμενη και πιθανότατα οφείλεται σε ασθένεια του παιδιού και οι γονείς δεν προσκόμισαν σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων το απαλλακτικό βούλευμα. 

Σχολιάζοντας την δικαστική απόφαση  ο δήμαρχος τόνισε ότι στις εκλογές του 2014 και του 2019 έγινε τεράστια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης αυτού του θέματος, όπως και άλλων θεμάτων, εις βάρος του δημάρχου και της διοίκησης του δήμου.
«Για άλλη μια φορά, όμως, η αλήθεια έλαμψε. Και η αντιπολίτευση αν έχει το ηθικό ανάστημα θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη. Εμείς ως διοίκηση θα συνεχίσουμε μα αγωνιζόμαστε προκειμένου ο δήμος μας να παραμείνει πρώτος στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Δανιηλίδης.

«Καλούμε για μια ακόμη φορά την αντιπολίτευση να επικεντρωθεί στην άσκηση ουσιαστικού ρόλου, κριτικής, ελέγχου και θετικών προτάσεων προς τη διοίκηση του δήμου, κα να πάψει να επενδύει στον ατελέσφορο δρόμο της ποινικοποίησης. Κάποιοι θεωρούν ότι ο δήμαρχος πρέπει να κατηγορείται για παράνομες πράξεις και απάτες μια και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πολιτικά το έργο του δήμου. Κάποιοι βρίσκουν τον εύκολο τρόπο της εμπλοκής της Δικαιοσύνης στην προσπάθειά τους να πληγεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Κάποιοι επιλέγουν την ανέξοδη καταγγελία χωρίς στοιχεία και αποδείξεις, μόνο με λόγια και εικασίες, ευελπιστώντας ότι κάποτε η λάσπη μπορεί να πιάσει τόπο» κατέληξε ο Δανιηλίδης.

ΔικαιοσύνηΣίμος Δανιηλίδηςπαιδικοί σταθμοί