Ξεκινούν μετρήσεις στην κοίτη του Ιλισσού - Πότε επαναλειτουργεί το τραμ
Μαρία ΛιλιοπούλουΑκόμα μία καθυστέρηση «γράφει» η επανεκκίνηση των δρομολογίων του τραμ στο τμήμα της διαδρομής Κασομούλη – Σύνταγμα, το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, κρατώντας ακρωτηριασμένη τη γραμμή.
Παρά το γεγονός ότι η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για επαναλειτουργία περίπου στις αρχές Σεπτεμβρίου, όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην κοίτη του Ιλισσού. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε μόλις χθες και οι προσφορές προγραμματίζεται να ανοίξουν στις 14 Ιουλίου με στόχο το σύστημα παρακολούθησης να έχει τεθεί σε λειτουργία εντός του μήνα. Οι πρώτες αξιόπιστες μετρήσεις των κραδασμών, από τις οποίες θα εξαρτηθεί ουσιαστικά η επαναλειτουργία του τραμ στο συγκεκριμένο τμήμα θα είναι διαθέσιμες με την ολοκλήρωση της α΄ φάσης του έργου σε δύο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Την περίοδο αυτή θα διενεργηθούν και ορισμένα δοκιμαστικά δρομολόγια. Αρχικά τα δρομολόγια θα εκτελούνται με δοκιμαστική φόρτιση και στη συνέχεια σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας, ενώ θα γίνεται συνεχής αποτίμηση της δομικής απόκρισης μέσα από τη συλλογή και την ανάλυση των μετρήσεων.
Αλλωστε ο τροχιόδρομος του τραμ επί της Λ. Ολγας έχει ήδη παραχωρηθεί από τη ΣΤΑΣΥ στον δήμο Αθηναίων, ο οποίος τον μετέτρεψε σε προσωρινό ποδηλατόδρομο για διάστημα τριων μηνών. Για το ζήτημα αυτό και τη διαδικασία με την οποία προχώρησε, μάλιστα το Σωματείο Εργαζομένων στο τραμ θα αποστείλει αύριο εξωδικη διαμαρτυρία στον δήμο Αθηναίων.
Σε κάθε περίπτωση, η επαναλειτουργία του τραμ στο τμήμα αυτό εξαρτάται απολύτως από τις μετρήσεις που θα διενεργηθούν. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, που έχει αναρτήσει η ΣΤΑΣΥ, το αντικείμενο είναι οι «υπηρεσίες για την ενόργανη δομητική παρακολούθηση πλάκας οροφής τεχνικού διευθέτησης Ιλισσού επί της οδού Καλλιρρόης και αποτίμηση της δομικής απόκρισής του». Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 74.400 ευρώ με ΦΠΑ και η διάρκειά της έχει οριστεί στους 12 μήνες με τον συνολικό χρόνο εκτέλεσης των υπηρεσιών να είναι 8 μήνες.
Το τμήμα, στο οποίο θα γίνουν οι ενόργανες μετρήσεις βρίσκεται στην οδό Καλλιρόης μεταξύ των οδών Βούρβαχη και Φραντζή, ενώ το έργο θα διαχωριστεί σε δύο φάσεις.
Οπως επισημαίνεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, η πρώτη φάση συνολικής διάρκειας δύο μηνών περιλαμβάνει την οργάνωση, τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση όλων των οργάνων παρακολούθησης, καθώς και των αυτοματοποιημένων συστημάτων αποστολής δεδομένων, την ενόργανη δομητική παρακολούθηση του τεχνικού κατά τη δοκιμαστική φόρτισή του με χρήση συρμών εν κενώ αρχικά και μεταβαλλόμενης πληρότητας στη συνέχεια. Σημειώνεται μάλιστα πως «εάν κριθεί εφικτό από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της Φάσης αυτής, θα αρχίσει σταδιακά η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στη Γραμμή. Στο τέλος της δίμηνης περιόδου θα συνταχθεί αναλυτική αναφορά μετά το πέρας της αρχικής δοκιμαστικής φόρτισης με αναλυτικά αποτελέσματα και συμπεράσματα σχετικά με την δομική απόκριση του τεχνικού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μελέτες και λοιπά στοιχεία που διατίθενται από τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. επιπλέον θα καθοριστούν όρια ασφαλείας για τη λειτουργία του τραμ.
Στη δεύτερη φάση συνολικής διάρκειας έξι μηνών θα συνεχιστεί η ενόργανη παρακολούθηση, ενώ θα συντάσσονται μηνιαίες τεχνικές αναφορές και έκτακτες αναφορές σε περίπτωση υπέρβασης των προκαθορισμένων ορίων.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι όπως αναφέρεται και στην προκήρυξη αναφορικά με την κατάσταση της κοίτης του Ιλισσού, έχει ήδη διαπιστωθεί στην πλάκα οροφής του τεχνικού έντονη διάβρωση του σκυροδέματος και του οπλισμού στο 40% του τεχνικού που διανύθηκε. Αυτός ήταν και ο λόγος, για τον οποίο το συγκεκριμένο τμήμα έκλεισε προλητικά τον Οκτώβριο του 2018, χωρίς ωστόσο ποτέ να σταματήσει η παρακείμενη διέλευση των αυτοκινήτων.
Επιπλέον έχει παρατηρηθεί διάβρωση του χαλύβδινου οπλισμού σε συνδυασμό με τη μηχανική καταπόνηση από τους κραδασμούς και τις ταλαντώσεις της πλάκας που προκαλούνται από την κίνηση των οχημάτων πάνω στο οδόστρωμα.
Παράλληλα, η επίστρωση της κοίτης παρουσιάζει φθορές, ικανές να προκαλούν ακανόνιστη ροή του νερού με συνέπεια την αποδυνάμωση της θεμελίωσης των φέροντων δομικών στοιχείων υποστύλωσης της πλάκας κάλυψης, η οποία οφείλει να φέρει μεγάλα κινητά φορτία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό