Χαλκιδική: Σωσίβιο η κάθοδος των Βαλκάνιων στη Βόρεια Ελλάδα - Μαρτυρίες τουριστών
NewsroomΤο φιλί της Ζωής δίνει η κάθοδος των Βαλκάνιων στους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Περίπου 300.00 τουρίστες από τα Βαλκάνια πέρασαν τα ελληνικά σύνορα από τις 15 Ιουνίου, οπότε και άνοιξαν, επιλέγοντας μια από τις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας για να περάσουν τις φετινές καλοκαιρινές τους διακοπές. Ενδεικτικό, είναι ότι καθημερινά 22.000 Βούλγαροι και Ρουμάνοι και περίπου 2.000 Σέρβοι περνούν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
«Μας αρέσουν το καλό ελληνικό φαγητό και οι καθαρές θάλασσες» είπε στην κάμερα του OPEN και την Αναστασία Αργυριάδου o Βαλεντίν από την Βουλγαρία ο οποίος παραθερίζει μαζί με την οικογένεια του στη Χαλκιδική. Πριν από δύο μέρες ξεκίνησε από τη Σερβία και η Μαρία μαζί με τα παιδιά της για να περάσει τις καλοκαιρινές της διακοπές στη Χαλκιδική παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.
«Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική. Πολλοί Σέρβοι θα ακυρώσουν τις κρατήσεις αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα» εκτιμά η Μαρία από το Βελιγράδι, μιλώντας στην κάμερα του OPEN. «Υπάρχει μια σταθερή ροή πελατών κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ξεκίνησαν δειλά-δειλά να έρχονται και τώρα είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο» είπε στην κάμερα του OPEN η ξενοδόχος Φωτεινή Μαύρου. Έντονη κινητικότητα από Σέρβους, Βούλγαρους και Γερμανούς παρατηρεί και ο ιδιοκτήτης beach bar Μάκης Ζησιάδης.
«Είμαστε ασφαλείς στη Χαλκιδική επειδή υπάρχουν πάρα πολλές και μεγάλες παραλίες» τόνισε ο Κλαούντιο από τη Σερβία ο οποίος κάνει διακοπές με την οικογένειά του στη Σιθωνία. Ωστόσο παρά την κάθοδο των Βαλκάνιων η τουριστική κίνηση είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Ενδεικτικό είναι το 40% των ξενοδοχείων δεν θα λειτουργήσουν φέτος στη Χαλκιδική.
Στα ίδια επίπεδα εκτιμάται η κίνηση και στα ξενοδοχεία της Πιερίας ενώ η μείωση της κίνησης στη Σαμοθράκη αγγίζει ήδη το 60%. Το νησί διαθέτει 1.700 κλίνες και δύο κάμπινγκ. Την ίδια στιγμή στη Θάσο καταγράφονται οι πρώτες ακυρώσεις, κυρίως, από Ρουμάνους καθώς η μόνη πύλη εισόδου είναι ο Προμαχώνας με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ταξιδέψουν εκατοντάδες περισσότερα χιλιόμετρα για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Επανεκκίνηση με προβληματισμό στην Πάρο
«Αυτό που γίνεται αυτή την περίοδο είναι η κυκλική οικονομία. Εγώ τρώω στο συνάδελφό μου, την άλλη μέρα τρώει σε μένα, ψωνίζω από ένα κοσμηματοπωλείο, ο κοσμηματοπώλης μπορεί να πάρει μια κρέπα από μένα. Αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή στο νησί» ανέφερε στην κάμερα του OPEN και τον Δημήτρη Φρέσκο καταστηματάρχης της Πάρου. Οι επισκέπτες, προς το παρόν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ενώ οι επιχειρήσεις τοποθετούν ταμπέλες που θυμίζουν την παρουσία τους και το νησί αρχίζει σιγά να ζωντανεύει.
Ενδεικτικά για το μήνα Ιούνιο πέρσι είχαν αποβιβαστεί από τα πλοία 95.000 επιβάτες ενώ ο φετινός Ιούνιος έκλεισε με 22.000-23.000 επιβάτες. «Το ζητούμενο είναι να επιβιώσουμε. Να κερδίσουμε ένα στοίχημα. Να δουλέψουμε έστω δύο μήνες είπε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Χρήστος Μακρής στην κάμερα του OPEN.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών