Ελλάδα|22.07.2020 17:34

Παραπληγικοί: Ζητούν εισαγγελική παρέμβαση για την ακατάλληλη πρόσβαση στη θάλασσα

Κώστας Ασημακόπουλος

Την επέμβαση του εισαγγελέα ζητεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑ.Σ.ΠΑ.) σχετικά με τα μηχανήματα πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα, πιο γνωστές ως εγκαταστάσεις «sea access». Mε επιστολή του από τις 10 Οκτωβρίου 2010 προς την ΚΕΔΕ ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.ΠΑ., Κωνσταντίνος Κωνσταντής, είχε επισημάνει τις αστοχίες στον σχεδιασμό των sea access από συγκεκριμένη εταιρεία ιδιώτη, καθώς - όπως υποστηρίζει - δεν ακολουθεί τα στάνταρ που έχει θέσει η σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και των μηχανημάτων που παράγονται με την ευθύνη του Πανεπιστήμιου και τα οποία έχουν αναγνωρίσεις και διεθνή στάνταρ και επιπλέον έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με άτομα με κινητικά προβλήματα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, μέσω του ethnos.gr η εταιρεία «Α. Μαντελάκης και ΣΙΑ Ο.Ε.» που κατασκευάζει τα «sea access» - την οποία κατηγορεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών - αρνείται τις καταγγελίες και, μεταξύ άλλων, απαντά: «Τα προϊόντα μας είναι απολύτως φερέγγυα και αξιόπιστα και ο μηχανισμός "sea access" της εταιρείας μας είναι δε απολύτως ασφαλής για τη χρήση από τα ΑμεΑ»

Πρόεδρος Συλλόγου Παραπληγικών: «Ακατάλληλα και επικίνδυνα»

Οπως υποστήριξε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, «περίπου 15 Δήμοι έχουν προμηθευτεί τα ακατάλληλα μηχανήματα με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών». «Πολλοί Δήμοι είτε παραπλανήθηκαν είτε από πρόθεση προμηθεύτηκαν τα ακατάλληλα μηχανήματα κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες και διαγωνισμούς που είναι φωτογραφικοί υπέρ της μοναδικής εταιρείας που κατασκευάζει sea access χωρίς τις αναγνωρισμένες προδιαγραφές του Πανεπιστημίου Πατρών. Είχαμε επισημάνει εγκαίρως το πρόβλημα και κανείς δε μας άκουσε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντής.

«Μηχανήματα πάνω σε πέτρες»

«Τώρα τρέχουμε από παραλία σε παραλία για να επισημάνουμε τις κακοτεχνίες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία. Εκτός των άλλων πολλοί Δήμοι έχουν τοποθετήσει τα sea access σε ακατάλληλα σημεία της παραλίας που καταλήγουν σε αβαθή με πέτρες με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των ατόμων με αναπηρία», είπε στο ethnos.gr ο Κωνσταντίνος Κωνσταντής, ο οποίος μάλιστα τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου, βρέθηκε στην παραλία της Μάνδρας Αττικής για να επισημάνει τα προβλήματα στις κατασκευές.

Το βίντεο του συλλόγου

Η ομάδα «ΑμΕΑ εν δράσει» δημιούργησε, μάλιστα, ένα βίντεο - στο οποίο- όπως καταγγέλλουν τα μέλη της, παρουσιάζονται τα προβλήματα που υπάρχουν. Μέλη της ομάδας με κινητικά προβλήματα κάνουν κρας τεστ στο sea access που έχει τοποθετηθεί στην παραλία Δρέπανο Αργολίδας, όπου παρατηρούνται προβλήματα στον εργονομικό σχεδιασμό των μηχανημάτων.

«Δεν υπάρχει σταθεροποίηση της κατασκευής, ο διάδρομος καταλήγει σε σημείο που υπάρχουν πέτρες, το τηλεκοντρόλ είναι χαμηλής ποιότητας και αποσπώμενο, τα ντους έπρεπε να βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης - αφετηρίας και όχι σε ξεχωριστό σημείο, διότι θα πρέπει να βραχεί το καρότσι του χρήστη. Υπάρχουν μεγάλες ρόδες που εμποδίζουν την χρήση ενώ η πρόσβαση του χρήστη από το ατομικό του καρότσι στο καρότσι της κατασκευής γίνεται με μεγάλη δυσκολία», ανέφερε εκπρόσωπος του χρήστη «ΑμΕΑ εν δράσει».

«Να επέμβει ο εισαγγελέας»

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντής με ανάρτησή του στο facebook συγχαίρει την ομάδα «ΑμΕΑ εν δράσει» και ζητεί την παρέμβαση του εισαγγελέα αλλά και την κινητοποίηση της ΚΕΔΕ: «Τρία πράγματα μας ενοχλούν πάρα πολύ: Το ένα είναι ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των αναπήρων χρηστών του μηχανήματος, το δεύτερο είναι οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί ανάθεσης που εκπονεί η διαχειριστική Αρχή και τρίτο και κυριότερο το ότι δεν προσφέρει αυτονομία στο μεγαλύτερο ποσοστό κινητικά αναπήρων με αποτέλεσμα να αυτοακυρώνει τον σκοπό για τον οποίο εκπονήθηκε το συγκεκριμένο ΕΣΠΑ. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να επέμβει ο εισαγγελέας; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να κινητοποιηθεί η ΚΕΔΕ;».

Τι απαντά η εταιρεία

To ethnos.gr επικοινώνησε και με την ομόρρυθμη εταιρεία «Α. Μαντελάκης και ΣΙΑ Ο.Ε.» που κατασκευάζει τα «sea access», η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ως εταιρεία εκτιμούμε, σεβόμαστε και υποστηρίζουμε απόλυτα τις προσπάθειες των συλλόγων ΑμεΑ για την επίτευξη της κοινωνικής ένταξής τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Στο πλαίσιο της επαγγελματικής μας δραστηριότητας έχουμε κατασκευάσει τον απόλυτα ασφαλή και εγκεκριμένο από όλες τις αρμόδιες Αρχές μηχανισμό αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, με την ονομασία "sea access".  

Τα προϊόντα μας είναι απολύτως φερέγγυα και αξιόπιστα και ο μηχανισμός "sea access" της εταιρείας μας είναι δε απολύτως ασφαλής για τη χρήση από τα ΑμεΑ, ενώ κανένα ζήτημα δεν τίθεται ως προς την καταλληλότητα και την αρτιότητά του. O μηχανισμός μας είναι ο μόνος στην Ελλάδα που έχει καταθέσει τεχνικό φάκελο του μηχανισμού σε διαπιστευμένο από τον ΕΣΥΔ φορέα, παρ’ όλο που δεν υπήρχε καν η σχετική υποχρέωση, έχοντας λάβει συναφή έγκριση τεχνικού φακέλου, καθώς και ο μόνος στην Ελλάδα που συμμορφώνεται από το 2016 και στο εξής με τα εν ισχύ ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως τούτο καταδεικνύεται από τη δήλωση συμμόρφωσης CE. O μηχανισμός μας επελέγη σε όλες τις περιπτώσεις με δημόσιες, διαφανείς και αδιάβλητες διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η εταιρεία μας ουδέποτε αντιμετώπισε τα ΑμεΑ ως "πειραματόζωα", όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΠΑ. Το ειδικά κατεργασμένο αλουμίνιο (ανοδιώμενο) που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας είναι το πλέον ανθεκτικό υλικό στη θαλάσσια διάβρωση. Ο δε μηχανισμός μας είναι εξαιρετικά οικονομικός, ενώ το κόστος της ετήσιας εγκατάστασης, συντήρησης και απεγκατάστασής τους είναι μηδενικό. Διασφαλίζεται έτσι ταυτόχρονα και η βέλτιστη αξιοποίηση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Ο μηχανισμός είναι απλός, λειτουργικός και εύκολος στη χρήση του ενώ οι οδηγίες χρήσης του προς μεγαλύτερη διευκόλυνση των ΑμεΑ αναγράφονται και στη μεταλλική πινακίδα του μηχανισμού. Δεν έχει γίνει καμία κατασπατάληση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντίθετα, μάλιστα, έχει διασφαλιστεί πλήρως το δημόσιο συμφέρον. Κατά συνέπεια, όλοι οι ανωτέρω ισχυρισμοί, τόσο σχετικά με τη νομιμότητα των διαγωνιστικών διαδικασιών όσο και με την ασφάλεια του μηχανισμού μας είναι ανακριβείς, αναληθείς, ανυπόστατοι, ψευδείς και συκοφαντικοί».

 

ΑμεΑπαραπληγικοίsea accessΔρέπανο ΑργολίδαςΚωνσταντίνος Κωνσταντής