Κορονοϊός: Ελεγχοι στους 6.000 Βρετανούς, τεστ στον Προμαχώνα και οι αποφάσεις Μητσοτάκη
NewsroomΠερισσότερες από 20 πτήσεις προσγειώθηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα την Τετάρτη, 15 Ιουλίου, πρώτη ημέρα άρσης της απαγόρευσης για τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας της πανδημίας από τον κορονοϊό. Η πρώτη πτήση από τη Μεγάλη Βρετανία έφτασε λίγο μετά τις 12:00 και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο.
Οι τουρίστες, φορώντας μάσκες στα πρόσωπά τους, έφτασαν με απευθείας πτήση από το αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ και ήταν οι πρώτοι που προσγειώθηκαν στην Ελλάδα μετά την αποκατάσταση της απευθείας διασύνδεσης με τη Μεγάλη Βρετανία που άρχισε από τις 15 Ιουλίου.
Την πρώτη πτήση από τη Μεγάλη Βρετανία υποδέχθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, και το αεροδρόμιο της Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός». «Στη Ζάκυνθο είχαμε επτά πτήσεις με 1.200 άτομα από τη Μεγάλη Βρετανία, τέσσερις πτήσεις έγιναν στην Κεφαλονιά και μία στην Κέρκυρα», ανέφερε στο Ανοιχτό Κανάλι ο επιχειρηματίας, Ανδρέας Παπαδημητρίου. Με τη σειρά της, η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη, σημειώνει: «Με χαρά υποδεχθήκαμε τους πρώτους Βρετανούς τουρίστες. Η βρετανική αγορά είναι η πρώτη μεγαλύτερη αγορά για τη Ζάκυνθο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 60 απευθείας πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία με προορισμό τα ελληνικά αεροδρόμια είναι προγραμματισμένες μέχρι και την Πέμπτη, 16 Ιουλίου. Μόνο την Τετάρτη, 23 αεροπλάνα από το Ηνωμένο Βασίλειο προσγειώθηκαν στα επτά περιφερειακά αεροδρόμια με τις περισσότερες πτήσεις να προσγειώνονται στη Ζάκυνθο (7 στον αριθμό), στη Ρόδο (5 πτήσεις) και στην Κεφαλονιά (4), στο Ηράκλειο (3), στην Κέρκυρα και την Κω (από 1). «Η αγγλική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για εμάς με 280.000 επισκέψεις πέρυσι», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου. Για να συμπληρώσει: «Εχουμε μια προσδοκία να φτάσουμε το 30% των περσινών αφίξεων».
Πάντως, μπορεί η άφιξη των Βρετανών τουριστών να αποτελεί τονωτική ένεση για τον τουρισμό, ωστόσο ο φόβος για μετάδοση του ιού είναι έκδηλος. «Πιθανώς να χρειαστεί τα δειγματοληπτικά τεστ στους Βρετανούς να γίνονται καθολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή Ωρα Ελλάδος του OPEN TV ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης. Γι' αυτό και σχεδόν το σύνολο των 6.000 Βρετανών τουριστών που έρχονται στη χώρα μας θα περάσουν από τεστ και τα αποτελέσματα θα κρίνουν σε πρώτο βαθμό εάν τα τεστ από τους τουρίστες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να γίνονται δειγματοληπτικά.
Πάντως, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο SKYNEWS, με τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα απέκλεισε το ενδεχόμενο για δεύτερο lockdown. «Αν χρειαστεί θα λάβουμε έκτακτα μέτρα. Διάβασα μερικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για την πιθανότητα lockdown. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει, θα θέλαμε να το διαψεύσουμε», σημείωσε.
Η Μεγάλη Βρετανία, στο μεταξύ, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 3,5 εκατομμύρια Αγγλοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας, κάνοντας τζίρο 2,5 δισ. ευρώ. Γι' αυτό και τα νησιά αναμένουν τις αφίξεις των τουριστών σε μια προσπάθεια να σωθεί η τουριστική περίοδος.
Αυστηρά μέτρα και έλεγχοι στον Προμαχώνα
Την ίδια ώρα, πάντως, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 15 Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο εισόδου στη χώρα από τον Προμαχώνα και πλέον ζητείται αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό από κάθε ταξιδιώτη.
Όλοι όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους και να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορονοϊού με μέθοδο PCR, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί σε πιστοποιημένο εργαστήριο της χώρας προέλευσης έως και 72 ώρες πριν από την άφιξή στο τελωνείο του Προμαχώνα.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN, Άρη Κουτσιούκη, έχει αναπτυχθεί μια φημολογία πως κάποιοι επιτήδειοι στη γειτονική Βουλγαρία στήνουν επιχείρηση κατασκευής και πώλησης πλαστών πιστοποιητικών, κάτι τέτοιο όμως δεν έχει προκύψει έως τώρα. Οι Έλληνες αστυνομικοί, ωστόσο βρίσκονται σε εγρήγορση για παν ενδεχόμενο.
Οι ειδικοί ζητούν επιστροφή Τσιόδρα
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω μέτρα, η κατάσταση, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται στο «κόκκινο» και γι' αυτό πέρα από τη μάσκα οι ίδιοι ζητούν μέτρα, αλλά και επιστροφή της ενημέρωσης των 18:00 προκειμένου οι πολίτες να αντιληφθούν καλύτερα ότι ο κίνδυνος δεν έφυγε ποτέ από δίπλα μας. Και αυτό είναι η πραγματικότητα, καθώς την χαλάρωση που παρατηρείται ίσως την πληρώσουμε ακριβά.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star επισημαίνοντας ότι η χρήση μάσκας πρέπει να είναι υποχρεωτική. «Είναι μια οδηγία που υπάρχει εξαρχής, για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς. Υπάρχει επιτήρηση για χρήση μάσκας σε μετρό και λεωφορεία, ενώ θα πρέπει να τη φοράνε οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να αυξηθεί η επιτήρηση βάσει των αποφάσεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή, όπως και ο έλεγχος. Έχει χαλαρώσει η τήρηση των μέτρων. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η συχνότερη ενημέρωση του κόσμου με σποτάκια, αλλά και από εμάς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Ίσως χρειαστεί να επανέλθει και πάλι ενημέρωση των 18:00 όχι όμως σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι που συζητάμε. Γίνονται πάντως και διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των πανηγυριών. Μπορεί η χρήση μάσκας από αυστηρή σύσταση να γίνει υποχρεωτική».
Τι αποφάσισε η κυβέρνηση στην έκτακτη σύσκεψη
Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού συζητήθηκαν την Τετάρτη, 15 Ιουλίου, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. «Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε ανοίγοντας τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».
Επεσήμανε δε δύο τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση και αφορούν στην προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους. Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.
Κορονοϊός: 27 κρούσματα σε 24 ώρες
τα 27 είναι τα νέα κρούσματα κορονοϊού σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Από αυτά τα τέσσερα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.910, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. Τα 1.051 (26.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.024 (51.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στο μεταξύ 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Οι τρεις (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικά η κατανομή των 27 κρουσμάτων:
- τέσσερα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- πέντε εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- οκτώ κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
- πέντε κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς
- ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πάρου
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα