Ελλάδα | 20.07.2020 14:57

Τραγωδία Γιάκοβλεφ: 72 Κύκλοι για τους νεκρούς

Newsroom

Μεγάλοι μεταλλικοί δίσκοι, σαν καθρέφτες, 72 στον αριθμό, όσοι και οι επιβάτες και το πλήρωμα της μοιραίας πτήσης του ουκρανικού αεροσκάφους (ΥΑΚ-42) Γιάκοβλεφ που συνετρίβη στα Πιέρια Όρη τον Δεκέμβριο του 1997, έχουν στηθεί λίγο πιο μακριά από το σημείο του δυστυχήματος. Δείχνουν την πνευματική υπόσταση των νεκρών και επισημαίνουν την απουσία τους μέσα από την αντανάκλαση του καθρέφτη. Από το σημείο του μνημείου που βρίσκεται έξω από το χωριό Άνω Μηλιά Πιερίας μέχρι το σημείο της συντριβής, μια λαμαρίνα με 72 κόκκινα σημάδια στα δέντρα, θυμίζουν την γήινη υπόσταση των θυμάτων. Οι θύμισες επέστρεψαν μέσα από την τριήμερη δράση που έκαναν φοιτητές και καθηγητές του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. στο λιτό, πέτρινο μνημείο με την επιτύμβια στήλη πάνω στην οποία έχουν γραφεί τα ονόματα των νεκρών. 

Η εικαστική παρέμβαση έχει θέμα «72κύκλοι» (όσοι και οι νεκροί του δυστυχήματος) και έγινε έπειτα από πρόσκληση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Άνω Μηλιάς και της Τοπικής Επιτροπής Αγίας Παρασκευής

Ήταν μια οφειλόμενη τιμή, μια υπενθύμιση, πως δεν πρέπει να ξεχαστεί το φοβερό αεροπορικό δυστύχημα. Ο εφήμερος χαρακτήρας του έργου αποκτά και μια διάσταση διάρκειας μέσα από την συγκινησιακή φόρτιση του αποτυπώματος που αφήνει.

Η πρωτοβουλία ήταν των φοιτητών του Εργαστηρίου Ζωγραφικής, ενώ οι καθηγητές Γιώργος Τσακίρης, Βασίλης Βασιλακάκης, Σταύρος Παναγιωτάκης και Χρήστος Κεραμάτης, επέβλεπαν κάθε στάδιο της δράσης και έδιναν οδηγίες.

Η ιδέα δεν σταματά εδώ, καθώς απώτερος στόχος όσων πήραν μέρος είναι, όπως δήλωσε στο ethnos.gr, ο συντονιστής της δράσης, Φώτης Φωτιάδης, η δημιουργία διαδρομών εικαστικού ενδιαφέροντος μετατρέποντας τον φυσικό χώρο των Πιερίων σε μια δημόσια γλυπτοθήκη.

Η ευρύτερη περιοχή της Άνω Μηλιά Πιερίας είναι φορτισμένη από τις τραγικές μνήμες της ανείπωτης τραγωδίας. Άλλωστε συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών βρίσκονται ακόμη διάσπαρτα στο χώρο, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση και στις ρίζες των πανύψηλων δέντρων. Εκεί "τσακίστηκε" το αεροσκάφος, αλλά χρειάστηκαν δύο μέρες για να εντοπιστεί μέσα στο πυκνό χιόνι και στην άγρια βλάστηση.

Το ΥΑΚ-42 απογειώθηκε το μεσημέρι της 17ης Δεκεμβρίου από το αεροδρόμιο Μπόρισπιλ του Κιέβου και είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσο σταθμό την Οδησσό. Επέβαιναν συνολικά 62 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, με τους περισσότερους επιβάτες να είναι Έλληνες, εργαζόμενοι σε τεχνική εταιρία.

Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘΠιέρια ΌρηΓιάκοβλεφΆνω Μηλιά Πιερίας