Ελλάδα | 22.07.2020 15:50

Μία στις δύο μέρες χωρίς πνευμονολόγο η Θεσσαλονίκη - Επιστολή στον Κικίλια

Τίμος Φακαλής

Χωρίς… πνευμονολόγο λειτουργούν τα δύο από τα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο με αποτέλεσμα κάθε φορά που εφημερεύουν μια ολόκληρη πόλη να μην διαθέτει πνευμονολόγο ούτε για… δείγμα.

Οι ασθενείς είτε θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη εφημερία των δύο άλλων νοσοκομείων της πόλης, του «Παπανικολάου» και του «Παπαγεωργίου» που διαθέτουν Πνευμονολογικές Κλινικές είτε - αν εισαχθούν - να διακομιστούν την επόμενη μέρα σε ένα από αυτά. Ακόμη, αν απαιτηθεί εξειδικευμένη νοσηλεία (π.χ. λόγω φυματίωσης) ή μια ιατρική πράξη που γίνεται μόνον από πνευμονολόγο (π.χ. βρογχοσκόπηση) θα χρειαστεί και πάλι μεταφορά του αρρώστου με ασθενοφόρο σε ένα από τα δύο νοσοκομεία που διαθέτουν πνευμονολογικές κλινικές. 

Το πρόβλημα αυτό οξύνθηκε ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα, καθώς η Πνευμονολογική Κλινική του ΕΣΥ στο «Παπανικολάου» μετατράπηκε σε κορoνοκλινική λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα πνευμονολογικά κρεβάτια από 70 σε 34. «Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν έχουν ούτε έναν πνευμονολόγο στη δύναμή τους για να εξυπηρετήσουν ούτε επείγοντα, ούτε τακτικά περιστατικά. Και αυτό συμβαίνει όταν ένα 10% των επισκεπτών στα επείγοντα αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και ένα 7% των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν πνευμονοπαθείς. Οι πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων "Παπανικολάου" και "Παπαγεωργίου" δεν επαρκούν, πλέον, για τις ανάγκες των ασθενών» δήλωσε στο ethnos.gr ο Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του ΕΣΥ, Αδαμάντιος Χλωρός.

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πόλη που θέλουμε να τη λέμε πρωτεύουσα των Βαλκανίων, η οποία εξυπηρετεί ένα εκατ. κατοίκους και ακόμη ένα εκατ. από την Περιφέρεια». Τα πνευμονολογικά περιστατικά αναλαμβάνουν στις εφημερίες σε ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο παθολόγοι-λοιμωξιολόγοι και τις περισσότερες φορές «όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα την επόμενη μέρα ξεκινούν οι διακομιδές, ταλαιπωρώντας πολίτες και επιβαρύνοντας ιατρικό προσωπικό άλλων νοσοκομείων. Είναι μια κατάσταση που δεν ταιριάζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θέλουμε να έχουμε. Λόγω φόρτου εργασίας και συνωστισμού των δύο κλινικών σε μία οι ειδικευόμενοι νέοι πνευμονολόγοι δεν μπορούν εκπαιδευτούν σωστά», εξήγησε ο Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του ΕΣΥ του Παπανικολάου.

Επιστολή στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια 

Το πρόβλημα έχει τεθεί επίσημα και στον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού Σπύρο Ζακυνθινό τον περασμένο Μάιο. Μεταξύ άλλων o κ. Ζακυνθινός με επιστολή του ζητεί τη δημιουργία πνευμονολογικών κλινικών στα μεγάλα γενικά νοσοκομεία της Αττικής, Ιπποκράτειο, Ερυθρό Σταυρό, Λαϊκό, Ασκληπιείο Βούλας. Στο Λαϊκό υπάρχει ήδη υποδομή και μπορεί να λειτουργήσει άμεσα καθώς υπηρετούν ήδη τρεις επιμελητές ΕΣΥ. 

Για την Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ζητεί τη δημιουργία πνευμονολογικών κλινικών στο ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο ενώ σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, τη λειτουργία αντίστοιχων κλινικών σε κάθε μεγάλο Γενικό Νοσοκομείο. Παράλληλα οι πνευμονολόγοι θέτουν ζήτημα συμμετοχής τους σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξαιτίας της μεγάλης συχνότητας και νοσηρότητας των αναπνευστικών παθήσεων και στη δυνατότητα μείωσης των περιστατικών που μεταφέρονται σε ανώτερες βαθμίδες Υγείας.

Καμία πρωτοβουλία μέχρι στιγμής από το υπουργείο

Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας καμία πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί από το υπουργείο Υγείας για τη λύση του ζητήματος εδώ και τρεις μήνες, ταλαιπωρώντας πολίτες και γιατρούς. Προσπάθεια για να λυθεί το ζήτημα είχε γίνει και στο παρελθόν από τον τότε Διοικητή της 3ης ΥΠΕ και σημερινό βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, ο οποίος είχε εισηγηθεί τη δημιουργία πνευμονολογικών κλινικών σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Προσπάθεια για να αποκτήσει πνευμονολογική κλινική το ΑΧΕΠΑ είχε γίνει και το 2012 επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Τίποτα όμως δεν προχώρησε. 

«Η Πνευμονολογία είναι ειδικότητα αιχμής όπως αποδείχθηκε στην πανδημία COVID-19. Οι πνευμονολόγοι διακρίθηκαν σε πολλαπλά επίπεδα. Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αξιολόγησαν και διαχειρίστηκαν τα ήπια περιστατικά, βοηθώντας τα νοσοκομεία. Στην Τριτοβάθμια Φροντίδα οι Πνευμονολογικές Κλινικές νοσήλευσαν τους ασθενείς και διαχειρίστηκαν και τα πολύ σοβαρά περιστατικά πριν αυτά φθάσουν στις ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ με επικεφαλής τους Πνευμονολόγους με εξειδίκευση στην εντατική θεραπεία αντιμετώπισαν τους πολύ σοβαρά ασθενείς, πετυχαίνοντας υψηλά ποσοστά επιτυχούς διαχείρισης» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Ζακυνθινός. 

γενικό νοσοκομείοΝοσοκομείο Παπαγεωργίουνοσοκομείο ΑΧΕΠΑνοσοκομείο Παπανικολάου