Σύβοτα Θεσπρωτίας: Μειωμένη η κίνηση σε ποσοστό 50% - Αυτοψία του ethnos.gr
Ντέπη ΧιωτοπούλουΜειωμένη σε ποσοστό που φτάνει και το 50%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όπως στις ενοικιάσεις δωματίων, η μείωση αγγίζει και το 70%. Είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή στην ακτογραμμή της Θεσπρωτίας και σε δημοφιλείς προορισμούς όπως τα Σύβοτα, η Πλαταριά, το Καραβοστάσι και ο Αρίλλας κτλ.
Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που απευθύνονται κυρίως σε Βρετανούς και Σκανδιναβούς, δεν έχουν ανοίξει για φέτος, ενώ οι επιχειρηματίες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, προσπαθούν με χαμηλότερες τιμές να προσελκύσουν όλο και περισσότερους τουρίστες.
Αυτήν την περίοδο, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του κλάδου στο ethnos.gr, το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών είναι Ελληνες, οι οποίοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους, «μέχρι να τους τελειώσουν τα χρήματα» όπως εξηγούν χαρακτηριστικά ιδιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση.
Ξεκίνησε δειλά δειλά η κίνηση
Στα δημοφιλή Σύβοτα, έχει περίπου δυο εβδομάδες που έχει ξεκινήσει η τουριστική κίνηση, ωστόσο, τώρα, η περιοχή θυμίζει… τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, ενώ πριν δυο εβδομάδες θύμιζε Γενάρη μήνα, ανέφεραν χαρακτηριστικά επιχειρηματίες στο ethnos.gr.
Τα καραβάκια που μεταφέρουν καθημερινά τους τουρίστες σε δημοφιλείς παραλίες που η προσέγγιση γίνεται μονάχα δια θαλάσσης, καταγράφουν μείωση 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι ημερήσιες κρουαζιέρες για Παξούς και Αντίπαξους, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. «Θα δούμε πώς θα πάει η κίνηση και ίσως τις ξεκινήσουμε το Σαββατοκύριακο» αναφέρει στο ethnos.gr επιχειρηματίες που δραστηριοποιείται στον τομέα.
Σε αντίθεση με τη γραφική Πλαταριά, σε απόσταση 6 περίπου χλμ. από τα Σύβοτα, το αλλοτινό ψαροχώρι, το οποίο τα τελευταία δυο χρόνια έχει αναπτυχθεί με ήπιους ρυθμούς, «κάθε βράδυ έχει κίνηση, τα ταβερνάκια είναι γεμάτα» αναφέρει στο ethnos.gr επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην εστίαση. Τα δωμάτια όμως που διατηρεί προς ενοικίαση, αυτά έχουν υποστεί μια μείωση που αγγίζει και το 70%. «Από τα 10 δωμάτια που έχω, αυτή τη στιγμή νοικιάζω μόνο το ένα» αναφέρει ο ιδιοκτήτης, προσθέτοντας ότι έχει ρίξει και τις τιμές’ από 50 ευρώ πέρυσι τέτοια εποχή, φέτος νοικιάζονται στα 40 ευρώ.
Βουτιές στη δημοφιλή «Πισίνα»
Από το λιμάνι των Συβότων, καθημερινά από τις 09.30 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, αναχωρούν καραβάκια που μεταφέρουν τους τουρίστες στις δημοφιλείς παραλίες της περιοχής, όπως είναι η διάσημη Πισίνα με τα εξωτικά κρυστάλλινα νερά αλλά και το Διαπόρι με τα καταπράσινα νερά.
Από πολυτελή γιοτ και ιστιοπλοϊκά σκάφη, μέχρι ενοικιαζόμενα βαρκάκια και θαλάσσια ταξί είναι το σκηνικό στα νησάκια που περικλείουν τα Σύβοτα, έναν παραλιακό θέρετρο, που εκτοξεύτηκε τουριστικά από τη δεκαετία του ’80 και έπειτα.
Όπως μας εξηγεί ο αντιπεριφερειάχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, στο πλαίσιο αποστολής μας στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα Σύβοτα άρχισαν να ανεβαίνουν, όταν ήρθαν ένας Ολλανδός και ένας Βέλγος, το 1976, αγόρασαν δυο σπίτια παλιά, τα αναπαλαιώσανε, καθόντουσαν πάνω από δυο μήνες και σιγά σιγά το μέρος μαθεύτηκε.
Στη συνέχεια ήρθαν στην περιοχή ο Μίνως Μάτσας της δισκογραφικής εταιρίας, η Stella Artois, ο Guy Laroche, που έφτιαξαν τα δικά τους καταφύγια κοντά στην Μπέλα Βράκα, καθιστώντας την περιοχή δημοφιλή ακόμη περισσότερο.
Ποικίλες μορφές τουρισμού
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει ο κ. Πιτούλης, η περιοχή της Θεσπρωτίας, προσφέρεται για όλες τις μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων και ο καταδυτικός τουρισμός. Η περιοχή των Συβότων έχει τις φυκιάδες – την Ποσειδωνία- προστατευόμενο είδος, καθώς και βυθισμένα αντιτορπιλικά, αεροπλάνα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κτλ.
«Υπάρχει ένα καταδυτικό πάρκο έκτασης 3 χλμ., οριοθετημένο στον κόλπο του Αγίου Νικολάου, στην Μπέλα Βράκα’ έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη και για Πάργα και για Σύβοτα, και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το φορέα υλοποίησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του» εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης λέγοντας ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τον καταδυτικό τουρισμό είναι τουρίστες που μένουν στην περιοχή τουλάχιστον μια εβδομάδα και ξοδεύουν χρήματα.
- Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
- Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
- Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
- Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»