«Ναυμαχία» εφοπλιστών για τους Πεταλιούς - Μαρής Εμπειρίκος Vs Σπύρος Καρνέσης
Φώτης ΚόλλιαςΚορυφώνεται η διαµάχη µεταξύ των εφοπλιστών Μαρή Εµπειρίκου και Σπύρου Καρνέση για την τύχη του νησιωτικού συµπλέγµατος των Πεταλιών. Πρόκειται για σύµπλεγµα από 10 νησίδες -οι τρεις από τις οποίες κατοικούνται σήµερα- που είναι γνωστές για τη φυσική οµορφιά του τοπίου και τα κρυστάλλινα νερά. Μέχρι να φτάσουν στους σηµερινούς ιδιοκτήτες οι νησίδες είχαν περάσει από Τούρκους πασάδες, Ρώσους αξιωµατικούς και την ελληνική βασιλική οικογένεια!
Με αγωγή 200 σελίδων, που κατέθεσε πριν από λίγες ηµέρες, ο κ. Μαρής Εµπειρίκος ζητεί να του αναγνωριστεί πως είναι µέτοχος του 50%, και όχι µικρότερου ποσοστού, της εταιρείας Κτήµα Πεταλιοί ΑΕ, στην οποία ανήκει το σύµπλεγµα των 10 νησίδων. Ζητεί, επίσης, µεταξύ άλλων, να ακυρωθεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Κτήµα Πεταλιοί ΑΕ, µε την οποία διορίστηκε διοικητικό συµβούλιο στο οποίο συµµετέχουν ο κ. Καρνέσης και µέλη της οικογενείας του, που κατέχουν το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας. Σηµειώνεται πως οι µετοχές του κ. Εµπειρίκου είχαν βγει σε πλειστηριασµό από την Alpha Bank, ο οποίος όµως δεν καρποφόρησε.
Η διαµάχη των δύο πλευρών ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια και κατά την τελευταία δεκαετία η Κτήµα Πεταλιοί ΑΕ, που είναι ιδιοκτήτης του νησιωτικού συµπλέγµατος συνολικής έκτασης περίπου 22,5 τετραγωνικών χιλιοµέτρων, απέναντι από το Μαρµάρι της Εύβοιας, λειτουργούσε για µεγάλο διάστηµα µε διοίκηση διορισµένη από τα δικαστήρια. Από το 1916 µέχρι το 1976, οπότε και ο Περικλής Εµπειρίκος, θείος του Μαρή Εµπειρίκου, πούλησε στην οικογένεια του Νικ. Παπαλιού το 50% της Κτήµα Πεταλιοί ΑΕ, οι 10 νησίδες ήταν στον έλεγχο της οικογένειας Εµπειρίκου. Το 1986 η οικογένεια Παπαλιού πούλησε το 50% στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή και βασικού µετόχου της εισηγµένης ΕΛΙΝΟΪΛ, Σπ. Καρνέση.
Ο κ. Μαρής Εµπειρίκος υποστηρίζει στην αγωγή του πως µέχρι το 2007 οι σχέσεις των δύο µετόχων ήταν εξαιρετικές. Η οικογένεια Εµπειρίκου έχει χτίσει από το 1916 τη βίλα της στο Ξερονήσι των Πεταλιών, ενώ ο κ. Καρνέσης διαθέτει κατοικία στο Τραγονήσι. Μάλιστα, το 1990 είχαν συµφωνήσει να πουληθεί ένα τµήµα 200 στρεµµάτων στο Μεγανήσι στον Claude Picasso, γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso, ο οποίος έχτισε έπαυλη, αλλά προ ετών το ακίνητο µεταβιβάστηκε στην εταιρεία La Reve Estates, συµφερόντων της κυρίας Αλεξίας Δαυίδ, της γνωστής οικογενείας που ελέγχει την Coca Cola HBC.
Το χαρέμι του
Την περίοδο της τουρκοκρατίας οι Πεταλιοί ανήκαν στον Οµέρ Πασά της Καρύστου, όπου αυτός είχε εγκαταστήσει το χαρέµι του. Μάλιστα µετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης και την εγκαθίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, αναγνωρίστηκε η κυριότητα του Οµέρ Πασά επί των Πεταλιών, µε αποτέλεσµα να διατηρήσει την κυριότητά του για περίπου µία δεκαετία. Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στην αγωγή του κ. Εµπειρίκου, ο Οµέρ Πασάς πούλησε τους Πεταλιούς στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, τότε πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα και σύµβουλο Επικρατείας του τσάρου Νικολάου Α’. Το 1846 ο Παπαρρηγόπουλος πούλησε τους Πεταλιούς στους αδελφούς Λέοντα και Αλέξανδρο I. Σενιέβιν, Ρώσους αξιωµατικούς της αυλής του Νικολάου Α’. Μάλιστα, το 1848, ο Λέων (Leonid) Σενιέβιν έχτισε ορθόδοξο ναό στο Ξερονήσι των Πεταλιών, όπως δείχνει µέχρι σήµερα η εντοιχισµένη πλάκα.
Το 1871 οι Πεταλιοί δόθηκαν ως γαµήλιο δώρο από τον τσάρο Αλέξανδρο Β’ (µέσω των αξιωµατικών του αδελφών Σενιέβιν) στον τότε βασιλιά Γεώργιο Α’ µε την ευκαιρία των γάµων του µε την πριγκίπισσα Ολγα Κωνσταντίνιεβα, τη µετέπειτα βασίλισσα της Ελλάδας. Ο Γεώργιος Α’ δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 1913 και το νησιωτικό σύµπλεγµα πέρασε στην κυριότητα του πρίγκιπα Γεωργίου, ο οποίος το 1916 το µεταβίβασε στα αδέλφια Λεωνίδα Ανδρ. Εµπειρίκο και Μαρή Ανδρ. Εµπειρίκο (παππού του κ. Μαρή Εµπειρίκου).
Στη συνέχεια το ένα τρίτο αποκτήθηκε από τον αδελφό τους Μιχ. Ανδρ. Εµπειρίκο. Τα ποσοστά τους (ένα τρίτο για τον καθέναν) αποκτήθηκαν αργότερα από τη βρετανική Byron Steaming Co. Ltd., που ήταν εταιρεία συµφερόντων τους. Οµως το 1926 ολόκληρη η συγκεκριµένη εταιρεία αποκτήθηκε από τον Μαρή Ανδρ. Εµπειρίκο, ο οποίος το 1926 ίδρυσε την Κτήµα Πεταλιοί ΑΕ, στην οποία και µεταβίβασε τις 10 νησίδες ως «εισφορά σε είδος». Ο κ. Εµπειρίκος υποστηρίζει στην αγωγή του πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του µε την πλευρά Καρνέση, έγινε προσπάθεια ώστε να διανεµηθεί το νησιωτικό σύµπλεγµα µεταξύ των δύο µετόχων της Κτήµα Πεταλιοί ΑΕ, η οποία όµως δεν απέδωσε.
Αντίστοιχη απόπειρα έγινε και αργότερα, πάλι χωρίς αποτέλεσµα. Στην αγωγή αναφέρεται πως οι Πεταλιοί αποτελούνται από τις προαναφερθείσες συνολικά 10 νησίδες, οι οποίες όλες, πλην µίας, έχουν πολύ µικρή έκταση και αντίστοιχα πολύ µικρή αξία, σε αντίθεση µε τη µία νησίδα (τη «Μεγαλόνησο» ή «Μεγανήσι»), η οποία είναι κατά πολύ µεγαλύτερη σε έκταση όλων των λοιπών νησίδων και αντίστοιχα η αξία της είναι δυσανάλογα µεγαλύτερη της αξίας όλων των υπόλοιπων νησίδων µαζί.
Οπως επισηµαίνεται, «η «Μεγαλόνησος», πέραν των φυσικών της κόλπων µε αµµώδεις παραλίες που διαθέτει, έχει τουλάχιστον 1.500 στρέµµατα αγροτικές εκτάσεις, που είναι άρτιες και οικοδοµήσιµες, µε δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων συνολικής επιφανείας 77 στρεµµάτων περίπου (επί συνολικής εκτάσεώς της 16.000 στρεµµάτων)».
Οπως φαίνεται, η τύχη των Πεταλιών θα συνεχίσει να απασχολεί την επικαιρότητα, καθώς καµία από τις δύο αντιµαχόµενες πλευρές δεν παραδίδει τα όπλα.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ