Ελλάδα|01.08.2020 15:14

Καραθανάσης στο ethnos.gr: «Η ψυχή του μπαμπά θα αρμενίζει στο Αιγαίο»

Κώστας Ασημακόπουλος

Το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα νέα από τα Ίμια έπεσαν σαν κεραυνός στο πανελλήνιο αλλά και στις οικογένειες των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού. Η 27χρονη τότε Ειρήνη Καραθανάση, σύζυγος του Χριστόδουλου πήρε αγκαλιά το μοναχογιό της Γιάννη που τότε ήταν 15 μηνών και έδωσε όρκο ζωής. Οι παππούδες του ήταν οι φύλακες-άγγελοι. Ο Γιάννης Καραθανάσης υποναύαρχος του Ναυτικού και ο μπαμπάς της Ειρήνης γιατρός. Όλοι σαν μία γροθιά υποσχέθηκα να μη λείψει τίποτα στον εγγονό τους και το παιδί να μάθει την αλήθεια όταν ενηλικιωθεί. Τα χρόνια πέρασαν, ο Γιάννης μεγάλωσε με γαλήνη και αγάπη αλλά πάντα περίμενε το κάτι ξεχωριστό για τη μνήμη του μπαμπά...

Η λεπτομέρεια που τον συγκλόνισε...

Το πρωί της Τρίτης ο 26χρονος πλέον Γιάννης μαζί με τη μητέρα του πήραν το δρόμο στη διοίκηση Ταχέων Σκαφών, στην Αμφιάλη. Η νεότευκτη πυραυλάκατος Νο6 του Πολεμικού Ναυτικού σε λίγα λεπτά θα έπαιρνε το όνομα του μπαμπά και ο Γιάννης χωρίς σημειώσεις και φανφάρες είχε ετοιμάσει δύο αυθόρμητα λόγια στη μνήμη των ηρώων στα Ίμια. «Όταν έχασα το μπαμπά ήμουν 15 μηνών. Τώρα στα 26 μου συνειδητοποίησα πως περίπου σε αυτή την ηλικία ήταν η μητέρα μου όταν έχασε το μπαμπά. Συγκλονίστηκα, ενώ την ίδια ώρα η μαμά με ρωτούσε εάν είμαι καλά και εάν θα μπορούσα να σπάσω τη σαμπάνια πάνω στο σκαρί. Προσωπικά δεν είχα άγχος. Ισα, ίσα ένιωθα δυνατός και γαλήνιος γιατί αυτό ήταν κάτι που το περιμέναμε χρόνια. Η ψυχούλα του μπαμπά θα αρμενίζει στο Αιγαίο. Η μνήμη όλων των ηρώων στα Ίμια και θα υπερασπίζονται την πατρίδα. Ικανοποιήθηκε ένα παράπονο που είχαμε και μας γεμίζει ικανοποίηση», είπε στο ethnos.gr o Γιάννης Καραθανάσης.

«Θα ταξιδεύει σε όλο το Αιγαίο»

Ακολούθησε ξενάγηση στην πυραυλάκατο από τον πλοίαρχο και τους αξιωματικούς του και η σύνταξη ευχών στο ημερολόγιο του πλοίου: «Έμεινα εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες και τις επιδόσεις της πυραυλακάτου. Είναι υπερσύγχρονη κατασκευή, με καινοτόμα συστήματα και εφαρμογές και όλα αυτά κατασκευάστηκαν από ελληνικά χέρια. Μου εξήγησαν οι αξιωματικοί τις δυνατότητες του και εκείνη την ώρα σκέφτηκα πως είναι αντάξιο της μνήμης του μπαμπά. Στο ημερολόγιο έγραψα "εύχομαι στο πλοίο να είναι καλοτάξιδο και ο μπαμπάς να τους προσέχει από εκεί επάνω". Όλοι στην οικογένεια είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η πυραυλάκατος με το όνομα του μπαμπά θα συνεισφέρει στο δύσκολο έργο του Πολεμικού Ναυτικού που τόσο ήθελε και ο ίδιος. Από εκεί ψηλά θα χαίρεται αυτό το πλοίο και θα ταξιδεύει μαζί του σε όλο το Αιγαίο».

Το αγαπημένο λυκόσκυλο

Ο Γιάννης Καραθανάσης αυθόρμητα μας μίλησε για το μπαμπά του αλλά και για τις μικρές ανθρώπινες αδυναμίες του που έχει κληρονομήσει και ο ίδιος: «Θα πρέπει να σας πω πως ο μπαμπάς με τη μαμά έμοιαζαν πολύ εμφανισιακά και φυσικά κι εγώ δε θα μπορούσα να αποτελέσω εξαίρεση. Ο μπαμπάς ήταν απλός άνθρωπος, φιλικός, κοινωνικός και προσιτός. Είχε πολλούς φίλους, μιλούσε σε όλους και είχε πολλά ενδιαφέροντα. Ήταν πολύ δοτικός και τον απασχολούσαν τα προβλήματα των άλλων. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχω κληρονομήσει και εγώ. Ηταν επίσης ζωόφιλος. Είχε έναν βελγικό λυκόσκυλο, τον Κλεμπέρ που υπεραγαπούσε. Κι εγώ μεγαλώνω με τα σκυλιά μου, τον Άρη που είναι ένα Λαμπραντόρ και τη Ντράγκον που είναι ένα Κάνε Κόρσο».

Η κλάση του 1985 και η συγκίνηση Πετράκη

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων της πυραυλακάτου είπε πως «οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στέλνουν ένα μήνυμα σε εχθρούς και συμμάχους», ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρατήρησε ότι σε μία κρίσιμη περίοδο το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται με μία υπερσύγχρονη μονάδα κρούσεως. Συγκινημένος ήταν ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης που ήταν συμφοιτητής και φίλος με τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση και εξέφρασε την υπερηφάνεια της τάξης του 1985. «Ο αρχηγός ΓΕΝ όπως και όλοι οι αξιωματικοί που ήταν στην ίδια κλάση με τον μπαμπά έχουν κάνει πολλά για τη μνήμη του και με κάθε ευκαιρία τον τιμούν. Ο κύριος Πετράκης ήταν πολύ συγκινημένος. Τους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας».

«Μετρίαζε την απώλεια του μπαμπά»

Ο Γιάννης Καραθανάσης από την πρώτη στιγμή που πήγε σχολείο συνειδητοποίησε ότι ο μπαμπάς του έχει κάτι πολύ μεγάλο. Αν και μεγάλωσε σε μία οικογένεια που είχε παράδοση με το Πολεμικό Ναυτικό ο ίδιος επέλεξε να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο και να πάρει το πτυχίο του ως αρχιτέκτονας: «Τα παιδάκια στην Α' Δημοτικού έρχονταν και μου μιλούσαν με θαυμασμό για το μπαμπά. Αν και δεν ήμουν σε θέση να γνωρίζω πολλά τότε, ένιωθα υπερήφανος για το μπαμπά μου και αυτό μετρίαζε την απώλεια του. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως δεν το είχα με τις στρατιωτικές σχολές. Δεν πιέστηκα ποτέ για κάτι. Στην οικογένεια μας πιστεύουμε πως για να κάνεις κάτι καλά πρέπει να το αγαπάς και εγώ ακολούθησα αυτό που έλεγε η καρδιά μου. Από πολύ μικρός έφτιαχνα σπίτια και διάφορες κατασκευές. Αυτή την περίοδο έχω αφιερωθεί στα νεοκλασικά της Αθήνας και στην ανακατασκευή τους».

«Τα πικρόχολα σχόλια μας δυνάμωσαν»

Το «βαρύ» όνομα του μπαμπά αλλά και οι διάφορες παρερμηνείες των δηλώσεων του ήταν μία από τις παραφωνίες στη ζωή του νεαρού Γιάννη και επαναλαμβάνει για μία ακόμα φορά πως ό,τι έχει δηλώσει για τον πατέρα του ισχύει στο ακέραιο και αναφέρθηκε στην περίφημη αναφορά για την διάτρητη στολή του: «Οσες φορές μίλησα για το μπαμπά είπα πάντα αλήθειες και αυτά που ένιωθα. Κάποιοι ήθελαν να παρερμηνεύσουν τις δηλώσεις μου ή να μου βάζουν βαρίδια με μία συνεχόμενη ταύτιση. Κάποια περίοδο ένιωσα μεγάλη πίεση αλλά πλέον δε με ενδιαφέρει τι θα πει ο κόσμος. Ακόμα και τότε που "έφυγε" ο μπαμπάς αλλά και αργότερα έκαναν πικρόχολα σχόλια. Έκαναν σχόλια και όταν ήμουν 18 ετών επειδή είχα πει πως ο τότε πρωθυπουργός Σαμαράς είχε δείξει ενδιαφέρον για τη μνήμη όσων χάθηκαν στα Ιμια. Τα ίδια και τώρα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ακούω που λένε μέχρι πως με ενδιαφέρει να πολιτευτώ. Απίστευτα πράγματα. Μάθαμε να ζούμε με αυτά τα πικρόχολα σχόλια και αυτά μας έκαναν πιο δυνατούς».

«Θα τους δείξω την διάτρητη στολή»

Πολλή συζήτηση - ακόμα και πολιτικές κόντρες - είχε πυροδοτήσει στο πρόσφατο παρελθόν η δήλωση του Γιάννη πως «η στολή του μπαμπά είναι διάτρητη» επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή πως το μοιραίο ελικόπτερο καταρρίφθηκε από πυρά εκείνο το μοιραίο βράδυ: «Ναι, η στολή του μπαμπά είναι διάτρητη. Την έχω εγώ τη στολή του και όταν θα έρθει μπροστά μου εκείνος που θα το αμφισβητήσει θα του την δείξω. Εγώ δεν θέλω να σκέφτομαι όλα αυτά. Δεν έχει νόημα εάν τον σκότωσαν. Το νόημα είναι πως έπεσε την ώρα του καθήκοντος σε μία δύσκολη στιγμή που είχε αποστολή να υπερασπιστεί ελληνική γη και αποτέλεσε το παράδειγμα για όλους μας. Απέδειξε πως πρέπει να υπερασπίζεσαι με τη ζωή σου τη χώρα σου, την οικογένεια σου και την ιστορία σου. Δεν βγάζω φασιστικές κορώνες. Εκφράζω πατριωτισμό ενός ελεύθερου και υπερήφανου λαού και είμαι υπερήφανος που ο μπαμπάς μου θα συμβολίζει αιώνια αυτά τα ιδανικά».

Χριστόδουλος ΚαραθανάσηςΓιάννης ΚαραθανάσηςΊμιαΕλληνική πυραυλάκατος