Θεσσαλονίκη: Αποκαλυπτήρια προτομής Μωυσή Αλλατίνι στο «σπίτι» του
Ντέπη Χιωτοπούλου«Κύριε Dassault, σας καλωσορίζω στο σπίτι σας, στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η προγιαγιά σας, η Ναομί Αλλατίνι, εδώ όπου έζησαν οι πρόγονοί σας, οι οποίοι ήταν μέρος της ιστορίας και βασικοί συντελεστές στη διαμόρφωση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, πριν λίγη ώρα, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μωυσή Αλλατίνι, μιας εξέχουσας και επιφανούς προσωπικότητας της Θεσσαλονίκης.
«Σας καλωσορίζω στο σπίτι όπου έγινε η αρχή μιας σπουδαίας, ιστορικής διαδρομής της οικογένειας σας, και που συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα» συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στο απόγονο της οικογένειας Αλλατίνι, Laurent Dassault.
Όπως αναφέρθηκε η ιδέα για την προτομή του Μωυσή Αλλατίνι γεννήθηκε κατά την επίσκεψη του απογόνου της οικογένειας Αλλατίνι, Laurent Dassault, στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Μάρτιο του 2019. Και πήρε σάρκα και οστά, σήμερα (Τετάρτη 29 Ιουλίου), στους κήπους της Βίλα Αλλατίνι, από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, τον πιο εντυπωσιακό πύργο της Συνοικίας των Εξοχών, ην οποία εδώ και 132 χρόνια αποτελεί μέρος της ζωντανής πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και όλης της Ελλάδας.
Πάντα ευπρόσδεχτοι
Η προτομή του Μωυσή Αλλατίνι θα κοσμεί τους κήπους αυτού του κτιρίου, να θυμίζει και να διδάσκει την ιστορία της οικογένειας Αλλατίνι, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Τζιτζικώστας κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναφορά της Βίλα Αλλατίνι ανέφερε ότι η προτομή θα βρίσκεται στους κήπους της έδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελώντας ένα ακόμη σύμβολο της ακμαίας πρωτοπόρας, πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης.
«Θα είναι εδώ να επισφραγίζει τους ιστορικούς, φιλικούς δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας, παραδοσιακής συμμάχου της Ελλάδας που βρίσκεται κοντά μας, πάντα, και στα εύκολα και στα δύσκολα. Και αυτό εμείς οι Ελληνες δεν το ξεχνούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στη ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας, παρουσία του Laurent Dassault, του γενικού πρόξενου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray, του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, του τέως δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη κτλ.
Ο κ. Τζιτζικώστας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ολοκλήρωση της θητείας του γενικού πρόξενου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray, ο οποίος σε λίγες ημέρες αποχωρεί, λέγοντας «καταφέραμε να αναβαθμίσουμε, όλα αυτά τα χρόνια, τις σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, Κεντρικής Μακεδονίας – Γαλλίας’ εδώ πάντοτε θα έχεις καλούς φίλους να σε περιμένουν».
Σύσφιξη των σχέσεων
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας, απευθυνόμενος στον απόγονο της οικογένειας και δωρητή Laurent Dassault ανέφερε «Είστε πάντα ευπρόσδεχτοι σε έναν τόπο που είναι και δικό σας σπίτι, σε έναν τόπο που η ιστορία των προγόνων σας ζωντανεύει μέσα από μνημειώδη κτίρια που διασώζονται μέχρι σήμερα στην πόλη μας και είναι ορόσημα της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, όπως οι Μύλοι της οδού Ανθέων, η τράπεζα Αλλατίνι στην πλατεία Χρηματιστηρίου, η στοά Μαλακοπής» προσθέτοντας «Έχετε πολλούς και ιδιαίτερους λόγους για να μας επισκέπτεστε και να δίνετε η ευκαιρία και για νέες πρωτοβουλίες, για κοινές δράσεις με τους φορείς και τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, με στόχο, όχι μόνο την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλονίκης αλλά και να την εμβάθυνση και τη σύσφιξη των σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος αλλά και επενδύσεων».
Διπλός δεσμός
Στους κήπους της εντυπωσιακής Βίλα Αλλατίνι που χτίστηκε το 1888 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και υπήρξε η εξοχική κατοικία της οικογένειας Αλλατίνι, το λόγο πήρε ο Γενικός Πρόξενος της Θεσσαλονίκης Philippe Ray, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του στην πόλη που τόσο αγάπησε και προσέφερε.
Ξεκίνησε την ομιλία του με την εισαγωγή του τελευταίου μυθιστορήματος του Γάλλου συγγραφέα Pierre Assouline, ο οποίος έδινε και το ‘παρών’. «Μερικές φορές λέγεται ότι τα ιερά μέρη ευνοούν μεγάλες συναντήσεις, τουλάχιστον αυτό συμβαίνει συχνά στα μυθιστορήματα».
«Η κατοικία Αλλατίνι, ορόσημο για περισσότερο από έναν αιώνα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης ευνόησε όντως μεγάλες συναντήσεις. Η σημερινή συνάντηση δεν είναι μυθιστορηματική και είστε αυτόπτης μάρτυρας αγαπητέ Pierre Assouline» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ray.
Αναφερόμενος στον κ. Laurent Dassault, είπε ότι γνωρίζει τη συγκίνηση που αισθάνθηκε ο μεγάλος απόγονος της οικογένειας, «γιατί είστε προσωπικά πολύ προσκολλημένος στις ελληνικές και Θεσσαλονικιώτικες ρίζες σας, στους δεσμούς μ’ αυτήν την οικογένεια».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος της Θεσσαλονίκης Philippe Ray επισήμανε πώς η σημερινή συμβολική τελετή «υφαίνει έναν διπλό δεσμό, μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, και μεταξύ των δυο χωρών μας. Σίγουρα θα παραμείνει μια από τις πιο συγκινητικές μνήμες μου στη Θεσσαλονίκη».
Είμαστε όλοι παιδιά της Ελλάδας
Βαθιά συγκινημένος ο απόγονος της οικογένειας Αλλατίνι και δωρητής της προτομής Μωυσή Αλλατίνι, Laurent Dassault, επέστρεψε στον τόπο, αποτιμώντας φόρο τιμής στον μεγάλο θείο του παππού του – του Marcel Dassault, εκεί όπου περνούσε τα καλοκαίρια του όταν ήταν παιδί.
«Είμαι συγκινημένος, γιατί είμαστε όλοι εδώ, στο σπίτι μας, για να χρησιμοποιήσω και μια από τις φράσεις που χρησιμοποιούσε και ο Μωυσής στις υπέροχες ομιλίες του» είπε ο κ. Laurent Dassault αναφερόμενος στο έργο του Μωυσή Αλλατίνι.
«Είμαστε όλοι παιδιά της Ελλάδας, είναι η ιστορία μας, είναι το λίκνο του πολιτισμού, είναι αυτό που μας ενώνει εδώ, όλους μαζί, ως Ευρωπαίους. Επειδή εδώ ξεκίνησαν όλα, γι’ αυτό αισθάνομαι τόσο Γάλλος όσο και Θεσσαλονικιός, και ως εκ τούτου, πολίτης του κόσμου» είπε ο κ. Dassault προσθέτοντας «Σε μια εποχή που ο κόσμος πλήττεται από τον κίνδυνο διχασμού, σε μια εποχή που η απομόνωση και οι φόβοι εμφανίζονται, το άγαλμα του Μωυσή Αλλατίνι ψιθυρίζει στα αυτιά μας ότι η αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία και η εμπιστοσύνη μεταξύ ανθρώπων και εθνών που προωθεί η παιδεία είναι περισσότερο αναγκαίες για το μέλλον».
Τα αποκαλυπτήρια
Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της μπρούτζινης προτομής του Μωυσή Αλλατίνι, έργο της γλύπτριας Ντίνα Αναστασιάδου, (σ.σ. ο Μωυσή Αλλατίνι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1809 και ακολούθησε σπουδές ιατρικής στη Φλωρεντία. Μετά το θάνατο του πατέρα του, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να αναλάβει τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου 1882) και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας «έφτασε η στιγμή που εσείς και η οικογένειά σας περιμένατε με μεγάλη συγκίνηση και ενθουσιασμό. Η δωρεά σας είναι για εμάς μια πράξη ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας. Για εσάς μια πράξη οικογενειακής αγάπης, αλλά για όλους μας, τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένα ξεχωριστό και τιμητικό γεγονός».
- Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ερντογάν και πώς απαντά η Αθήνα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Θιβέτ: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς - Κατέρρευσαν κτίρια
- Έλον Μασκ: Μπορεί να γίνει ο μεσάζων Κίνας-Τραμπ σε πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;
- Απογοητευτικός ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ανακαίνιση διατηρητέων: Τι λένε οι ιδιοκτήτες