Ελλάδα|04.08.2020 22:25

Αθηνά Λινού στο ethnos.gr: «Πιθανή αύξηση 50% των κρουσμάτων έως 15 Αυγούστου»

Κώστας Ασημακόπουλος

Το κομμάτι της κοινωνίας που δεν πιστεύει στην ύπαρξη του κορονοϊού, σε όλους αυτούς που δεν πιστεύουν στην χρησιμότητα των αυστηρών μέτρων αλλά και σε αυτούς που αναπαραγάγουν την παραπληροφόρηση γύρω από τη σοβαρότητα της κατάστασης με την πανδημία του COVID-19 είναι σύμφωνα με την Αθηνά Λινού η μεγάλη προτεραιότητα που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση αλλά και ο κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης. Η γνωστή καθηγήτρια επιδημιολογίας είναι η πρώτη που οριοθετεί το πρόβλημα με την αναπαραγωγή των fake news αλλά και της μόνιμης δυσπιστίας για την πανδημία που προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα και συγκεκριμένα από εφησυχασμό μέχρι σύγχυση ακόμα και μεταξύ των ευάλωτων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας.

Όπλο η σύμπνοια χωρίς αστυνομικά μέτρα

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Αθηνά Λινού στο ethnos.gr οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης και η η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει νέα εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αλλά και ένα κίνημα κατά του COVID-19 μέσω των social media και όσων επηρεάζουν τους νέους influencers: «Νομίζω ότι στη φάση αυτή της πανδημίας είναι σημαντικότερο να επιτύχουμε την συνεργασία και την σύμπνοια όλων των Ελλήνων στην προσπάθεια καταπολέμησης της παρά να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την συμπεριφορά τους με αστυνομικά μέτρα και μεγάλα πρόστιμα. Από ότι γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει συστηματική προσπάθεια να επικοινωνήσουμε σε επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης με την νεολαία και γενικότερα με τον πληθυσμό ο οποίος επιθυμεί να απολαύσει το καλοκαίρι.

Παράλληλα δεν έχει γίνει ενεργή και συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παραπληροφόρησης και μιας κίνησης η οποία αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη της πανδημίας. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν ομάδες ανθρώπων οι οποίοι επηρεάζουν τους νέους (influencers) και να δημιουργηθεί ένα κίνημα κατά του κορονοϊού που θα καταστήσει την τήρηση των μέτρων και ιδιαίτερα την  χρήση της μάσκας μόδα, έτσι ώστε να μη χρειάζεται επέκταση και αυστηροποίηση των μέτρων. Αν όμως αυτό δεν καταστεί εφικτό, σύντομα τότε η διεύρυνση των μέτρων θα κριθεί απαραίτητη».

Η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού

«Αν χρησιμοποιήσουμε σωστά τη μάσκα...»

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας και εάν από μόνη της μπορεί να ανακόψει την ορμή της πανδημίας η Αθηνά Λινού είπε: «Πράγματι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις δηλαδή πάντα όταν ο άνθρωπος βρεθεί έξω απ’ το σπίτι του θα οδηγήσει εντός δύο μηνών σε εξαφάνιση του ιού. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι όντως αν είχε γενικευτεί σε παγκόσμιο επίπεδο η χρήση της μάσκας και την χρησιμοποιούσαμε σωστά δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Όμως όπως όλοι πολύ καλά καταλαβαίνουμε αυτό ούτε εφικτό είναι ούτε αποδεκτό θα μπορούσα να γίνει από όλους τους πληθυσμούς και όλους τους πολιτισμούς. Όμως η παροδική και για συγκεκριμένο σκοπό χρήση της μάσκας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του παγκόσμιου πληθυσμού για την καταπολέμηση του προβλήματος. Αυτό όμως απαιτεί σχεδιασμό ύπαρξη κατάλληλης  μάσκας  με κόστος το οποίο μπορεί να αναλάβει η οικογένεια ή η κυβέρνηση και συστηματική ενημέρωση».

«Πιθανή αύξηση 50% μέχρι 15 Αυγούστου»

Ιδιαίτερα κρίσιμο αναμένεται να είναι το επόμενο 10ήμερο καθώς θα κορυφωθούν οι άδειες των εργαζομένων και θα γεμίσουν όλα τα τουριστικά θέρετρα. Η εκτίμηση της Αθηνάς Λινού για τον αριθμό των κρουσμάτων των Δεκαπενταύγουστο είπε: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στις επόμενες δύο εβδομάδες .Ο αριθμός θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή η μη των μέτρων, τον αριθμό των κρουσμάτων που υπάρχουν στην κοινότητα και είναι ασυμπτωματικά και επομένως δεν τα γνωρίζουμε, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει η χώρα να διαχειριστεί τόσο το εντόπια όσο και τα εισαγόμενα κρούσματα. Αδρά όμως φοβάμαι ότι τα κρούσματα στις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε μικρά όμως ποσοστά. Ίσως να δούμε 50% ημερήσια αύξηση αν εφαρμοστούν με σοβαρότητα και συνέπεια τα είδη αναγγελθέντα μέτρα.Η αύξηση αυτή δεν θα είναι  πολύ ανησυχητική από πλευράς δημόσιας υγείας , γιατί θα είναι διαχειρίσιμη αλλά πιθανόν να οδηγήσει σε μικρό αριθμό επιπλέον θανάτων στην αρχή του φθινοπώρου».

Απάντηση στους συνωμοσιολόγους...

Σχετικά με τους δύσπιστους και όλους αυτούς που υποστηρίζουν πως ο covid-19 είναι μία συνωμοσιολογική έμπνευση για να περιοριστούν οι δραστηριότητες των πολιτών και να χειραφετηθεί η παγκόσμια οικονομία είπε: «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι η κατάσταση είναι σοβαρή το βλέπουμε άλλωστε αυτό από τις γειτονικές χώρες αλλά αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία χρειαζόμαστε σύνεση συνέπεια και σύμπνοια για να τα καταφέρουμε. Νομίζω ότι ο καθένας μας πρέπει να αισθανθεί ότι με συμπεριφορά η οποία κάπως τον δυσκολεύει Σώζει κάποιον συνάνθρωπό μας που πιθανόν δεν το γνωρίζει η δεν θα τον γνωρίσει ποτέ και ταυτόχρονα συνεισφέρει στην βελτίωση της οικονομίας της χώρας μας».

Ο φαύλος κύκλος της καραντίνας

Ο εφιάλτης της ολικής καραντίνας (lock down) δεν έχει εκλείψει, ενώ στο ερώτημα είναι είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον ελέγχο, η Αθηνά Λινού είπε: «Η καραντίνα είναι όντως το πιο αποτελεσματικό μέτρο  από πλευράς δημόσιας υγείας όμως. Όμως όλες οι χώρες αυτή τη στιγμή σχοινοβατούν μεταξύ της προσπάθειας να σώσουν ζωές και ταυτόχρονα να σώσουν την οικονομία τους. Θέλω εδώ να σημειώσω ότι η πιθανή σοβαρή οικονομική κρίση έχει τεράστιες συνέπειες και στην υγεία. Δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς πολίτες αν δεν έχουμε μια υγιή χώρα τόσο από πλευράς οικονομίας ,κοινωνικότητας και πολιτικής αλλά και αλληλεγγύης».

Ακόμα έχουμε δρόμο...

Οσον αφορά στα τελευταία νέα που φτάνουν από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα σχετικά με την αντιμετώπιση του covid-19 για την εύρεση κάποιας αποτελεσματικής ουσίας ή εμβολίου είπε: «Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται ακατάπαυστα τόσο για την ανακάλυψη κάποιου φαρμάκου όσο την παραγωγή και κάποιου αποδοτικού εμβολίου. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε κάποια φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνταν για άλλες αρρώστιες και τα οποία βελτιώνουν την αντιμετώπιση αλλά δε θεραπεύουν τη νόσου του κορονοϊού.

Παράλληλα η παραγωγή εμβολίου σε επίπεδο έρευνας έχει φτάσει σε πολλές περιπτώσεις στο τελικό στάδιο πράγμα που σημαίνει ότι αν έστω και ένα από αυτά τα εμβόλια αποδειχθεί ότι όντως προστατεύει από τη νόσο  σύντομα θα έχουμε μαζική παραγωγή του εμβολίου. Από κει και πέρα θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα της παραγωγής και την δυνατότητα κάθε χώρας πρώτον να μπορέσει να προμηθευτεί το εμβόλιο σε επαρκείς ποσότητες, δεύτερον να έχει την υποδομή σε προσωπικό κυρίως να χορηγήσει το εμβόλιο σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και τρίτον να ξεπεράσει πιθανόν προβλήματα του αντιεμβολιαστικού κινήματος και έτσι να καταφέρει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού».

ΚορονοϊόςΑθηνά ΛινούCOVID-19πανδημία