Ελλάδα|08.08.2020 09:35

Καλπάζει ο κορονοϊός: Ενα βήμα πριν τα τοπικά lockdown η «μισή» χώρα, αυστηρά μέτρα

Newsroom

Η κατάσταση με τον κορονοϊό δείχνει να ξεφεύγει στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα είναι σταθερά σε τριψήφιο αριθμό, ενώ «ξεπηδούν» συνεχώς νέες εστίες μόλυνσης ανά την επικράτεια. Πλέον η κυβέρνηση τρέχει να μαζέψει την κατάσταση αυτή λαμβάνοντας σκληρότερα μέτρα, έτσι ώστε να περιορίσει την εξέλιξη της πανδημίας με την Ελλάδα να μπαίνει ολοταχώς στο δεύτερο κύμα. Ετσι λοιπόν ελήφθησαν νέα έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κορονoϊού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, οι επισκέπτες από την Μάλτα, από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Επίσης, κατόπιν σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

Τέλος, το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα, επεκτείνεται έως 31-08-2020.

Τα κρούσματα της Παρασκευής

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 151 νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων  τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.270, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. 1.379 (26,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.611 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δεκατέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31,9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα 151 νέα κρούσματα του ιού  SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων τα  7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, 46 στην περιφερειακή ενότητα Αττικής και 38 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: 

-επτά κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

-πέντε εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως,

-σαράντα έξι κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,

-τριάντα οκτώ στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

-δύο στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-ένα στην Π.Ε. Κορινθίας

-δύο στην Π.Ε. Αχαΐας

-ένα στην Π.Ε. Δράμας

-δεκαεπτά (17) στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη

-ένα στην Π.Ε. Ημαθίας

-δύο στην Π.Ε. Ηρακλείου

-τρία στην Π.Ε. Κέρκυρας

-δύο στην Π.Ε. Κεφαλονιάς

-ένα στην Π.Ε. Κοζάνης

-έξι στην Π.Ε. Λάρισας

-ένα στην Π.Ε. Λέσβου

-τρία στην Π.Ε. Μαγνησίας

-τέσσερα στην Π.Ε. Πέλλας

-ένα στην Π.Ε. Πιερίας

-δύο στην Π.Ε. Ροδόπης

-ένα στην Π.Ε. Σερρών

-ένα στην Π.Ε. Τρικάλων

-ένα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-δύο στην Π.Ε. Φλώρινας

-ένα στην Π.Ε. Χανίων.  

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.270.

Λουκέτο στον Πόρο

Περιοριστικά μέτρα ισχύουν στον Πόρο για 10 ημέρες από τα ξημερώματα της Παρασκευής έως και τις 17-8-2020 και ώρα 06.00. Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί  με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται σήμερα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.   

Πιθανό το lockdown στη Θεσσαλονίκη

Το ενδεχόμενο να τεθούν περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη έβαλαν χθες στο τραπέζι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Αυγούστου με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα. Συνολικά, στη Θεσσαλονίκη έχουν επιβεβαιωθεί τις τέσσερις τελευταίες μέρες 145 κρούσματα, 47 την Τρίτη, 22 την Τετάρτη και από 38 την Πέμπτη και την Παρασκευή. 

Αν δεν περιοριστούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες ενδέχεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς να θέσει σε ισχύ περιοριστικά μέτρα μετά το Δεκαπένταύγουστο-οπότε και επιστρέφουν οι περισσότεροι από τις διακοπές τους στην πόλη- με στόχο τον περιορισμό διασποράς του ιού. Αυτά, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ σε επόμενο στάδιο και αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη τέλη Αυγούστου αν δεν μειωθούν τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον μαθηματικό μοντέλο που τρέχει η Πολιτική Προστασία και το οποίο αναλύθηκε τόσο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα η Θεσσαλονίκη τέλος Αυγούστου θα είναι ποσοστιαία μια από τις πιο επιβαρυμένες σε επιδημιολογικό φορτίο περιοχές της χώρας.

Προβληματισμός υπήρξε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και για τον συνωστισμό που παρατηρείται στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Οι Τζιτζικώστας και Ζέρβας ενημέρωσαν από την πλευρά τους, Χαρδαλιά και Τσιόδρα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη αναφορικά με τον κορονοϊό.

ΘεσσαλονίκηλιτανείεςΠόροςlockdownμέτρα κορονοϊόςΚορονοϊόςεστίασηκρούσματακέντρα διασκέδασης