Ελλάδα|10.08.2020 14:00

Οι περιπέτειες δέκα μικρών εξερευνητών στο Βέρμιο

Μαρία Ριτζαλέου

Ήταν δέκα και όλοι τους…ατρόμητοι. Αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6-9 χρόνων πέρασαν έναν μήνα στο Βέρμιο, γνωρίζοντας την άγρια φύση. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο προπονητής πολεμικών τεχνών, ορειβάτης και συνοδός βουνού από τη Νάουσα, Γιώργος Καισαρίδης. Τα παιδιά είχαν αναπάντεχες συναντήσεις με ζαρκάδια, λαγούς, γεράκια, πέρδικες, με περίεργα έντομα, τα οποία περιεργάστηκαν, μάζεψαν τσάι του βουνού και αγριοφράουλες, γνώρισαν το βουνό και το αγάπησαν. «Ήταν μια δυνατή εμπειρία για όλους μας. Καθημερινά, όλο τον Ιούλιο τα παιδιά κάλυπταν μια απόσταση σχεδόν 11 χιλιομέτρων μέσα από δύσκολα μονοπάτια, σε δασικούς δρόμους, αλλά και σε γυμνά αλπικά τοπία. Συνολικά διανύσαμε 250 χιλιόμετρα στο όρος Βέρμιο από το Σέλι μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια», είπε στο «Έθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Καισαρίδης, ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσοι λίγοι τις πιο απάτητες κορυφές των ελληνικών βουνών, κυρίως αυτών της κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα ήταν κάθε μέρα διαφορετικό. Οι γονείς άφηναν τα παιδιά σε συγκεκριμένο σημείο το πρωί και τα παραλάμβαναν το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα έπαιρναν φωτογραφίες τους και έναν χάρτη με την διαδρομή που κάλυψαν και τις δραστηριότητες που είχαν κάνει. Η ιδιότυπη παρέα επισκέφτηκε ξωκκλήσια και εγκαταλελειμμένα μοναστήρια, έμαθαν για την ιστορία της περιοχής, διέσχισαν δάση με πανύψηλα έλατα και ρόμπολα, ανέβηκαν σε πέτρινα γεφυράκια, εντυπωσιάστηκαν από καταρράκτες με παγωμένο νερό, γέμισαν τα παγούρια τους από πηγές με τρεχούμενο νερό, είδαν μικρές λίμνες σε μεγάλο υψόμετρο, έκαναν αθλήματα, άναψαν φωτιά. Έμαθαν να αναγνωρίζουν ίχνη ζώων, να διαβάζουν χάρτες, να βγάζουν σε πέρας διαδρομές ορεινού τρεξίματος, να χρησιμοποιούν τα σχοινιά και άλλα εξαρτήματα ορειβασίας, να κατεβαίνουν σε βράχους, αλλά και πήραν βασικές γνώσεις μετεωρολογίας.

«Στόχος μου ήταν να αγαπήσουν το βουνό και να μην το φοβούνται. Να το σέβονται και να ακολουθούν τους κανόνες του. Να σκληραγωγηθούν και να μαθαίνουν να διαχειρίζονται την ενέργειά τους. Ανέπτυξαν δεξιότητες, ανακάλυψαν τους αρχαίους δεσμούς του ανθρώπου με την φύση, αγάπησαν το περιβάλλον με τριβή μέσα σε αυτό παράλληλα με την θεωρία, απόκτησαν ευχέρεια στην πεζοπορία  και κρίση στην προσέγγιση και τους κινδύνους που κρύβει κάποιες φορές», ανέφερε ο Γ. Καισαρίδης. Κανένα από τα 10 παιδιά δεν διέκοψε το πρόγραμμα, κανένα δεν κουράστηκε, απεναντίας όλα προσέρχονταν κάθε πρωί με πολλή χαρά και με κέφι. Τα περισσότερα ήταν μαθητές του κ. Καισαρίδη στη σχολή πολεμικών τεχνών που διατηρεί στη Νάουσα και οι γονείς τον εμπιστεύονται. Μάλιστα όταν έγινε γνωστό και τα παιδιά περιέγραφαν στους φίλους τους πώς περνούσαν, και άλλοι γονείς τον πλησίασαν για να ενταχθούν και τα δικά τους παιδιά. Φέτος έγινε πιλοτικά, του χρόνου θα είναι πιο οργανωμένο με περισσότερους συνοδούς.

Σε κάθε διαδρομή τα παιδιά έκαναν μικρά διαλείμματα για ξεκούραση, για λίγη γυμναστική στη συνέχεια, ενώ το πρόγραμμα είχε πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής. Το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στην ομώνυμη κορυφή και η Έξω Υπαπαντή, είναι μνημεία που τα παιδιά δεν γνώριζαν, όπως πιθανόν δεν γνώριζαν και οι γονείς τους, και στους καταρράκτες του Δραζίλοβου έμειναν με το στόμα ανοιχτό στην ορμητική ροή του νερού. Στον ανοιχτό ορίζοντα από τις κορυφές είδαν μέχρι μακριά στον Θερμαϊκό κόλπο και στην λίμνη του Αλιάκμονα, ενώ συναρπαστική ήταν η εμπειρία της διαδρομής μέσα σε μια γαλαρία που άνοιξε στο παρελθόν αγγλική εταιρία, η οποία είχε αναλάβει την ξύλευση δάσους στο Βέρμιο και είχε εγκαταστήσει ακόμη και τρενάκι για να μεταφέρει τους κορμούς των δέντρων. Το μάτι κάποιων πήρε σκιουράκια, αλλά δεν πρόλαβαν να τα δουν όλα τα παιδιά, σκαθάρια και τζιτζίκια τους συνόδευσαν σε κάθε τους βήμα, ακόμη και αγριομέλισσες που όμως εύκολα τις έδιωχναν με το χέρι.

Υπήρχαν και…μαθήματα ιππασίας, μελισσοκομίας με γευστική δομική, επίσκεψη στο εκτροφείο θηραμάτων του Αγίου Νικολάου, αλλά και σε αγρόκτημα με ελάφια του είδους πλατώνι (dama dama). «Μία ομάδα παιδιών 6-9 χρόνων έζησε ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα. Ένα καλοκαίρι που στην παιδική μνήμη θα έχει την γεύση του αυθεντικού και κάποιες στιγμές η γλυκιά αυτή ανάμνηση θα ανακαλείται για να αναπολήσουν την δροσιά και την θαλπωρή του βουνού , την έμπνευση που τους έδωσε ο αέρας, το θρόισμα των φύλων, ο ήχος των ποταμιών και των πηγών, η ομορφιά της εικόνας του ορίζοντα που πρωτοαντίκρισαν από τις κορφές, η αγκαλιά του δάσους», μας είπε ο κ. Καισαρίδης.

ΒέρμιοεξερεύνησηΓιώργος Καισαρίδης