Ελλάδα|29.08.2020 23:04

«Ξεφαντώνει» ο κορονοϊός: Συνεχίζονται τα πάρτι, «έκρηξη» κρουσμάτων στην Ευρώπη

Newsroom

Η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό λόγω του κορονοϊού, αλλά είναι σαφές πως κάποιοι δεν βάζουν μυαλό. Το δελτίο ειδήσεων του OPEN αποκάλυψε νέα πάρτι συνωστισμού, την ώρα που η χώρα μετρά καθημερινά εκατοντάδες νέα κρούσματα κορονοϊού και η επιστροφή των εκδρομέων τρομάζει τους ειδικούς και την κυβέρνηση,  Μία ακόμη ασθενής που διέμενε σε γηροκομείο έχασε τη ζωή της, ενώ - ευτυχώς - αισιόδοξα είναι τα νέα για τη 17χρονη, η οποία αποσωληνώθηκε από την μονάδα εντατικής του ΑΧΕΠΑ.

Την ίδια ώρα, από το Σάββατο ισχύουν περιοριστικά μέτρα και σε Λέσβο και Ζάκυνθο, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των σχολείων, καθώς ακόμη και οι ειδικοί εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την ημερομηνία που πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία. Ολα δείχνουν πως οδηγούμαστε στις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7 του ίδιου μήνα, ενώ διίστανται και απόψεις των ειδικών και για τον αριθμό των μαθητών μέσα στις τάξεις την ώρα που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι μαθητές επιστρέφουν με μάσκες.

Η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές τους κορυφώνεται την Κυριακή, 29 Αυγούστου, μία ημερομηνία ιδιαίτερα κομβική για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ειδικοί και Αρχές τονίζουν ότι η άφιξη και των τελευταίων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα καθορίσει κατά πολύ τα νούμερα των επόμενων ημερών. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχει ξεκινήσει η εκστρατεία – κυρίως για τους νέους - να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του κορονοϊού.

Δεν είναι, τυχαίο, επίσης ότι και το άνοιγμα των σχολείων παραμένει μια εκκρεμότητα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να προαναγγέλλει, ουσιαστικά, το άνοιγμα των σχολείων για τις 14 Σεπτεμβρίου. Η προτροπή επιστροφής στις μεγάλες πόλεις μέχρι τις 31 Αυγούστου έχει ακριβώς αυτό το σκοπό: Να υπάρξει το απαραίτητο διάστημα 7 ως 14 ημερών, προκειμένου και οι ασυμπτωματικοί να μην μπορούν να κολλήσουν άλλους! Με λίγα λόγια, να έχουν επιστρέψει όλοι στη βάση τους και να… μετρηθούμε, προκειμένου να μπούμε στο φθινόπωρο με πραγματικούς αριθμούς κρουσμάτων και όχι σε αναμονή νέας διασποράς. Αλλά και να σταματήσουν τα φαινόμενα ατόμων που σπάνε τη καραντίνα, προκειμένου είτε να μετακινηθούν είτε να επιστρέψουν στη βάση τους.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε έκκληση στους νέους όταν γυρίζουν από διακοπές να μένουν μακριά από κοινωνικές επαφές για επτά με δέκα ημέρες ώστε να διαπιστωθεί εάν πάσχουν ή όχι από κορονοϊό. Εξάλλου, οι περισσότεροι νέοι φορείς του κορονοϊού είναι ασυμπτωματικοί και μπορούν να μεταδώσουν με μεγαλύτερη ευκολία τον ιό χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν.

Ολα αυτά τη στιγμή που ο απολογισμός του τελευταίου 24ωρου στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας είναι ένας θάνατος και 177 νέα κρούσματα ενώ 36 άτομα είναι διασωληνωμένα.

Ο κορονοϊός μιλά… ευρωπαϊκά

Ετσι κι αλλιώς, και στην Ευρώπη «καλπάζει» ο κορονοϊός. Η αστυνομία στη Γερμανία διέλυσε διαδήλωση κατά των μέτρων για την πανδημία στο κέντρο του Βερολίνου, καθώς οι διαδηλωτές δεν τηρούσαν τις αποστάσεις. Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν σε Λονδίνο και Παρίσι, την ώρα που στη Γαλλία ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

κρούσματαΚορονοϊόςπάρτι