Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Στήριξη σε 8.000 πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις
NewsroomΤην οικονομική ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, με ένα ποσό της τάξεως των 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης στον αύλειο χώρο της Περιφέρειας.
Από τη συγκεκριμένη δράση αναμένεται να ενισχυθούν οικονομικά περίπου 7.500 - 8.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό. Το χρηματικό ποσό της ενίσχυσης θα ξεκινά από τα 5.000 ευρώ και θα φτάνει τις 50.000 ευρώ. Οι πληγέντες επιχειρηματίες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για ένταξη στο πρόγραμμα στο www.ependyseis.gr από τις 10 Σεπτεμβρίου 2020 και για διάστημα ενός μήνα. Παράλληλα και όπως γνωστοποιήθηκε, δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση, ενώ η οικονομική ενίσχυση να καταβληθεί στις αρχές του 2021.
«Διασφαλίζουμε ότι στην αγορά θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ήδη πληγεί. Ουσιαστικά ενισχύουμε με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των εξόδων τους, τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, έχουν την έδρα τους στην Κεντρική Μακεδονία και απασχολούν έως 50 εργαζόμενους», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας.
Μάλιστα και σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους δράση που υλοποιείται στη χώρα. Η δράση σχεδιάστηκε από κοινού από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης - Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας (ΚΕΠΑ - ΑΝΕΜ), ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα 150 εκατ. ευρώ που εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε είναι πόροι αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι σημαντικό ότι η δράση έχει γρήγορη υλοποίηση, γιατί οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι τεράστιες και είναι άμεσες. Τα κριτήρια αξιολόγησης και ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απολύτως αντικειμενικά και δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε σκιά ως προς τις τοπικές επιχειρήσεις που θα επιλεγούν», συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ακόμη πως «στόχος είναι η δράση αυτή να αποτελέσει πιλότο και να υλοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα από όλες τις περιφέρειες».
Οι προϋποθέσεις του προγράμματος
Τις προϋποθέσεις του προγράμματος ανακοίνωσε ο διευθυντής του ΚΕΠΑ, Σπύρος Σκοτίδας, ο οποίος μίλησε για «μεγάλο στοίχημα που θα κερδηθεί», ώστε μέχρι το τέλος του έτους να εγκριθούν οι οικονομικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων.
Όπως είπε ο κ. Σκοτίδας, στη συγκεκριμένη δράση συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, εκτός της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής και αλιείας. Τα τρία κριτήρια που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι: πόσους εργαζόμενους είχε η επιχείρηση το 2019, η σχέση κερδών με τον κύκλο εργασιών για το 2019 και πόση μείωση είχε ο τζίρος της επιχείρησης από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
- «Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
- Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
- Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram