Ελλάδα|27.10.2018 14:21

Συνεχείς οι μετασεισμοί στη Ζάκυνθο (vid)

Newsroom

Μεγάλη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο, μετά τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, 26 Οκτωβρίου, το νησί.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, δύο μεγάλοι μετασεισμοί «ξύπνησαν» τους κατοίκους και τους τουρίστες που βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Οι δύο σεισμοί είχαν ένταση 4,2 και 4,5 Ρίχτερ, αντίστοιχα, και σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και δεκάδες μικρότεροι μετασεισμοί.

Σε επιφυλακή πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Ζακύνθου μετά τις προειδοποιήσεις των σεισμολόγων ότι αναμένεται ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,8 Ρίχτερ, απαραίτητος -όπως επισημαίνουν- για την πλήρη εκτόνωση του φαινομένου.

Η ένταση των μετασεισμών

Ο δυνατότερος μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 27 Οκτωβρίου, μετασεισμός καταγράφηκε στις 8:29 και ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, 35 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της νήσου και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Ο δεύτερος ήρθε στις 12:59 τα ξημερώματα της ίδιας μέρας και είχε επίκεντρο 59 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν στα 65 χιλιόμετρα.

Ο τρίτος, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ «χτύπησε» στις 2:51, 30 χιλιόμετρα πιο κοντά στο νησί, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα κι έτσι έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ενώ ο τέταρτος καταγράφηκε στις 3:05 και ήταν μεγέθους 4 Ρίχτερ και ανάγκασε τους κατοίκους να ξενυχτήσουν στους δρόμους.

Ο πιο έντονος των τελευταίων ωρών καταγράφεται στις 7:52, μεγέθους 3,6 Ρίχτερ, ωστόσο, ήταν σε μικρό εστιακό βάθος κι έγινε αισθητός.

Έλεγχοι στο λιμάνι

Ελέγχους σε όλο το λιμάνι της Ζακύνθου πραγματοποιούν δύτες και μηχανικοί της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και ερευνητές του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ, προκειμένου να διαπιστώσουν τις ζημιές που άφησε πίσω της η μεγάλη σεισμική δόνηση που «χτύπησε» το νησί. 

Το πρωί του Σαββάτου, 27 Οκτωβρίου, έγιναν έλεγχοι στον τραπεζοειδή του Αγίου Διονυσίου αλλά και στην παραλιακή ζώνη, ενώ το Λιμεναρχείο προχώρησε στην απαγόρευση της πρόσβασης στον εγκάρσιο βραχίονα του μόλου Αγίου Νικολάου τοποθετώντας απαγορευτικές κορδέλες.

Σε κατάσταση επιφυλακής το νησί

Η Ζάκυνθος διανύει το 48ωρο πλήρους επιφυλακής που κήρυξε η Πολιτική Προστασία στο νησί, ώστε να αποφευχθούν απερισκεψίες που μπορεί να στοιχίσουν, σε περίπτωση ενός ισχυρού μετασεισμού. 

Η ανταπόκριση των κτιρίων κρίνεται ικανοποιητική πέρα από μεμονωμένες επιφανειακές ζημιές, ενώ υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων σε Κρυονέρι, Παναγούλα και σε μερικά ακόμη σημεία.

Ο σεισμός «εξαφάνισε» το Ναυάγιο

Στα μέσα Σεπτεμβρίου κι ενώ η παραλία είχε εκατοντάδες λουόμενους, αποκολλήθηκε τεράστιο κομμάτι από τον απόκρημνο βράχο και έπεσε στην παραλία και στη θάλασσα. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα σ' εκείνη την περίπτωση.

T

Ήρθε κι ο σεισμός της Παρασκευής, να δώσει άλλο ένα καίριο χτύπημα στη φημισμένη παραλία, καθώς ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στη θάλασσα, αλλάζοντας το χρώμα της.

«Πετάξαμε με ελικόπτερο στην περιοχή του ναυαγίου. Πραγματικά οι κατολισθήσεις είναι πολύ μεγάλες. Ουσιαστικά συνεχίζεται το φαινόμενο που είχε ξεκινήσει πριν από περίπου ένα μήνα. Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο ότι ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στη θάλασσα. Έχουν αλλάξει το χρώμα της θάλασσας. Το έχουν κάνει ένα ανοιχτό μπλε που δείχνουν ότι έχουμε πολύ μεγάλες καταπτώσεις στην περιοχή του ναυαγίου», σημείωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

σεισμόςσεισμός Ζάκυνθος