Ελλάδα|03.09.2020 14:25

Καταγγελία: Πήγαν τη μητέρα μου στο Παπανικολάου εννέα μέρες μετά την εμφάνιση πυρετού

Τίμος Φακαλής

Εννέα ολόκληρες μέρες μετά την εμφάνιση πυρετού διαγνώστηκε με κορονοϊό η 90χρονη Κωνσταντίνα Χρηστίδου από το γηροκομείο Αγία Κυριακή στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον δικηγόρο της κόρης της, Γιαννη Κοτζαμανίδη. Πρόκειται για μία από τις 23 περιπτώσεις ηλικιωμένων που διέμεναν στο συγκεκριμένο γηροκομείο και έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό. H μακάβρια λίστα των θυμάτων του κορονοϊού από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» μακραίνει καθημερινά με τα αναπάντητα ερωτήματα για το χειρισμό της υπόθεσης να πληθαίνουν.

Σύμφωνα με την Πολυξένη Χρηστίδου, η μητέρα της εμφάνισε πυρετό στις 3 Αυγούστου και της χορηγήθηκε ενδοφλέβια αντιβίωση στο γηροκομείο ενώ στις 5 Αυγούστου οι υπεύθυνοι γιατροί του «Αγία Κυριακή» θεώρησαν ότι πάσχει από ουρολοίμωξη. Μία μέρα αργότερα ήρθε σε επικοινωνία με το τμήμα που ερευνούσε την περίπτωση του κορονοϊού ενώ στις 11 Αυγούστου μίλησε με την μητέρα της τηλεφωνικά. 

Οι γιατροί εκτίμησαν ότι η 90χρονη είχε ουρολοίμωξη

Όπως της είπε τότε η 90χρονη Κωνσταντία, είχε υποχωρήσει ο πυρετός και είχε μόνο δέκατα. Μία μέρα αργότερα, ωστόσο, την ενημέρωσαν ότι είναι θετική στον κορονοϊό και στις 12 Αυγούστου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου», όπου κατέληξε στις 26 Αυγούστου. «Δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση. Έπρεπε να κάνει εξαρχής τεστ Covid. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε γιατί θεώρησαν ότι η ηλικιωμένη πάσχει από ουρολοίμωξη.

Εννέα μέρες, όμως, μετά την εμφάνιση του πυρετού διαγνώσθηκε με κορονοϊό. Όσο εξασθενημένο οργανισμό λόγω ηλικίας και αν είχε η 90χρονη αν πήγαινε στο νοσοκομείο, νωρίτερα, θα είχε δέκα περισσότερες μέρες να το παλέψει διασωληνωμένη. Υπήρξε ασυγχώρητη ολιγωρία», ανέφερε στο ethnos.gr ο δικηγόρος της οικογένειας Χρηστίδου. Η οικογένεια της 90χρονης θα ασκήσει παράσταση στην εν εξελίξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Στέφανος Ζαρκατζάς.  

Ελλιπής τήρηση των μέτρων 

Εκτός από τη λάθος διαχείριση του περιστατικού η κόρη της 90χρονης θέτει και ζήτημα ελλιπούς τήρησης μέτρων προστασίας για τη διασπορά του κορονοϊού. «Αν ευσταθούν όσα έχουν γραφτεί για συμμετοχή υπαλλήλου του γηροκομείου σε πάρτι στη Χαλκιδική παρουσία πολύ κόσμου και μετά επέστρεψε για να αναλάβει υπηρεσία σε έναν χώρο με ηλικιωμένους χωρίς κανένα έλεγχο, αυτό από μόνο του είναι έγκλημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζαμανίδης και πρόσθεσε: «Είναι σαν να πετάς μία χειροβομβίδα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να την αποφύγουν. Αν αυτό είναι αλήθεια τότε κατά τη νομική μου εκτίμηση αγγίζει και τα όρια του ενδεχόμενου δόλου. Είτε έπαιρνε ένα επαναληπτικό όπλο και πυροβολούσε αυτούς τους γέροντες, είτε πήγαινε και τους πρόσφερε υπηρεσίες ενώ ήξερε ότι έχει κολλήσει τον κορονοϊό δεν έχει καμία απολύτως διαφορά». 

Έρχονται αγωγές 

Στάση αναμονής κρατούν οι συγγενείς των θυμάτων. «Εφόσον από τα στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης προκύψουν ευθύνες συγκεκριμένων υπαλλήλων της διεύθυνσης ή των γιατρών προφανώς και θα κάνει αγωγή για αποζημίωση (χρηματική ικανοποίηση) λόγω ψυχικής οδύνης η πεελάτισά μου» κατέληξε ο κ. Κοτζαμανίδης.

Το ethnos.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» προκειμένου να φιλοξενηθεί η άποψή του. Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.

ΓηροκομείοΚορονοϊόςΑσβεστοχώρι