Ελλάδα|09.09.2020 09:39

Δήμαρχος Μυτιλήνης στο ethnos.gr: Μετεγκατάσταση προσφύγων άμεσα, θα γεμίσει κορονοϊό το νησί

Τίμος Φακαλής

Φόβους ότι θα υπάρξει διασπορά του κορονοϊού σε όλη την Μυτιλήνη αν δε απομακρυνθούν άμεσα και σε περιοχή μακριά από τον αστικό ιστό οι περίπου 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετά την φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης στη Μόρια εκφράζει ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης. «Δεν μπορούν να μείνουν δεύτερη μέρα στο σημείο οι περίπου 12.000 πρόσφυγες.

Η θα πρέπει να μεταφερθούν σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή του νησιού-μακριά από οικισμούς ή θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε καράβια. Δέκα χρόνια μας έχουν αφήσει μόνους μας στο θέμα του προσφυγικού. Πρέπει εδώ και τώρα να απομακρυνθούν οι μετανάστες. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει διασπορά του ιού σε όλη την περιοχή» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

social media

Στην Εθνική Οδό παραμένουν 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες 

Πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην Εθνική οδό στο ύψος της Παναγούδας και απέχει έξι μόλις χιλιόμετρο από την Μυτιλήνη ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μπλόκα για να μην μετακινηθούν από κει.Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ συνολική δύναμης 60 ατόμων έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Πειραιά για τη Λέσβο ενισχύοντας τις δυνάμεις του νησιού. Σημειώνεται ότι από τον έλεγχο των δειγμάτων φαρυγγικού υγρού που ελήφθησαν το τριήμερο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από συνεργεία του ΕΟΔΥ μεταξύ 1900 διαμενόντων στο ΚΥΤ της Μόριας και 100 εργαζομένων σε αυτό βρέθηκαν συνολικά 35 κρούσματα θετικά στον ιό, στο σύνολο τους πρόσφυγες και άλλοι αιτούντες άσυλο. Σημειώνεται ότι εκτός από τους 35 πρόσφυγες σε καραντίνα είχαν μπει άλλα 100 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό (σ.σ.: περί τα 35 άτομα) ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί - Εκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα απαγορευτεί η απομάκρυνση από το νησί όσων διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο και άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και η δομή εκκενώθηκε. Οπως είπε θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.

Στη Λέσβο, όπως είπε μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης. Θα φροντίσει για τις άμεσες ανάγκης στέγασης, αλλά θα χρειαστεί ευρύτερο σχέδιο, σημείωσε.

T

ΜυτιλήνηφωτιάΚορονοϊόςμετανάστεςπρόσφυγεςΜόρια