Γιαννιτσά: «Αβλεψίες της επιχείρησης και σιωπή εργαζομένων το κοκτέιλ για κορονοϊό»
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΣοβαρές αβλεψίες της επιχείρησης αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της διάδοσης του κορονοϊού, αλλά και η σιωπή κάποιων εργαζομένων που δεν ανέφεραν ότι παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα Covid-19, φοβούμενοι ότι, αν μπουν σε καραντίνα, θα χάσουν μεροκάματα, οδήγησαν στην επιβεβαίωση δεκάδων θετικών στον ιό κρουσμάτων στην κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά και στην ενδεχόμενη διασπορά του ιού σε πολλές τοπικές κοινωνίες.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας, Θεανώ Ζουρνατζίδου, επικαλούμενη καταγγελίες εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Η ίδια σημειώνει ακόμα ότι η μαζική ανακοίνωση των κρουσμάτων συνέπεσε με την ολοκλήρωση της παραγωγής για φέτος, μιας και ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των ροδάκινων, γεγονός που, κατά την ίδια, δημιουργεί υπόνοιες ότι ύποπτα κρούσματα ενδεχομένως νωρίτερα να αποκρύφτηκαν, ώστε να μη χάσει κέρδη ο επιχειρηματίας.
Την ίδια στιγμή η γενική γραμματέας του Συλλόγου Εποχικών Εργαζόμενων σε Κονσερβοποιία και Διαλογητήρια Νομού Πέλλας, Μάρθα Σαλτσίδου, τονίζει στο ethnos.gr ότι, αν και τα πρώτα επιβεβαιωμένα θετικά στον κορονοϊό κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ εργαζομένων της συγκεκριμένης επιχείρησης στο τέλος του περασμένου Αυγούστου, με ευθύνες της Πολιτείας και των επιχειρηματιών δεν ελήφθησαν αυστηρότερα μέτρα, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα περαιτέρω διασποράς του ιού.
Το αποτέλεσμα είναι αυτήν τη στιγμή να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση σε τοπικές κοινωνίες και τεράστιοι φόβοι διασποράς του κορονοϊού σε τουλάχιστον εφτά νομούς της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, αφού στην εν λόγω κονσερβοποιία εργάζονταν εποχικοί υπάλληλοι που διαμένουν στην Πέλλα, το Κιλκίς, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τα Γρεβενά και την Καστοριά.
Δε γινόταν θερμομέτρηση
Σύμφωνα με την κ. Ζουρνατζίδου, ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού που δεν τηρήθηκε επαρκώς από την πλευρά της επιχείρησης, είναι η θερμομέτρηση των εργαζομένων, όταν προσέρχονταν στη δουλειά τους. «Μάσκες και αντισηπτικά υπήρχαν στην επιχείρηση, ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων δεν τους γινόταν θερμομέτρηση, όταν έφταναν στη δουλειά τους. Χωρίς έλεγχο δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί, αν κάποιος νοσεί», σημειώνει στο ethnos.gr η κ. Ζουρνατζίδου.
Παράλληλα και όπως αναφέρει η ίδια, μπορεί μέσα στους χώρους παραγωγής και εργασίας να υπήρχαν μάσκες και αντισηπτικά και να τηρούνταν οι αποστάσεις, ωστόσο, παρατηρούνταν συνωστισμός κατά τη μεταφορά των εργαζομένων στην εργασία τους με τα λεωφορεία, στις τουαλέτες, στα αποδυτήρια και στα διαλείμματα. «Δεν υπήρχε κάποια πρόβλεψη για τις τουαλέτες, τα αποδυτήρια, τα διαλείμματα αλλά και κατά τη μεταφορά των εργαζομένων. Σε αυτούς τους χώρους υπήρχε συνωστισμός. Δόθηκε ο χρόνος στους εργαζομένους να βρίσκονται λίγοι μέσα στα αποδυτήρια και να αλλάζουν, ώστε να μη σημειωθεί συνωστισμός σε αυτά; Η κάθε βάρδια έχει εκατό άτομα, οι οποίοι έπρεπε να ξεκινήσουν την ίδια στιγμή τη δουλειά τους», λέει η κ. Ζουρνατζίδου.
Ευθύνες και των εργαζομένων
Κατά την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πέλλας, ευθύνες στη διόγκωση του προβλήματος στη συγκεκριμένη επιχείρηση έχουν και εργαζόμενοι, οι οποίοι απέκρυψαν τα ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού που παρουσίασαν, από φόβο μήπως μπουν σε καραντίνα και χάσουν μεροκάματα.
«Δυστυχώς, άνθρωποι που παρουσίασαν συμπτώματα, από φόβο ότι θα σταματήσουν να εργάζονται, τα απέκρυψαν. Προφανώς είδαν ότι σε άλλες επιχειρήσεις του χώρου τους εποχικοί υπάλληλοι έχασαν μεροκάματα, όταν βρέθηκαν θετικοί και μπήκαν σε καραντίνα. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από συνδυασμό ευθυνών και των δύο πλευρών, επιχείρησης και κάποιων εργαζομένων», σημειώνει η κ. Ζουρνατζίδου.
- Εκλογές ΗΠΑ 2024: Γιατί μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα - Ο κρίσιμος ρόλος των «swing states»
- Έρχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τα φαρμακεία - Tι ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης
- Μαγνησία: Συναγερμός για τρίτο κρούσμα ευλογιάς προβάτων σε κοπάδι - Αναστατωμένοι οι κτηνοτρόφοι
- Μικ Τζάγκερ και Ντικ Βαν Ντάικ στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις