Ελλάδα | 11.09.2020 13:20

Μόρια: «Εξαφανισμένοι» οι θετικοί στον κορονοϊό πρόσφυγες και μετανάστες - Συναγερμός στις Αρχές

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Έντονη είναι η ανησυχία των Αρχών για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορονοϊού στο νησί της Λέσβου, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο δρόμο και κατάσταση εκ των πραγμάτων είναι δύσκολα διαχειρίσιμη. Η πυρκαγιά που κατέκαψε τον καταυλισμό της Μόριας ήρθε σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης για συνολικά 35 άτομα που είχαν βρεθεί θετικά στον ιό.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που δεν ξεσπούσε η πυρκαγιά στο ΚΥΤ και ολοκληρωνόταν η ιχνηλάτηση, το πιθανότερο θα ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν τελικά πολλαπλάσιος (δεδομένου ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπήρχε μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών στον καταυλισμό).

Η διαδικασία ιχνηλάτησης, ωστόσο, διεκόπη λόγω της φωτιάς, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ολοκληρωθεί αλλά και να χαθούν στο νησί τόσο οι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό όσο και τα άτομα με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή. Και αυτό σε μία χρονική στιγμή που οι υπεύθυνοι της Μόριας ήταν έτοιμοι να αυστηροποιήσουν τα μέτρα για τον Covid-19 βλέποντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Οι Αρχές ανησυχούν διότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι ακόμα έχουν προσβληθεί από τον ιό στη Λέσβο από τους φορείς του Covid-19 που δεν βρίσκονται σε «καραντίνα».

Σημειώνεται ότι το «κρούσμα-μηδέν» στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν ένας 40χρονος Σομαλός, αναγνωρισμένος πρόσφυγας, ο οποίος διέμενε σε σκηνή γιατί δεν είχε που αλλού να μείνει (παρά το δικαίωμά του να φύγει από τη δομή ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας). Ακολούθησαν τεστ και βρέθηκαν θετικοί στον ιό δεκάδες μετανάστες. Μετά τις εξελίξεις η Μόρια τέθηκε σε «καραντίνα» μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Η πυρκαγιά, ωστόσο, ανέτρεψε όλα τα δεδομένα.

Ανησυχία υπάρχει και στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. για το προσωπικό. Δικηγόρος, ο οποίος είχε επισκεφτεί -λόγω της δουλειάς του- αστυνομικές υπηρεσίες της Λέσβου βρέθηκε θετικός στον ιό, ενώ θετικός στον ιό ανιχνεύτηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- άντρας της Frontex κατά την αποχώρησή του από το νησί. Η εξάπλωση του ιού στους κόλπους της Αστυνομίας –εκτός από τους αυτονόητους κινδύνους για την υγεία του προσωπικού- θα μπορούσε να προκαλέσει και σημαντικές επιχειρησιακές δυσλειτουργίες. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι αστυνομικοί έρχονται σε επαφή καθημερινά με πλήθος κόσμου, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της υπηρεσίας τους, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Γι’ αυτό έχουν δοθεί εντολές να τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

ΜόριαμετανάστεςΚορονοϊόςπρόσφυγεςΛέσβος