Κορονοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα - Ποια μέτρα έχουν «κλειδώσει»
NewsroomΣε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη λήψη έκτακτων μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπροστά στην ανησυχία που επικρατεί στην Αττική (καθημερινά τα κρούσματα είναι στο «κόκκινο») ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει από τους λοιμωξιολόγους να του εισηγηθούν σειρά μέτρων για να μπει φρένο στη διασπορά του κορονοϊού τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στο λεκανοπέδιο.
Οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σειρά μέτρων, τα οποία, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:
- μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους
- μάσκα σε εστιατόρια, καφετέριες και χώρους εστίασης
- μάσκα όπου καταγράφεται συνωστισμός
Ενα ακόμη μέτρο που φαίνεται να ισχύει είναι περιοριστούν οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς εκεί επικρατεί συγχρωτισμός. Γι' αυτό και προκρίνεται η άποψη η εργασία στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να γίνεται σε βάρδιες, κάτι που, φυσικά μένει να ανακοινωθεί.
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr, περιορίζουν περαιτέρω τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να παραβρίσκονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως συγκεντρώσεις, συναυλίες, συνέδρια ενώ αναμένεται να περιοριστεί και ο αριθμός των ατόμων που θα παραβρίσκονται στο ίδιο τραπέζι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως ίσχυε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα είναι ακόμα λιγότεροι από 50 σε κλειστούς χώρους και 100 στους ανοιχτούς.
Τώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει στα χέρια του τη λίστα των μέτρων του κορονοϊού και σε σύσκεψη που έχει, θα αποφασίσει ποια θα ληφθούν. Αυτά τα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού μελετώνται στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Νίκου Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα, και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Τα νέα μέτρα που αναμένεται να ισχύσουν για την Αττική θα ανακοινωθούν το απόγευμα κατά τη συνήθη ενημέρωση για τον κορονοϊό, από τον Νίκο Χαρδαλιά.
Ανησυχούν οι επιστήμονες για τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική
Οριζόντια, σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, όπως τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, κι αυτό γιατί έχει καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ, όπως τόνισε.
Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Open Tv, έδωσε τα SOS, στα οποία όπως και η ίδια είπε πρέπει να βρεθούν άμεσα απαντήσεις ώστε να μπει ένα φρένο στον αριθμό κρουσμάτων, καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο, ενώ πλέον έχουν ανοίξει και τα σχολεία.
«Τα μέτρα στην Αττική θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του μήνα»
«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.
Όπως είπε ο κ. Σύψας, προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες.
«Δεν αφορούν πλέον τα 20 - 30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο ίδιος.
Τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν στην Αττική σχολίασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής επισήμανε ότι «είναι μια πολύ κρίσιμη φάση. Αν δεν μπορέσουμε να περιορίσουμε τώρα (σ.σ. τη διασπορά του κορονοϊού), μετά θα είναι πολύ δύσκολα. Πρέπει να καταφέρουμε ό,τι κάναμε στο πρώτο κύμα. Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η αύξηση θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση».
Οι επιστήμονες απαντούν για την μάσκα παντού
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθεί η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι «η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται «όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Ενα κλασικό παράδειγμα είναι αυτό των λαϊκών αγορών, όπου και οι αποστάσεις ανάμεσα στους πάγκους πρέπει να μεγαλώσουν. Πρέπει να μειωθούν οι πιθανότητες φαινόμενων υπερμετάδοσης σε τέτοιους χώρους».
Στη συνέχεια εξήγησε ότι «τα μέτρα που θα ανακοινωθούν για την Αττική δεν θα περιορίζονται σε συγκεκριμένους δήμους, αλλά θα είναι οριζόντια», εξηγώντας ότι «στην Αττική χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση».
Σε ό,τι αφορά στις μάσκες που διανεμήθηκαν τη Δευτέρα στα σχολεία της χώρας, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτοί που τις κατασκεύασαν ήταν «χαμένοι στη μετάφραση» εκφράζοντας την απορία πώς γίνεται να παράγεις τόσες μάσκες χωρίς να τις δοκιμάσεις. Όπως ανέφερε, η Επιτροπή είχε δώσει οδηγίες διαστάσεων γράφοντας ότι πρόκειται για τη μάσκα πριν διπλωθεί,δηλαδή το αρχικό κομμάτι υφάσματος πριν ραφτεί, χωρίς τις πτυχώσεις.
«Αυτό όμως δε μεταφράστηκε σωστά και τελικά βάλανε λάθος διαστάσεις στο τελικό προϊόν. Επειδή διάβασα το τελικό κείμενο, ήταν σαφές- αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σαφές- γιατί απευθυνόταν σε επαγγελματίες. Αν έφτιαχνα εγώ μάσκα, πριν παράξω ένα εκατομμύριο, θα έπαιρνα μια να την έβαζα στο πρόσωπό μου» τόνισε και επανέλαβε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές θα ισχύσει για όλη τη σχολική χρονιά.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ