Ελλάδα|17.09.2020 14:16

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι καταλήψεις σχολείων - Ποια είναι τα αιτήματα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των Γυμνασίων και Λυκείων ανά τη επικράτεια που τελούν υπό κατάληξη για θέματα που σχετίζονται με τα μέτρα αντιμετώπισης της διάδοσης του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών εκφράζουν την εκτίμηση στο ethnos.gr ότι το πιθανότερο είναι η συγκεκριμένη τάση να ακολουθήσει περαιτέρω αύξουσα πορεία το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΙΣΔΕ) του υπουργείου Παιδείας, Νεκτάριο Κορδή, σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου έφτασε τα 15 (με την καταγραφή να συνεχίζεται) ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ την Τετάρτη 16 του μήνα, ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα 4-5. Τα υπό κατάληψη σχολεία βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας και πιο συγκεκριμένα την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λάρισα.

«Οι εκπαιδευτικοί δεν υποκινούν καμία κατάληψη. Εμείς λέμε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά. Ωστόσο, οι μαθητές διατυπώνουν πολύ σοβαρά αιτήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ίδια με αυτά των γονέων και των εκπαιδευτικών. Κάθε μέρα που περνάει, τα προβλήματα που σχετίζονται με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού γίνονται ολοένα και πιο έντονα. Κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Πύργο και την Καισαριανή. Πιθανότατα τις επόμενες ημέρες να έχουμε περισσότερες καταλήψεις για το ίδιο ζήτημα», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Κουρδής.

Τα αιτήματα

Κατά τον ίδιο, με εξαίρεση μία μερίδα μαθητών που προχώρησαν σε κατάληψη των σχολείων τους, διότι τάσσονται εναντίον της χρήσης μάσκας, στα περισσότερα σχολεία οι καταλήψεις γίνονται με λογικά αιτήματα για την προστασία της υγείας.

«Υπάρχουν αιτήματα για καλύτερη καθαριότητα και για την αποφυγή του συγχρωτισμού. Οι μαθητές ζητάνε να μην υπάρχουν στις τάξεις περισσότερα από 15 άτομα, ενώ πολλοί διαμαρτύρονται για τα αντισηπτικά, τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμα σε πολλά σχολεία. Επίσης, σε κάποια σχολεία τα προαύλια είναι πολύ μικρά, ενώ κάποια σχολικά κτίρια είναι απαρχαιωμένα χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης. Οι περισσότερες καταλήψεις δεν γίνονται για τον χαβαλέ. Τα προβλήματα είναι σοβαρά και πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά, αλλά μέχρι στιγμής δε φαίνεται κάτι τέτοιο», λέει ο κ. Κορδής.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν να τους γίνουν μοριακά τεστ με το άνοιγμα των σχολείων, ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για ενδεχόμενα κρούσματα και να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού στα σχολεία, ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας δεν ικανοποίησαν το αίτημά τους.

καταλήψειςμαθητέςΚορονοϊόςεκπαιδευτικοίσχολεία