Ελλάδα|20.09.2020 13:42

Κορονοϊός: Νέα δεδομένα από τη Δευτέρα στην Αττική - Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ

Newsroom

Ενα από τα κρισιμότερα 10ήμερα της πανδημίας του κορονοϊού ξεκινάει από αύριο, Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου στη χώρα μας. Η έξαρση του ιού και ειδικότερα στις περιοχές της Αττικής είναι μεγάλη για αυτό το λόγο άλλωστε νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή από αύριο μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο που εδώ και εβδομάδες παραμένει στο «κόκκινο».

Όπως είπε και ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνηςσχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής. Επισήμανε επίσης ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου

Τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική, είναι τα εξής: 

  • Ανώτατο όριο ως 9 άτομα σε συναθροίσεις σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους
  • Αναστέλλονται οι προβολές ταινιών σε σινεμά
  • 20 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες
  • Αποφασίζεται η διανομή θετικών κρουσμάτων (π.χ. μετανάστες) η διαμονή σε ξενοδοχεία
  • Τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα στο 40% σε χώρους γραφείου
  • Μετακινήσεις για το δημόσιο τομέα σε τρεις βάρδιες (07:00, 08:00, 09:00)
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων (π.χ, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία)

Εκτός, όμως, από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην προγραμματισμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, κάποιοι στην κυβέρνηση μιλούν ακόμη και για lockdown (αν αυτά τα μέτρα δεν αποδώσουν). Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.

Οι «κόκκινες» περιοχές της Αθήνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας, με περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, την Κηφισιά, το Περιστέρι να βρίσκονται στο «κόκκινο». Στη μάχη της πανδημίας ρίχνονται επιπλέον νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Το νοσοκομείο Γεννηματάς, Λαϊκό, Ιπποκράτειο θα εξυπηρετούν πλέον ασθενείς Covid-19, ενώ με επιπλέον 40 κλίνες ΜΕΘ θα εξοπλιστούν τα νοσοκομεία της Αθήνας. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας από τα 4.084, τα 2.100 βρίσκονται στην Αττική και από αυτά τα 966 είναι στο δήμο Αθηναίων. Δηλαδή, σχεδόν 1 στα 4 κρούσματα που έχουν καταγραφεί πανελλαδικά είναι μέσα στα όρια του Δήμου. Να σημειωθεί πως από τα 339 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 164 έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

Πώς θα εφαρμοστεί το 40% τηλεργασίας των μισθωτών στην Αττική

Εκ των προτέρων θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής το 40% των εργαζομένων τους υποχρεωτικά σε τηλεργασία. Η υποχρεωτική τηλεργασία εντάσσεται στα έκτακτα και προσωρινά μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή από την Δευτέρα και έως τις 4 Οκτωβρίου ειδικά στην Αττική, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το νέο έκτακτο μέτρο για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μπαίνει σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης σε Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), η οποία δημοσίευση αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη.

Όπως επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ethnos.gr και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, οι εργοδότες όλων των επιχειρήσεων εντός της Περιφέρειας Αττικής θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας τους μισθωτούς που θα θέσουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία». Η υποχρέωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας.

Προσοχή, το ποσοστιαίο όριο 40% της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε μια επιχείρηση υπολογίζεται επί των μισθωτών, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση.

Για παράδειγμα, σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπάλληλους γραφείου, το 40% υπολογίζεται επί των 20 υπαλλήλων γραφείου και η βιοτεχνία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία 8 υπαλλήλους.

Όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Rapid tests από Δευτέρα κόντρα στον κορονοϊό

Τα rapid tests για κορονοϊό σε σχολείαΜέσα Μαζικής Μεταφοράς και χώρους εργασίας στην Αττική εντάσσονται στα νέα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό. Σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του κορονοϊού στην Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι πλέον θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests από συνεργεία ΚΟΜΥ (Κινητές Ομάδες Υγείας) του ΕΟΔΥ σε:

  • Χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής
  • Σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (όπως σε σχολείαΜέσα Μαζικής Μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).
ΚορονοϊόςμέτρακρούσματαΑττικήτηλεργασίαΜέσα Μαζικής Μεταφοράς