Ελλάδα|20.09.2020 21:46

Κορονοϊός: Κατέληξε ηλικιωμένη στην Κρήτη - Στους 339 οι θάνατοι στην Ελλάδα

Newsroom

Ακόμα ένας θάνατος από κορονοϊό καταγράφηκε στην Ελλάδα, αφού κατέληξε 83χρονη γυναίκα στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης που νοσηλευόταν εδώ και ημέρες. Σύμφωνα με το Cretalive η 83χρονη, η οποία φιλοξενούταν σε οίκο ευγηρίας, είχε στο παρελθόν κάνει το τεστ μοριακού ελέγχου το οποίο και ήταν αρνητικό και επέστρεψε στον οίκο ευγηρίας. Ωστόσο, λόγω της επιμονής που παρουσίαζαν συμπτώματα διακομίσθηκε και πάλι στο νοσοκομείο, όπου διενεργήθηκε νέο τεστ το οποίο ήταν θετικό.

Μάλιστα, η αποκλειστική νοσοκόμα που φρόντιζε την 83χρονη είχε επίσης βρεθεί θετική στον φονικό ιό. Με τον θάνατο της 83χρονης που είχε κι άλλα νοσήματα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων στην χώρα μας από τη νόσο Covid -19 ανέβηκε στους 339.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 2591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 338 θανάτους συνολικά στη χώρα. 126 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Είναι γεγονός πως τα κρούσματα του κορονοϊού καθημερινά το τελευταίο διάστημα ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό, με τον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση να βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό. Από τις 12 Αυγούστου οπότε τα κρούσματα του κορονοϊού έσπασαν το φράγμα των 200 μέχρι και το τελευταίο 24ωρο (20/9) που είχαμε 170 παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μοιραία η ανησυχία όλου του κρατικού μηχανισμού αλλά και του υγειονομικού δυναμικού της χώρας μετατοπίζεται στις μάχες που δίνονται στις εντατικές μονάδες (ΜΕΘ) των νοσοκομείων αναφοράς. Δυστυχώς και στην περίπτωση της Ελλάδας επιβεβαιώνονται οι αμείλικτοι κανόνες των μαθηματικών και των μοντέλων που χρησιμοποιούν με θρησκευτική ευλάβεια οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι. Έτσι λοιπόν από τις αρχές Αυγούστου παρατηρείται αύξηση με γεωμετρική πρόοδο στους ασθενείς με COVID-19 στις ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση οι διασωληνωμένοι είναι 78, χθες Σάββατο 19/9 ήταν 65, ενώ την Παρασκευή 18/9 ήταν 71. 

Την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα περιέγραψε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. «Σήμερα έχουμε ανοίξει πέντε κλινικές και δύο μονάδες, οπότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμείς ως γιατροί έχουμε άγχος για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τα κρούσματα, να τους νοσηλεύσουμε καλά και να προλάβουμε θανάτους» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και προσέθεσε: «Θα περίμενα ότι, έπειτα από αυτούς τους μήνες που έχουμε τα μέτρα, που έχουμε μάθει, που βλέπουμε τα πράγματα, θα ήμασταν ως πολίτες πιο έτοιμοι, να είμαστε προσεκτικοί και να σταματήσουμε την πανδημία. Αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση, και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, να τα βγάλουμε πέρα» εξηγεί.

ΚορονοϊόςΚρήτηθάνατοι