Ελλάδα|24.09.2020 12:33

Κτηματολόγιο: Τελειώνει ο χρόνος για την Αθήνα

Μαρία Λιλιοπούλου

Μόλις επτά ημέρες απομένουν για να ελέγξουν την περιουσία τους στις κτηματολογικές εγγραφές οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο δήμο Αθηναίων καθώς την 1η Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία της ανάρτησης στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα, φαίνεται ότι και κατά τη διαδικασία της ανάρτησης η πλειονότητα των ιδιοκτητών γύρισε την πλάτη με τη συμμετοχή κατά πληροφορίες να μην ήταν η αναμενόμενη. Κι αυτό γιατί κατά τα φαινόμενα η διαδικασία της ανάρτησης παρά το γεγονός ότι αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για ανέξοδη και χωρίς ταλαιπωρία διόρθωση των σφαλμάτων στις δηλώσεις, ήταν μία επανάληψη της διαδικασίας της προανάρτησης, στην οποία είχε συμμετάσχει μόλις ο ένας στους πέντε ιδιοκτήτες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν έχει ελέγξει τις δηλώσεις της παρά τις συνεχείς προσκλήσεις του Ελληνικού Κτηματολογίου και την προβολή της διαδικασίας, και πλέον αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων από τον Οκτώβριο και μετά εφόσον υπάρχουν λανθασμένες εγγραφές. Να σημειωθεί, πάντως, ότι τόσο οι αρχικές δηλώσεις όσο και αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος θα παραλαμβάνονται εκπρόθεσμες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η εικόνα στις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται επίσης στη διαδικασία ανάρτησης είναι ακόμα πιο δυσμενής, καθώς εκτιμάται ότι η συμμετοχή δεν ξεπερνά τον έναν στους δέκα ιδιοκτήτες.

Ταυτόχρονα με την ανάρτηση της Αθήνας συνεχίζεται και η συλλογή δηλώσεων επί του παρόντος χωρίς την επιβολή προστίμων καθυστέρησης στην υποβολή τους, καθώς αυτό αναμένεται να γίνει από τη νέα χρονιά. Εως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, το ποσοστό συμμετοχής στην κτηματογράφηση φτάνει το 65%, με τη διοίκηση να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς το ποσοστό απέχει μεν αρκετά από το ψυχολογικό όριο του 50%, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει καθολική συμμετοχή.

Ο συνολικός αριθμός των εκτιμώμενων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα ανέρχεται σε 39,13 εκατομμύρια. Εως τώρα στην επικράτεια:

  • Σε διαδικασία κτηματογράφησης βρίσκεται το 59%
  • Κτηματολόγιο σε λειτουργία έχει το 33%
  • Υπό ανάθεση βρίσκονται οι μελέτες για 6,8% των περιοχών.
  • Υπό ανάθεση αλλά με εκρεμούσες δικαστικές αποφάσεις βρίσκεται το 1,2%

Κτηματογράφηση Αθήνας

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, πάντως, η κτηματογράφηση φαίνεται ότι ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου ύστερα από 12 χρόνια καθυστερήσεων, αναβολών και δικαστικών προσφυγών.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αθήνας μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, του αρμόδιου υφυπουργού, Δημήτρη Οικονόμου, του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και της Διοίκησης του Κτηματολογίου με θέμα την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα καθώς και περαιτέρω δράσεις συνεργασίας.

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της ανάρτησης στον δήμο Αθηναίων από τον Γενικό Διευθυντή του Κτηματολογίου, Στέφανο Κοτσώλη με τη συμμετοχή του προέδρου, Δημήτρη Σταθάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάρτηση στο δήμο Αθηναίων είχε ξεκινήσει ύστερα από αρκετές αναβολές την 1η Ιουνίου και για πρώτη φορά το σύνολο της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε ψηφιακά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, δυο στους τρεις πολίτες που εισήλθαν για έλεγχο στην πλατφόρμα, ολοκλήρωσαν τον έλεγχο ψηφιακά και δεν επισκέφθηκαν το γραφείο στο Γαλάτσι.

Τα συνολικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην πρωτεύουσα είναι σχεδόν 1.300.000 και αφορούν περίπου 1.100 ακίνητα και οι πολίτες ειδοποιήθηκαν από το Κτηματολόγιο με κάθε δυνατό τρόπο. Συγκεκριμένα, εστάλη ταχυδρομικά σε κάθε πολίτη η καταγραφή της ιδιοκτησίας του, ειδοποιήθηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες με προσωπικό μήνυμα μέσω του TaxisNet, έγινε ολοκληρωμένη καμπάνια επικοινωνίας στο διαδίκτυο, σε στάσεις λεωφορείων στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης και μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με το δημοτικό ραδιόφωνο ΑΘΗΝΑ 9,84.

Συνολικά υποβλήθηκαν 8.000 αιτήσεις διόρθωσης και 25.300 αιτήσεις διόρθωσης απλών σφαλμάτων, ενώ κατά τη διάρκεια της δαδικασίας υποβλήθηκαν 16.300 νέες δηλώσεις ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» τα οφέλη από την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα συνοψίζονται στα εξής:

  • Κατοχυρώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η ιδιοκτησία.
  • Περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία.
  • Παρέχεται ένα βασικό εργαλείο στην Πολιτεία για την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.
  • Ενισχύεται η διαφάνεια και η ασφάλεια στη μεταβίβαση των ακινήτων. (Πλέον η μεταβίβαση ενός ακινήτου ή η απαλλοτρίωσή του θα πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα καθώς μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία).
  • Αναβαθμίζεται η αγορά ακινήτων.
  • Διασφαλίζεται και οριοθετείται η δημόσια περιουσία και ο δήμος έχει στα χέρια του πλέον ένα ισχυρό χωροταξικό εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της πόλης.
  • Προστατεύεται αποτελεσματικά η δημόσια περιουσία.
  • Δημιουργείται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά κατοικίας αλλά και στις κατασκευές κτηρίων και υποδομών.

Στη σημερινή σύσκεψη, συζητήθηκαν και οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Κτηματολογίου και δήμου Αθηναίων σε μία σειρά ζητημάτων όπως η επιβεβαίωση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από τα στοιχεία του Κτηματολογίου, η οργανωμένη διαχείριση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, η αξιοποίηση του Κτηματολογίου για τη βελτίωση του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, η καλύτερη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων καθώς και η ταχύτερη ολοκλήρωση αναπλάσεων στη πόλη.

«Το γεγονός ότι η υπόθεση «Κτηματολόγιο» ουσιαστικά κλείνει στον δήμο Αθηναίων είναι και ένα μήνυμα αισιοδοξίας γενικά για το πώς θα προχωρήσει το Κτηματολόγιο. Ήδη, σε επίπεδο συλλογής δηλώσεων σε όλη τη χώρα έχουμε φτάσει στο 65%. Η προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες. Είμαστε αποφασισμένοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  να είμαστε ένα υπουργείο απτών αποτελεσμάτων» επεσήμανε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης. Από την πλευρά του ο υφυπουργός, Δημήτρης Οικονόμου προσέθεσε ότι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στον δήμο Αθηναίων θέτει τις βάσεις ώστε στο τέλος του 2022 να έχει κτηματολόγιο σε λειτουργία το 100% του δήμου και το 95% του νομού Αττικής».

Προσέθεσε όι το αδιέξοδο που έφεραν οι συνεχείς παρατάσεις έφτασε στο τέλος υπογραμμίζοντας ότι με την ολοκλήρωση της ανάρτησης στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, σε συνδυασμό με τις άλλες αναρτήσεις που τρέχουν, στο τέλος του 2020 τα μισά ακίνητα της χώρας θα έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) και μόνο το 2% των γεωτεμαχίων θα είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και μόνο 5‰ των δικαιωμάτων θα πάνε σε επιτροπή ενστάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, στην πρώτη ψηφιακή ανάρτηση της χώρας περισσότεροι από 100.000 ιδιοκτήτες έλεγξαν την ιδιοκτησία τους online και το 80% των αιτήσεων διόρθωσης έχουν υποβληθεί ψηφιακά.

Αναφερόμενος στην κτηματογράφηση του δήμου, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι «πρόκειται για περισσότερα  από 1.100 ακίνητα, τα οποία αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για εμάς», ενώ ο κ. Κοτσώλης σημείωσε πως η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στην Αθήνα «πρακτικά σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του δήμου δεν θα κληθούν να ξαναδηλώσουν την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολόγιο ή να προχωρήσουν σε εκ νέου έλεγχο της ιδιοκτησίας τους. Παράλληλα, απλοποιούμε διαδικασίες που έχουν ανάγκη οι ιδιοκτήτες όπως η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων».

ακίνηταΚωστής ΧατζηδάκηςκτηματολόγιοΚώστας Μπακογιάννηςδήμος Αθηναίων