Ελλάδα | 24.09.2020 19:10

Κορονοϊός: «Big brother» για τους αρνητές της μάσκας – Η ΕΛ.ΑΣ. «σαρώνει» τα social media

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για τους αρνητές της μάσκας, σε μία προσπάθεια να εντοπίζονται χρήστες του διαδικτύου, προφίλ στα social media και ιστοσελίδες που προτρέπουν τους πολίτες να μη φοράνε μάσκα γιατί «δεν υπάρχει κορονοϊός».

Ήδη εδώ και δύο ημέρες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε την ποινική δίωξη όσων τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας και μάλιστα με την ενεργοποίηση του αυτοφώρου σε βάρος τους.

Μέσω της συγκεκριμένης εγκυκλίου,  ο Εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, απευθύνεται στους εισαγγελείς όλης της Ελλάδας, προκειμένου να ενταθεί η εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό αλλά και να περιοριστεί το κίνημα έναντι της χρήσης μάσκας. Οι Αρχές είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της υποκίνησης κατά των μέτρων περιορισμού της πανδημίας λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο.

Έτσι, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. έχει σχηματίσει δεκάδες δικογραφίες για άτομα που μέσω διαδικτύου διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας, προέτρεπαν τον κόσμο να μην υπακούει στα μέτρα που εξαγγέλει η κυβέρνηση και αναρτούσαν υλικό που εμπίπτει στις σχετικές διατάξεις του νόμου.

Όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν μπορεί να «παρατηρεί» κλειστές ομάδες στα social media, μπορεί, ωστόσο, να «σαρώνει» τις δημόσιες αναρτήσεις των χρηστών αλλά και ιστοσελίδες. Παράλληλα, οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι σε θέση να κάνουν στοχευμένες αναζητήσεις για τον εντοπισμό «ανυπάκουων» και υποκινητών.

Σημειώνεται ότι η χρήση των social media από νεαρές ηλικίες «ευνοεί» τη διάδοση της «ιδεολογίας» των αρνητών της μάσκας στα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να εντοπίζει «αρνητές», παρά τις προειδοποιήσεις των λειτουργών της Δικαιοσύνης για διώξεις σε βάρος τους. 

Κορονοϊόςκρούσματαsocial mediaαστυνομίαμάσκες