Ελλάδα|25.09.2020 09:22

Κορονοϊός: Γιατί το Μαξίμου δεν θέλει καραντίνα στην Αττική

Φώφη Γιωτάκη

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ποντάρει εκ νέου στην «ατομική ευθύνη», χωρίς ωστόσο αυτήν την φορά να ανακοινώσει ένα γενικό  lockdown, προέρχεται από την βεβαιότητα ότι τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα φανερώνουν ξεκάθαρα την θετική «αντίδραση» της ελληνικής κοινωνίας μπροστά στο καθοριστικό δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα».

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δείχνει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αποφασισμένη να ελαχιστοποιήσει με την στάση της τις πιθανότητες επιβολής καραντίνας διατηρώντας στραμμένο το βλέμμα της στα οφέλη της προοπτικής της γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας.

Αυτό καταγράφεται, όπως λέει κυβερνητικό στέλεχος της «πρώτης γραμμής», σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης αλλά κυρίως στα μηνύματα των περισσότερων πληθυσμιακών ομάδων που ζητούν στην πραγματικότητα από την κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πριν τραβήξει -αν χρειαστεί- το «χαρτί» της καραντίνας.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και τα αρμόδια μέλη του υπουργικού συμβουλίου υιοθετούν την άποψη ότι οι πολίτες έχουν πειστεί για την ανάγκη της πιστής εφαρμογής των μέτρων και αποδέχονται πλήρως το «σύνθημα» για την χρήση της μάσκας και της αυστηροποίησης των σχετικών υφιστάμενων μέτρων. Μάλιστα εκτιμούν ότι ψηφοφόροι απ’ όλα τα κόμματα επικροτούν τις επιλογές της κυβέρνησης αυτούς τους δύσκολους μήνες και αντιλαμβάνονται πλήρως τις παραδοχές για την οικοδόμηση του συνολικού εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει προτεραιότητα και θωρακίζεται από την δυνατότητα της πολιτείας να πειστούν εγκαίρως οι πολίτες για την ανάγκη μιας δεύτερης καθοριστικής προσπάθειας πριν τον δύσκολο χειμώνα. Αφού άκουσε και αυτήν την φορά τους ειδικούς, έλαβε την απόφαση να απευθυνθεί στους πολίτες- να υπενθυμίσει μεν τον κίνδυνο αλλά να μην χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα «μιλούν» για την σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων αν και σε υψηλό τριψήφιο αριθμό. Ο ρυθμός εισαγωγής νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο σύστημα υγείας είναι για το Μέγαρο Μαξίμου ικανοποιητικός, ενώ η αυτοκριτική, όπως τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, δεν λείπει από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις και προσπάθειες.

«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας» είναι άλλωστε το μήνυμα του ίδιου του πρωθυπουργού και υπουργών με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες για την αναχαίτιση διασποράς του ιού. Οι καλά γνωρίζοντες λένε μάλιστα ότι κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η αναφορά του στο διάγγελμα για τον συνωστισμό στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι ίδιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αποφεύγει να παραδεχθεί τις όποιες καθυστερήσεις ή και τα λάθη στην πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας κι ότι για αυτό επεσήμανε την κατάσταση στα ΜΜΜ λέγοντας ότι: «Στις συγκοινωνίες, ας πούμε. Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην Αττική έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία, αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού. Γι’ αυτό και θεσμοθετήσαμε τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης στην εργασία. Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια. Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου».

Το «απόσταγμα» πάντως της λογικής που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου για την συνολική αναχαίτιση των κινδύνων κρύβεται πάντως στην πρωθυπουργική φράση ότι: «Η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ένα εκκρεμές που κινείται από το ένα άκρο του lockdown στο άλλο άκρο της απόλυτης  χαλάρωσης».

Τα στοχευμένα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται- αξίζει βέβαια να σημειωθεί- ενδέχεται να τροποποιηθούν ακόμη και μέσα σε μία μέρα. Για παράδειγμα η σημερινή σύσκεψη των ειδικών για το σκανάρισμα των νέων δεδομένων χαρακτηρίζεται «άλλη μια καθοριστικής σημασίας συνάντηση» η οποία και θα κρίνει τα επόμενα σκαλοπάτια αυστηροποίησης των μέτρων.

πανδημίαΑττικήlockdownΚορονοϊόςκαραντίνα