Ελλάδα|26.09.2020 14:14

Κορονοϊός: Ανυποχώρητο το δεύτερο κύμα της πανδημίας - Σαρωτικοί έλεγχοι στις πλατείες

Newsroom

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί ο τριψήφιος αριθμός των κρουσμάτων κορoνοϊού, που καταγράφεται καθημερινά στη χώρα μας. Τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική, από την περασμένη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, προκάλεσαν συναγερμό και στην Αστυνομία, που πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων για την αποφυγή συνωστισμού σε πλατείες, πάρκα και άλλους εξωτερικούς χώρους. Έως αυτή την ώρα, όπως επισημαίνουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τηρεί τις οδηγίες της Αστυνομίας για την αποφυγή συνωστισμού και διάδοσης του ιού. 

Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι κύρια αποστολή της ΕΛΑΣ είναι να συνδράμει στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό, ενώ επισημαίνει ότι το βασικότερο μέσο αποτροπής του είναι η ατομική ευθύνη. 

«Η Αστυνομία θα συμβάλλει με κάθε τρόπο και μέσο στην εθνική, συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του covid 19», υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου. «Σε καμία περίπτωση η λειτουργία της δεν θα πρέπει να λογίζεται ως μηχανισμός καταστολής. Οι εντολές που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία και το Αρχηγείο είναι η παρουσία των αστυνομικών και των ομάδων δράσης ή των περιπολικών να επικεντρώνονται στις επονομαζόμενες πηγές συνωστισμού - πλατείες, μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, χώρους ψυχαγωγίας ή εστίασης - με συνεχείς συστάσεις και προτροπές προς τους πολίτες. Να φορούν τις μάσκες τους ή να κρατούν τις προβλεπόμενες από τους ειδικούς αποστάσεις. Φυσικά, μέσα στο έργο της Αστυνομίας, μαζί με τις άλλες υπηρεσίες ή την ανεξάρτητη αρχή που έχουν αναλάβει την αποστολή αποτροπής της πανδημίας, είναι και η επιβολή προστίμων στους μη συμμορφούμενους. Αλλά η κύρια αποστολή είναι να συνδράμουμε με οδηγίες εγρήγορσης τους πολίτες στο να προστατευθούν καλύτερα από τον ιό».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στέλνει και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που ενσυνείδητα, ενθαρρύνουν την μη χρήση μάσκας. «Θα πρέπει να καταλάβουν ότι με τις προτροπές και τις πράξεις τους, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στον κορονοϊό, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον εαυτό τους, τις οικογένειες τους, τους γύρω τους. Δεν πρόκειται για μια επαναστατική διαδικασία αλλά για μια τυφλή και παράλογη αντίδραση απέναντι στον φόβο που προκαλεί ο κορονοϊός. Η Πολιτεία στον παραλογισμό τους θα δείξει αυστηρότητα, με τη συνδρομή των εισαγγελέων και των αρχών δημόσιας ασφάλειας.

Η Αστυνομία με ψυχραιμία και μεθοδικότητα εκτελεί την αποστολή της προς το κοινωνικό σύνολο. Αλλά η ατομική ευθύνη συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχο πρωταγωνιστή στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν είναι εφικτό, αλλά ούτε λογικό για ενσυνείδητους και υπεύθυνους πολίτες και οικογενειάρχες να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη».

Συνεχείς περιπολίες

Η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες σε πλατείες της Αττικής, ειδικά σε εκείνες που συγκέντρωναν παραδοσιακά τον περισσότερο κόσμο, καθώς και σε πάρκα και διάφορους άλλους ανοιχτούς χώρους, ενώ επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση που ξαφνικά υπάρξει συνωστισμός. Κάτι που συνέβη το βράδυ της περασμένης Τρίτης, 22 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν συστάσεις στους πολίτες να απομακρυνθούν, ενώ σε 83 ελέγχους που διενεργήθηκαν εκείνο το βράδυ βεβαιώθηκαν 13 πρόστιμα των 150 ευρώ για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων. Επίσης, επιβλήθηκε πρόστιμο και σε έναν υπάλληλο καταστήματος για μη χρήση μάσκας. Μάλιστα, η πλατεία άδειασε σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να προκληθεί κάποιο επεισόδιο.

Παράλληλα, ηχογραφημένο μήνυμα της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες, που ακούγεται σε ελληνικά, αγγλικά και αραβικά, από τα περιπολικά, για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, τονίζει ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επισημαίνει πως όλοι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά, το μήνυμα της ΕΛΑΣ, που θα ακούγεται στους δρόμους έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, αναφέρει: «Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πάρκα, πλατείες και άλλες εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί

Σημειώνεται, ότι από την 1η Ιουλίου ως και τις 20 Σεπτεμβρίου, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 316.246 διάφοροι έλεγχοι για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 12.001 παραβάσεις (ποσοστό 3,8%) και επιβλήθηκαν 13.079 πρόστιμα συνολικού ύψους 5.101.430 ευρώ. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκαν και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 4.020 συνολικά ημερών, για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/τετραγωνικών μέτρων και 390 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

«Σκοπός της Αστυνομίας δεν είναι η επιβολή προστίμων, αλλά η προστασία των πολιτών. Ευτυχώς, ελάχιστοι προκαλούν προβλήματα. Πρέπει να ενστερνιστούν όλοι ότι το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι η ατομική ευθύνη», σημειώνουν ακόμη πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Περισσότερα από 900 ενεργά κρούσματα στον δήμο Αθηναίων

Ο Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του επισήμανε αυτό που είχε πει και την Παρασκευή για την ύπαρξη 900 ενεργών κρουσμάτων στα επτά διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων, τονίζοντας ότι οι κινητές μονάδες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης «ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε το επιδημιολογικό βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με ευάλωτες ομάδες και σε ό,τι έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας». «Θα μεριμνήσουμε ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνουμε για την Αττική», προσέθεσε.

Οι κινητές μονάδες που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στις «κόκκινες» περιοχές θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τα rapid tests με στόχο την γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση. Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ν. Χαρδαλιάς, τα rapid tests θα γίνονται σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, όπως και σε υπηρεσίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα μέτρα

Νέα μέτρα, προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά του κορονοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι στόχος δεν είναι να μπει σε καθεστώς lockdown η Αττική. Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς - αναφερόμενος στα νέα μέτρα - έκανε σαφές ότι αν αυτά δεν αποδώσουν, μόνο τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε lockdown.  

Με τη σειρά του και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στο θέμα, αναφέροντας: «Προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, είναι το κλείσιμο των σχολείων. Τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκαν στα κρούσματα κορονοϊού, τονίζοντας ότι για μία ακόμη φορά αυτά χτύπησαν «κόκκινο» (ειδικά στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 163 νέα).

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ανοίγουν στις 5 το πρωί αντί στις 7 και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 τα ξημερώματα δεν θα λειτουργεί κανένα κατάστημα λιανικής πώλησης, όπως περίπτερα, κάβες, ψιλικά. Εξαιρούνται φαρμακεία και βενζινάδικα. 

Ο κ. Χαρδαλιάς, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου αφορούν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, δηλαδή την Αττική, τη Μύκονο, την Ημαθία, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Ζάκυνθο και τη Λέσβο. Ερωτηθείς ποιες θεωρεί μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης στην Αττική με βάση τις ιχνηλατήσεις που γίνονται σε καθημερινό επίπεδο σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια κατηγορία που εξαιρείται σε αυτό.

«Υπάρχει μια κινητικότητα και ένα ιδιαίτερο φορτίο στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Κάποιες από αυτές τις ιχνηλατήσεις προφανώς έχουν σημείο αναφοράς τους συμπολίτες μας που είναι μετανάστες. Η στρατηγική μας στις περιπτώσεις αυτές είναι μια στρατηγική συνολική η οποία αφορά σε μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη με ελέγχους από το υπουργείο Υγείας, με αστυνόμευση μεγαλύτερη των χώρων που μπορεί να δημιουργηθούν συναθροίσεις με σκληρές, αυστηρές ιχνηλατήσεις στο κομμάτι των κρουσμάτων και ιδιαίτερα των στενών επαφών», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι είναι ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους της Αττικής και το οποίο φέρνει αποτελέσματα. «Είμαστε σε καθημερινή, αγαστή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και οι πρωτοβουλίες που παίρνονται είναι πρωτοβουλίες που νομίζω ότι θα φέρουν αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα και ειδικά όλοι οι κάτοικοι της Αττικής», επισήμανε.

Προτελευταίο μέτρο πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, το κλείσιμο των σχολείων

Ανησυχητικά ενεργό παραμένει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας καθώς καθημερινά, εκτός από σήμερα, έχουμε πάνω από 300 νέα κρούσματα, τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για τον κορονοϊό.

«Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία διεθνώς και ο στόχος όλων είναι να ισορροπήσει η κατάσταση και να ελεγχθεί ως ότου υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «είναι κοινός τόπος και σε άλλες χώρες να αποφευχθεί το lockdown. Το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, είναι το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων. Δεν πάμε σε πιο σκληρά μέτρα».

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε και για τις παρεμβάσεις που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών τις τελευταίες ημέρες. «Έχουν γίνει 600 rapid τεστ και μέχρι τις 16.00 σήμερα το απόγευμα είχαν βρεθεί έξι θετικά δείγματα σε τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαπούς».

γερμανικό υπουργείο Οικονομικώνακίνητααντικειμενικές αξίεςνέες αντικειμενικές