Ενοίκια εκμετάλλευσης για μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας με τιμές «Εκάλης»
Αλέξανδρος ΚαλαφάτηςΜπορεί ένα παλιό και κακοσυντηρημένο διαμέρισμα 50 τετραγωνικών μέτρων στην Ομόνοια να νοικιάζεται έναντι 550 ή 600 ευρώ το μήνα; Μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα κρεβάτι έναντι 120 ευρώ το μήνα ή έναν καναπέ έναντι 100 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας; Μπορεί ένα σκοτεινό υπόγειο, λίγων δεκάδων τετραγωνικών, σε μία πολυκατοικία του '70 στην πλατεία Βικτωρίας να νοικιάζεται έναντι 350 ευρώ το μήνα;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι καταφατικές. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις διαδικτυακές «αγγελίες» στα social media από άτομα που προσπαθούν να «ψαρέψουν» πελάτες σε προφίλ σελίδων, τις οποίες επισκέπτονται πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα. Οι αναρτήσεις δείχνουν ότι συγκεκριμένα άτομα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των προσφύγων και μεταναστών για σπίτι στο κέντρο της Αθήνας. Το αποτέλεσμα είναι να ζητούν πανάκριβα ενοίκια, κερδίζοντας πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο από την απελπισία των μεταναστών που φτάνουν σε μία χώρα που δεν γνωρίζουν κανέναν.
Το «κόλπο» των συγκεκριμένων ενοικιαστών για να κερδίζουν πολλά λεφτά είναι να παίρνουν λίγα χρήματα από πολλούς. Φυσικά ένας μετανάστης είναι αδύνατο να καταβάλει 500 ή 600 ευρώ ενοίκιο. Έτσι, οι ενοικιαστές βάζουν πολλά κρεβάτια και καναπέδες στα διαμερίσματα για να μείνουν στο καθένα από αυτά συνήθως από τέσσερα έως δέκα άτομα, ανάλογα με το σπίτι.
Από τις αναρτήσεις στα social media φαίνεται ότι κάποιοι κάνουν συστηματικά αυτή τη δουλειά. Δηλαδή, βρίσκουν παλιά διαμερίσματα, συνήθως σε πολυκατοικίες του '60 και του '70, στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ανακαινιστεί (ή έχει ανακαινιστεί μόνο το μπάνιο ή έχει ανακαινιστεί ένα μέρος του σπιτιού) και τις νοικιάζουν πανάκριβα σε μετανάστες, εκμεταλλευόμενοι την απόγνωσή τους να βρουν ένα σπίτι. Τα διαμερίσματα αυτά είναι επιπλωμένα.
Υπάρχουν, ωστόσο, και αυτοί που φτάνουν στο σημείο να «νοικιάζουν» κρεβάτια και καναπέδες. Οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται αυτά τα διαμερίσματα είναι η Ομόνοια, η πλατεία Αμερικής, η πλατεία Βικτωρίας, η πλατεία Αττικής, ο Άγιος Παντελεήμονας, τα Πατήσια και το Παγκράτι.
Οι «αγγελίες»
Το ethnos.gr παρουσιάζει μερικές από τις «αγγελίες» προσφοράς σπιτιών προς ενοικίαση που είναι αναρτημένες σε συγκεκριμένες σελίδες στα social media. Σε μία από αυτές ο χρήστης που ανέβασε την αγγελία έχει βάλει κουκέτες σε διαμέρισμα για να κερδίσει χώρο και περισσότερα χρήματα νοικιάζοντας κρεβάτια. Αντί δηλαδή να ανεβάσει στην αγγελία την τιμή της ενοικίασης του διαμερίσματος, ανήρτησε την τιμή κάθε κρεβατιού. Μάλιστα, νοικιάζει και τους καναπέδες που βρίσκονται στο σαλόνι του διαμερίσματος.
«Διαμέρισμα ασφαλές, καθαρό, επιπλωμένο. Δίπλα στο σταθμό Αττική. Η τιμή του κρεβατιού είναι 120 ευρώ το μήνα. Η τιμή του καναπέ 100 ευρώ. Επικοινωνήστε μαζί μου στο Messenger».
- Σε άλλη αγγελία αναφέρεται: «Νοικιάζεται σπίτι, 50 τ.μ., περιοχή Ομόνοια. Μέγιστος αριθμός ατόμων 8. Τιμή: 550 ευρώ. Η τιμή είναι διαπραγματεύσιμη»
- Σε μία περίπτωση προσφέρεται υπόγειο: «Υπόγειο διαμέρισμα, τιμή 350 ευρώ το μήνα, πλατεία Βικτωρίας»
Για την περιοχή της Ομόνοιας οι αγγελίες κάνουν λόγο για ένα διαμέρισμα σε παλιά πολυκατοικία που νοικιάζεται έναντι 650 ευρώ και ένα άλλο που νοικιάζεται έναντι 600 ευρώ. Στην οδό Αθηνάς διαμέρισμα 50ετίας κοστίζει 450 ευρώ. Οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε σπιτιού. Εάν πρόκειται για μεγάλο διαμέρισμα, ακόμα και εάν είναι παλιό και δεν έχει ανακαινιστεί, που χωράει πολλά κρεβάτια, τότε η τιμή εκτοξεύεται: «Διαμέρισμα στον Άγιο Παντελεήμονα. Τιμή 1.100 ευρώ»
Σε άλλες αγγελίες αναφέρεται:
- «Πλατεία Βικτωρίας, 450 ευρώ ενοίκιο. Καταβολή 450 ευρώ για ασφάλιση»
- «Μικρό διαμέρισμα στον ημιώροφο πολυκατοικίας στο Παγκράτι, 450 ευρώ το μήνα»
- «Διαμέρισμα με τρία δωμάτια, πλατεία Αμερικής, 550 ευρώ ενοίκιο»
- «Παγκράτι 580 ευρώ, δυνατότητα ηλεκτρονικού συμβολαίου, μόνο σοβαρές προτάσεις»
- Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
- Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
- Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
- Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης