Άγιον Όρος: Όρθια τα μοναστήρια σε έναν ακόμα σεισμό
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΠολύ μικρές και εύκολα αντιμετωπίσιμες είναι οι ζημιές, τις οποίες προκάλεσε στο Άγιον Όρος η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών. Μιλώντας στο ethnos.gr ο διευθυντής του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), Ηλίας Περτζινίδης, ανέφερε ότι με βάση τη μέχρι τώρα καταγραφή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, στις είκοσι μονές αλλά και στις καλύβες και τα κελιά της Αθωνικής Πολιτείας έχουν εντοπιστεί μόνο πτώσεις σοβάδων σε κάποιες περιπτώσεις και όχι ρωγμές στα κτίρια που θα προκαλούσαν ανησυχία.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι σεισμοί τέτοιου μεγέθους δεν φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα κτίρια του Αγίου Όρους, αφού η λιθοδομή τους απορροφά με ένα δικό της τρόπο τη σεισμική ενέργεια. Σοβαρά προβλήματα ενδεχομένως θα υπάρξουν, μόνο αν σημειωθεί στην περιοχή κάποιος σεισμός των 6 ή των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και κυρίως σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερες η οριζόντια και η κατακόρυφη επιτάχυνση.
«Βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με την Ιερά Κοινότητα, αλλά και με τον ΟΑΣΠ και προς το παρόν δεν έχουμε καταγράψει σημαντικές ζημιές. Ακόμα δεν έχουμε την πλήρη εικόνα, αφού η καταγραφή συνεχίζεται, ωστόσο, όσες ζημιές έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες. Θα ανησυχούσα, σε περίπτωση που εμφανίζονταν ρωγμές στα κτίρια. Τόσο στα μοναστήρια, όσο και στα καλύβια των σκητών, ακόμα και σε απομονωμένα κελιά, έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια πολλά έργα. Θα υπήρξε πρόβλημα, αν κάποια κτίρια είχαν σημαντικές ρωγμές πριν το σεισμό, ωστόσο και οι ίδιοι οι μοναχοί θα τα είχαν εγκαταλείψει. Τέτοια κτίρια σήμερα δεν κατοικούνται», λέει στο ethnos.gr ο κ. Περτζινίδης.
Απορροφούν τη σεισμική ενέργεια
Κατά το διευθυντή του ΚΕΔΑΚ τα κτίρια στο Άγιον Όρος έχουν το χαρακτηριστικό να απορροφούν με ένα δικό τους τρόπο τη σεισμική ενέργεια.
«Τα κτίρια του Αγίου Όρους είναι σε πολύ καλή κατάσταση, σε ό,τι αφορά τη σεισμική ανταπόκρισή τους. Είναι λίθινα και η λιθοδομή τους έχει το δικό της τρόπο να απορροφά τη σεισμική ενέργεια. Δεν ανησυχώ για τέτοιου μεγέθους σεισμική δραστηριότητα και δε μιλάω μόνο αναφορικά με τα ρίχτερ, αλλά κυρίως για την οριζόντια και την κατακόρυφη επιτάχυνση ενός σεισμού. Αν οι τελευταίες είναι πολύ μεγαλύτερες, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει, τι μπορεί να γίνει», σημειώνει ο κ. Περτζινίδης.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ