Ελλάδα|29.09.2020 18:44

Υπόθεση Ριχάρδου: «Εκλεισε» για δεύτερη φορά η ανάκριση για τον ενεχυροδανειστή

Σοφία Φασουλάκη

Κλείνει η ανάκριση για την υπόθεση Ριχάρδου, με την ΑΑΔΕ να επιμένει ότι δεν υπάρχει αδίκημα λαθρεμπορίας χρυσού. Δύο χρόνια μετά τις συλλήψεις του Ριχάρδου αλλά και στενών συνεργατών του, η ΑΑΔΕ - απαντώντας σε ερώτημα των ανακριτικών Αρχών για τη δράση του Ριχάρδου Μυλωνά και των 60 και πλέον συγκατηγορουμένων του - αποφαίνεται ότι δεν υπάρχει θέμα λαθρεμπορίας αλλά μόνο τυχόν φορολογικών παραβάσεων, για τις οποίες όμως δεν είναι η ίδια αρμόδια για έλεγχο. Ετσι, και η συμπληρωματική ανάκριση έφτασε στο τέλος της, χωρίς την κλήση των κατηγορουμένων σε νέα απολογία, με την δικογραφία να έχει ήδη χρεωθεί σε εισαγγελέα για πρόταση προς το συμβούλιο.

Πριν από ένα χρόνο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννης Πιέρρος, είχε προτείνει την απαλλαγή του Μυλωνά για το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού και κατ’ επέκταση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με την πρόταση, βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας, δεν οφείλονταν δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, κάτι που και τότε επιβεβαίωνε με έγγραφο της και η ΑΑΔΕ.

Περαιτέρω έρευνα

Οι δικαστές του συμβουλίου, όμως, ζήτησαν περαιτέρω έρευνα προκειμένου να ελεγχθεί από τις αρμόδιες Αρχές η αξία των κατασχεθέντων και να εκτιμηθούν οι φόροι που χάθηκαν για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τους δικαστές δεν εντοπίστηκαν παραστατικά για το χρυσό και τα πολύτιμα αντικείμενα, δεν τηρήθηκαν οι τυπικές και νόμιμες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων, όπως η καταγραφή των πολύτιμων αντικειμένων σε βιβλίο και συνεπώς, τα κατασχεθέντα μπορούν να θεωρηθούν λαθρεμπορεύματα.

Αποτέλεσμα αυτής της δικανικής κρίσης ήταν η ανακρίτρια να ζητήσει να υπολογιστεί ξεχωριστά για τον κάθε κατηγορούμενο η αξία των κατασχεθέντων, με τον αντίστοιχο φόρο και να συντάξει νέα κατηγορητήρια, με τα ακριβή ποσά της λαθρεμπορίας.

Η νέα απάντηση της ΑΑΔΕ

Στην νέα απάντησή της μετά το αίτημα των ανακριτικών Αρχών, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ επανέλαβε ό,τι είχε πει και και προ διετίας. Ότι δηλαδή δεν υφίσταται το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Ειδικότερα η ΑΑΔΕ αναφέρει: 

«Η διακίνηση εμπορευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς φορολογικά παραστατικά, δεν στοιχειοθετεί λαθρεμπορία όπως αυτή ορίζεται από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα αλλά φορολογική παράβαση.

Για τον εντοπισμό πολύτιμων αντικειμένων, καταρχήν δεν οφείλονται δασμοί λόγω του τεκμηρίου του τελωνειακού χαρακτήρα τους ως ενωσιακών εμπορευμάτων. Συνεπώς ο κάτοχος των εν λόγω πολύτιμων αντικειμένων στη χώρα μας δεν υποχρεούται να αποδείξει ότι έχει εισαγάγει νόμιμα τον χρυσό στην Ελλάδα καθόσον τεκμαίρεται ότι πρόκειται για ενωσιακό εμπόρευμα. Δασμοί οφείλονται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων τρίτων χωρών.

Εάν ο κάτοχος του χρυσού επιχειρήσει να εξαγάγει χρυσό από τη χώρα μας προς τρίτη χώρα χωρίς την τήρηση των τελωνειακών διατυπώσεων, στοιχειοθετείται η απλή τελωνειακή παράβαση, η οποία δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη, βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας αλλά συνιστά μόνο διοικητική παράβαση. Αντίθετα, πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης φορολογικών παραβάσεων και ενδεχομένως συρρέουσες ποινικής ευθύνης βάσει της φορολογικής νομοθεσίας.

Η παράδοση αγαθών που εξάγονται εκτός της Κοινότητας απαλλάσσονται από το φόρο προστιθέμενης αξίας. Δεδομένου λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν έχουν ως νομιμοποιητική βάση το αδίκημα της λαθρεμπορίας αλλά φορολογικές παραβάσεις θεωρούμε ότι δεν συντρέχει αρμοδιότητα των τελωνειακών αρχών προς αποτίμηση οφειλομένων αλλά αποτελούν αντικείμενο αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ».

ΑΑΔΕΡιχάρδος