Ελλάδα|01.10.2020 08:36

Τσιόδρας για γηροκομείο: Η διασπορά του κορονοϊού γίνεται συνήθως από το προσωπικό

Newsroom

Σε δηλώσεις προχώρησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, έξω από το γηροκομείο, όπου εντοπίστηκαν 35 θετικά τεστ κορονοϊού. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι η διασπορά του κορονοϊού σε αυτούς τους χώρους γίνεται συνήθως από το προσωπικό. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι γίνεται ήδη η ιχνηλάτηση.

Στο γηροκομείο, στον Άγιο Παντελεήμονα, που εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα έσπευσαν αργά το απόγευμα ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Μόλις έγινε γνωστό ότι βγήκαν θετικά τα αποτελέσματα των τεστ σήμανε συναγερμός στις Αρχές και το γηροκομείο αποκλείστηκε. Στο σημείο έσπευσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Να σημειωθεί ότι για τα γηροκομεία οι υγειονομικές αρχές έχουν λάβει ειδικά περιοριστικά μέτρα για την προστασία όσων ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, άμεσα οι θετικοί στον κορονοϊό τέθηκαν σε απομόνωση.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι ο κορονοϊός μπήκε στον οίκο ευγηρίας από κάποιον εργαζόμενο και όπως έγινε γνωστό εντοπίστηκε από τους επαναληπτικούς ελέγχους που έκανε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στους 100 ηλικιωμένους και εργαζόμενους της δομής. Ο Σωτήρης Τσιόδρας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η μετάδοση του ιού στο γηροκομείο έγινε από εργαζόμενο και χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή . Το 80% των φιλοξενουμένων στην δομή έχει υποκείμενα νοσήματα ανέφερε ο καθηγητής και φανερά ανήσυχος σημείωσε: «Στη Θεσσαλονίκη το πήραμε το μάθημα. Στην Αθήνα δεν το έχουμε πάρει. Η Αθήνα δεν πάει καλά». 


Το γηροκομείο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.  Στο σημείο έχουν καταφθάσει συγγενείς των φιλοξενουμένων οι οποίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις. Όπως έγινε γνωστό οι 21 από τους 32 που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό θα μεταφερθούν από τον οίκο ευγηρίας σε νοσοκομεία. 

ΚορονοϊόςκρούσματαΣωτήρης ΤσιόδραςΓηροκομείο