Ελλάδα | 02.10.2020 00:16

Δάσος Δαδιάς: Καίγεται το παρθένο δάσος του Έβρου - Δύσκολη νύχτα για την Πυροσβεστική

Newsroom

Δύσκολη θα είναι η αποψινή νύχτα για τις δυνάμεις της πυροσβεστικής που εδώ και ώρες έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τις παρυφές του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς. Είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης και οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο ενισχύθηκαν. Παρόλα αυτά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς μόλις έπεσε το σκοτάδι αποχώρησαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και μεγάλος μέρος του Εθνικού Δρυμού είναι απροσπέλαστο. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 129 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα.

T

Την επιχείρηση συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των τοπικών Δήμων και της Περιφέρειας.

Ετοιμα τα ελικόπτερα το πρωί

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς οι δυνάμεις των πυροσβεστών θα ενισχύονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας , δασεργάτες, με την συνδρομή μηχανημάτων του Δήμου και του Στρατού, δημιουργούν νέες αντιπυρικές ζώνες για τον περιορισμό της διάδοσης της πυρκαγιάς, ενώ τα δύο ελικόπτερα παραμένουν στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να επιχειρήσουν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας.

Το χωριό της Λευκίμμης δεν κινδυνεύει άμεσα αλλά με μια απότομη αλλαγή αέρα όλα αλλάζουν αναφέρουν κάτοικοι. Στο μεταξύ, μια δεύτερη φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή του Έβρου το απόγευμα της Πέμπτης, κοντά στο χωριό Πυλαία Φερών. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε δασική έκταση, χωρίς να απειλεί, για την ώρα τον οικισμό, ενώ επιχειρούν 5 οχήματα και 10 πυροσβέστες. 

Πυροσβεστικό ΣώμαπυρκαγιάΈβροςΔάσος Δαδιάς