Ελλάδα|03.10.2020 12:29

Κορονοϊός: Αγωνία για εστίες και αύξηση κρουσμάτων - 20.000 άνθρωποι ευάλωτοι στα γηροκομεία

Newsroom

O Γκίκας Μαγιορκίνης στη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής για τον κορονοϊό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένουμε τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων λόγω του καιρού» και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για τετραψήφια νούμερα ημερησίως, παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς.

O επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας ότι διεθνώς τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν όσο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους, κάτι που θα συμβεί και στην Ελλάδα από τα τέλη του Οκτώβρη.

Αλλά και ο Νίκος Σύψας  επεσήμανε τον κίνδυνο αναφερόμενος στον κορονοϊό και την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο λοιμωξιολόγος, τόνισε στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open TV ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αθήνα όπου παρατηρείται «η μεγαλύτερη επιδημιολογική πίεση» λέγοντας ότι «θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο». Πώς θα το κάνουμε αυτό; «Είναι απλό, κρατάμε αποστάσειςφοράμε μάσκα».

Ο κ. Σύψας τόνισε πως όλα χρειάζονται μέτρο και καλή... θέληση, λέγοντας ότι «δεν θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει υποχρεωτική και με πρόστιμο η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους». Ξεκαθάρισε όμως προς πάσα κατεύθυνση ότι «υπάρχει ήδη έτοιμο πακέτο νέων μέτρων, αν χρειαστεί να το πάρουμε».

«Μη συζητάμε για νέα μέτρα, να τηρήσουμε τα υφιστάμενα»

Πρώτα θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα και μετά θα δούμε αν θα πάρουμε άλλα. Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά». Αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Τώρα ό,τι συμβαίνει και τη Φαίη Μαυραγάνη για την διασπορά του κορονοϊού, την αποτελεσματικότητα των μέτρων αλλά και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Σε αυτή τη φάση φαίνεται κάποιες συρροές να επιμένουν, όπως σε γηροκομεία και χώρους εργασίας, τόνισε. Όσον αφορά στο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 10μ.μ. ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι αν συμβεί αυτό θα υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός. «Θα μας πουν οι ειδικοί», σημείωσε.

Για ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι θα ήταν ένα δραματικό σενάριο να τετραπλασιαστούν τα κρούσματα. «Δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κι αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους» ανέφερε.

«Μη συζητάμε για νέα μέτρα, να τηρήσουμε τα υφιστάμενα» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι υπάρχει σαν σκέψη η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε τέτοια φάση.

Γηροκομείο «Αττική»: 47 τα κρούσματα στον Αγιο Παντελεήμονα, συνεχίζεται η έρευνα των Αρχών

Την αρχική διαπίστωση ότι η διασπορά του κορονοϊού σε δεκάδες ηλικιωμένους στο γηροκομείο στον Aγιο Παντελεήμονα οφείλεται σε εργαζόμενο της μονάδας επιβεβαίωσε ο επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών - ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Επίσης καταγράφηκε και η παράτυπη επαφή περιθαλπόμενου του γηροκομείου με εργαζόμενους σε λαϊκή αγορά έξω από τοn χώρο της μονάδας.

Οι χειρότεροι φόβοι άρχισαν να επιβεβαιώνονται, μετά τον πρώτο θάνατο ενός άνδρα 79 ετών από το γηροκομείο «Αττική» του Αγίου Παντελεήμονα. Η υπόθεση του συγκεκριμένου γηροκομείου εγείρει πληθώρα ερωτηματικών για πιθανά «κενά» στην τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και γι' αυτό διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο κλοιός αντι-Covid19 που επιχείρησαν να εφαρμόσουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε 294 τέτοιες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Εκτός από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα με 47 κρούσματα, την Παρασκευή έγιναν γνωστά έξι κρούσματα σε εργαζομένους οίκου ευγηρίας στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» περίπου 13.500 ηλικιωμένοι και 6.000 εργαζόμενοι φαντάζουν ευάλωτοι στον ιό, παρά τους συνεχιζόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τα γρήγορα τεστ.

Σύμφωνα με πηγές της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας είχαν γίνει δειγματοληπτικά τεστ στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στις 31 Αυγούστου και είχε προκύψει ένα θετικό κρούσμα σε εργαζόμενο, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα. Μετά έγιναν τεστ σε όλους τους εργαζομένους και τους φιλοξενουμένους τα οποία βγήκαν αρνητικά. Οι έλεγχοι για τα μέτρα επαναλήφθηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ ο επανέλεγχος για παρουσία του ιού από τον ΕΟΔΥ θα γινόταν τρεις εβδομάδες αργότερα, περίπου στις 21 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, λόγω μεγάλου φόρτου αυτός έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου αναδεικνύοντας περισσότερα από 40 κρούσματα, σε περίπου 100 άτομα, εργαζομένους και ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, το γηροκομείο δεν κάλεσε ποτέ τον ΕΟΔΥ μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ βλέποντας τις ημερήσιες καταγραφές από τα εργαστήρια διαπίστωσαν ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων από τη συγκεκριμένη διεύθυνση και έτσι επικοινώνησαν οι ίδιοι με το γηροκομείο πηγαίνοντας για έλεγχο στις αρχές της εβδομάδας.

Ο γιος του ιδιοκτήτη του γηροκομείου, όμως, ισχυρίστηκε ότι την περασμένη Δευτέρα (21 Σεπτεμβρίου) δύο ηλικιωμένοι εμφάνισαν πυρετό και μάλιστα ο ένας από αυτούς είχε και δυσκολίες στην αναπνοή.  «Την περασμένη βδομάδα ξεκίνησαν όλα από έναν παππού και μια γιαγιά. Η γιαγιά ήταν ασυμπτωματική, ο παππούς, όμως, έκανε πυρετούς και μετά είχε λίγο χαμηλό οξυγόνο. Στη συνέχεια, άρχισε και η γιαγιά να κάνει πυρετούς και γι' αυτό τους ανεβάσαμε στον θάλαμο μόνωσης που έχουμε.  Τους στείλαμε νοσοκομείο και βρέθηκαν θετικοί με διαφορά μιας μέρας, πρώτα η γιαγιά και μετά ο παππούς. Επειτα από δυο μέρες παραιτείται ο υπάλληλος. Έμαθα από υπαλλήλους μου ότι ο συγκεκριμένος φορούσε τριπλά γάντια και πέντε μάσκες. Τότε είπα στους υπαλλήλους μου «γιατί, ρε παιδιά, δεν μου το είπατε;». Αυτά περιγράφει στο OPEN TV ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου στον Αγιο Παντελεήμονα, 

Πάντως ακόμα δεν έχει απαντηθεί ποια διαδικασία ακολουθήθηκε από τη στιγμή που αποδείχθηκαν θετικοί στον ιό και εάν είχε ενημέρωση ο ΕΟΔΥ.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Πέλλα για τα 114 κρούσματα

Σε Σκύδρα και Αριδαία βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου κλιμάκια του ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις, ύστερα από τη νέα υγειονομική βόμβα που έσκασε στην περιοχή κι αφορά σε ένα εργοστάσιο κονσερβοποιίας στο οποίο βρέθηκαν 114 κρούσματα. Από χθες γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων και μέχρι τώρα έχει αποφασιστεί να κλείσουν οι λαϊκές αγορές, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους.

Δύο εργαζόμενοι στον τομέα παραγωγής της εταιρείας που πήγαν αυτοβούλως για εξέταση στις 28/9 και βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό αποτέλεσαν την αφορμή για να υποβληθούν σε τεστ Covid-19 τα συνολικά 427 άτομα που απασχολούνται στον ίδιο τομέα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα την Παρασκευή

Ανακοινώνουμε 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19.346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2.991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

  • 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 207 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή σε ιδιωτική επιχείρηση
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 117 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 114 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 2 κρούσματα δυην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
  • 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Στέλιος ΠέτσαςγηροκομείαΑττικήΠέλλαlockdownΝίκος ΣύψαςΚορονοϊός