Ελλάδα|09.10.2020 14:20

Δίκη Χρυσής Αυγής - Λαγός: Πώς θα αρθεί η ασυλία του - Πρωτοφανής περίπτωση για το Ευρωκοινοβούλιο

Μαρία Ψαρά

Μεγάλη διαδικασία απαιτείται προκειμένου να αρθεί η ασυλία του πρώην ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού. Το Ευρωκοινοβούλιο αντιμετωπίζει πρώτη φορά την περίπτωση ένας ευρωβουλευτής να έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του δημοκρατικού τόξου που επιθυμεί άμεση άρση της ασυλίας του Γ. Λαγού, μετά την καταδίκη του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Καταρχάς, αφού οριστικοποιηθούν οι ποινές, η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πρωτοβουλία για να ζητηθεί η άρση της ασυλίας βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήκει στον ασκούντα την ποινική δίωξη εισαγγελέα πλημμελειοδικών (άρθρο 27 ΚΠΔ) ή, κατά περίπτωση, στον εισαγγελέα ειδικών καθηκόντων (εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, άρθρο 33 ΚΠΔ, εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς άρθρο 35 ΚΠΔ). Η αίτηση του εισαγγελικού λειτουργού και η σχετική δικογραφία υποβάλλεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος καθίσταται αρμόδιος για τη διαβίβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάτι, που απαιτεί κάποιες μέρες – εκ των πραγμάτων.

Στη συνέχεια, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της Χώρας ή (κατά κανόνα) ο εντεταλμένος από αυτόν Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενεργεί όπως και στις περιπτώσεις άρσης της ασυλίας των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου (άρθρο 83 § 1 του Κανονισμού της Ελληνικής Βουλής), δηλαδή προβαίνει στον έλεγχο της δικογραφίας και τη διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφαρμόζοντας αναλογικά την Εγκύκλιο 4/2003 του Εισαγγελέα Α.Π. Δημητρίου Λινού.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή JURIτου Ευρωκοινοβουλίου ελέγχει το αίτημα. Παρόλο που υπάρχουν πολλά αιτήματα για άρση της ασυλίας, η Προεδρία της Ευρωβουλής δεν θα ήθελε να φανεί ότι κωλυσιεργεί για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί ο Γ. Λαγός. Οπότε, κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση Λαγού.

Ακολουθεί η ψήφος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα δώσει την οριστική έγκριση για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή. Στη συνέχεια, αν και εφόσον αρθεί η ασυλία, οι εξελίξεις θα κριθούν εν μέρει από τον ίδιο τον Γ. Λαγό. Αν έρθει στην Ελλάδα για να παραδοθεί είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλιώς θα πρέπει να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο θα διαβιβάσει η ελληνική Πολιτεία ξανά στο βελγικό κράτος για να το εκτελέσει. Μια επίσης χρονοβόρα διαδικασία.

Πάντως, ο ίδιος ο πρώην χρυσαυγίτης με βίντεο που ανήρτησε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάλλει κατά των δικαστών και διαβεβαιώνει ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα, διαψεύδοντας τις φήμες ότι θα εξαφανιστεί για να μην εκτίσει την ποινή του. Επίσης, διαβεβαιώνει ότι θα εκμεταλλευτεί όλα τα μέσα που έχει ως ευρωβουλευτής για να ενημερώσει για την κακοδικία. 

Πολύ πιο απλή είναι η διαδικασία για τον έτερο κατηγορούμενο και πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιώργο Γερμενή ο οποίος εργάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο ως βοηθός. Δεν τίθεται θέμα για τον έτερο εκλεγμένο ευρωβουλευτή με τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος δεν έχει καταδικαστεί και δεν ανήκει πλέον στη ΧΑ.

Αφού δρομολογηθούν όλες οι εξελίξεις σε σχέση με το Γ. Λαγό, θα γίνουν οι διαδικασίες για την αντικατάστασή του στο Ευρωκοινοβούλιο. Και προφανώς ο νέος εκλεγμένος δε θα ανήκει στη Χρυσή Αυγή, αλλά θα είναι ο επόμενος υποψήφιος (όποιου κόμματος), ο οποίος έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. 

Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV

δίκη Χρυσής ΑυγήςασυλίαΕυρωβουλήΓιάννης ΛαγόςΧρυσή Αυγή