Αυτοψία στον Άγιο Παντελεήμονα, στο άλλοτε «προπύργιο» της Χρυσής Αυγής
NewsroomΆγιος Παντελεήμονας Αχαρνών. Στους τοίχους μέχρι και την πλατεία Αττικής υπήρχαν γραμμένα ξενοφοβικά συνθήματα και σύμβολα. Ένας αγκυλωτός σταυρός, μαίανδροι, ιδεολογικά σημάδια μουτζουρωμένα σήμερα, απομεινάρια μιας σκοτεινής περιόδου. Στη συγκεκριμένη περιοχή βασίλευε ο τρόμος των ταγμάτων εφόδου όταν εδώ βρισκόταν το προπύργιο της Χρυσής Αυγής με τις αποκαλούμενες επιτροπές κατοίκων στο πλευρό τους.
«Είχαμε πολλούς χρυσαυγίτες εδώ. Περνούσαν από εδώ και έδερναν κόσμο», λέει στην κάμερα του Open TV και τον Δημήτρη Φρέσκο μία κάτοικος της περιοχής. «Ο ρόλος της Χρυσής Αυγής ήταν η τρομοκρατία. Έπιαναν όσους αλλοδαπούς μπορούσαν και τους τρομοκρατούσαν. Όποιους μπορούσαν να χτυπήσουν τους χτυπούσαν. Είμαι κατά της βίας. Δεν μου άρεσε αυτό που έκαναν», προσθέτει από την πλευρά της μία άλλη κάτοικος.
Σήμερα πογκρόμ στους δρόμους κατά μεταναστών δεν γίνονται. Οι χρυσαυγίτες πλέον έχουν εξαφανιστεί. Η περιοχή, όμως, ακόμη δεν έχει βρει την ισορροπία της. «Όταν έρχεται εδώ και σε κλέβει ο άλλος και αισθάνεσαι ανασφάλεια θα πας στα άκρα. Είναι λογικό. Όταν αυτό το πράγμα έρθει στα ίσια του φεύγουν και αυτές οι στρεβλώσεις», σημειώνει κάτοικος του Άγιου Παντελεήμονα. «Ο κόσμος όταν ακούει Χρυσή Αυγή τρέμει», επισημαίνει μία άλλη κάτοικος της περιοχής.
Η αναφορά και μόνο στην φασιστική οργάνωση είναι ακόμα ζήτημα ταμπού. Τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους μετανάστες. «Περάσαμε δύσκολα. Και τώρα περνάμε. Κανείς δεν δείχνει τι γίνεται μπροστά», τονίζει ένας μετανάστης, μιλώντας στην κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού. Ένα περίεργο μείγμα ενοχών και φόβου. Κάποιοι δύσκολα μιλούν. Άλλοι κρύβουν τα χαρακτηριστικά τους για να μην στοχοποιηθούν. «Υπήρχαν πάρα πολλοί υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω. Η κατάσταση ήταν δραματική. Αυτό δεν δικαιολογεί τη Χρυσή Αυγή», εξηγεί μία κάτοικος.
Κανείς δεν συμφωνεί με τα όσα έγιναν για μια 5ετία στην περιοχή από το 2008 έως και το 2013. Βρήκαν χώρο να εκδηλωθούν από την απουσία της πολιτείας, λένε. «Όταν εδώ κυκλοφορούσαν Αλβανοί, κρατώντας πιστόλια και βγήκαν νύχτα κάποιοι άνθρωποι και τους πλάκωσαν ήταν θετικό. Όμως από την άλλη ήταν αρνητικό γιατί δεν έπρεπε να το κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Άφησαν χώρο σε παρακρατικούς να κάνουν τη δουλειά του κράτους» τονίζει ακόμα ένας κάτοικος.
Ο Χριστόφορος Νίκας είναι μετανάστης από την Αλβανία και θύμα ξυλοδαρμού. Δεν μπορεί να ξεχάσει. «Οι χρυσαυγίτες πρέπει να πάνε στη φυλακή. Όταν με ρώτησαν από πού είμαι τους είπα ότι είμαι από την Αλβανία. Ακολούθησε ξύλο», τονίζει χαρακτηριστικά. Στα χρυσαυγίτικα στέκια του Άγιου Παντελεήμονα τα ρολά είναι κατεβασμένα. Οι κουμανταδόροι κάποτε της πλατείας αποφεύγουν τα πολλά πολλά. Μπορεί να ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους, δεν σημαίνει όμως ότι δεν παραμένουν ακόμα εκεί, κρατώντας στάση αναμονής.
- Πώς ο Έλον Μασκ μεταμόρφωσε το «X» σε… πρωτοσέλιδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς: Οι παρεμβάσεις σε εκλογές και οι θεωρίες συνωμοσίας
- Ανησυχητική μελέτη: Σχεδόν το 20% των μαθητών, κινδυνεύει να αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο λειτουργικά αναλφάβητο
- Ο Μπάιντεν τίμησε με Μετάλλιο της Ελευθερίας, τον Ντένζελ Ουάσινγκτον, τον Μπόνο και άλλους – Ποιος δεν πήγε
- Σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο του Τζακ Νίκολσον στην αγκαλιά της κόρης του