Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο...καλός βίος μετά τη δολοφονία Φύσσα - Αποκαλυπτικό πρώην στέλεχος της οργάνωσης
NewsroomΜόλις 15 λεπτά διήρκεσε η αγόρευση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία ανέβηκε στην έδρα του δικαστηρίου, όπου εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, 19 Οκτωβρίου. Επικαλούμενη τον νόμο η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους έκρινε ότι το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής αλλά και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες δεν πρέπει να πάνε φυλακή, με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά.
Το σκεπτικό της εισαγγελέως
Η κυρία Οικονόμου, της οποίας η αρχική πρόταση ήταν αθωωτική για τους πλέον καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση, ζήτησε από τους δικαστές να παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, καθώς έχουν μόνιμη και γνωστή διαμονή, δεν είναι ύποπτοι φυγής, δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν στο δικαστήριο ακόμη και πρώην βουλευτές ενώ δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί.
«Υπάρχει κάτι σάπιο μέσα στην Εισαγγελία αυτής της χώρας, όταν εισαγγελική λειτουργός λέει ψέματα ενώπιον ενός δικαστηρίου ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους», αναφέρει ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης. «Η πρόταση της κυρίας εισαγγελέως περί του να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ασκηθησόμενη έφεση των κατηγορουμένων έχει την ίδια βαρύτητα με την πρότασή της περί αθωότητος των κατηγορουμένων και περί μη υπάρξεως εγκληματικής οργάνωσης», συμπληρώνει με τη σειρά του και ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, Παναγιώτης Σαπουντζάκης.
Για να ενισχύσει, μάλιστα, την πρότασή της η εισαγγελική λειτουργός, Αδαμαντία Οικονόμου, ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί. «Πέρασαν επτά έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή», αναφέρει στην πρότασή της η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου.
Ο... καλός βίος μετά τη δολοφονία Φύσσα
«Η εισαγγελέας έχει αποβάλει όλα τα προσχήματα και έχει μετατραπεί απροκάλυπτα σε συνήγορο υπεράσπισης των κατηγορουμένων», τονίζει ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής, Κώστας Παπαδάκης. Μάλιστα, η εισαγγελέας τόνισε κατά την αγόρευσή της ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δηλαδή μετά τον Σεπτέμβριο του 2013, δεν προέβησαν σε κάποια αξιόποινη πράξη. Κάποια γεγονότα, βέβαια, μιλούν από μόνα τους:
- Επίθεση στο Ρεσάλτο, 25 Ιανουαρίου 2014 και Μελιγαλάς 2017
- Επίθεση σε βάρος του Βαγγέλη Παπαμιχαήλ το 2018: «Προσπάθησε να με πιάσει από τα μαλλιά και να μου χτυπήσει το κεφάλι στο οδόστρωμα», αναφέρει ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ.
- Επίθεση σε βάρος του Δημήτρη Μακρέα το 2015. «Με χτυπούν με ξύλινο λοστάρι από πίσω στο κεφάλι», αναφέρει ο Δημήτρης Μακρέας.
- Επίθεση στον Γερμανό ανταποκριτή, Θωμά Γιακόμπι, τον Ιανουάριο του 2020.
- Επίθεση σε βάρος του φοιτητή, Αλέξη Λάζαρη, το 2017.
- Λεκτικές αντιπαραθέσεις μέσα και έξω από τη Βουλή.
Μετά την πρόταση της εισαγγελέως, πάντως, ο Ηλίας Κασιδιάρης προανήγγειλε μέσω Twitter ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ενώ ο Γιάννης Λαγός έστειλε εξώδικο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας.
Πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτει
Την ίδια στιγμή, για τον τρόπο που λειτουργούσε η Χρυσή Αυγή, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Open TV ο Δημήτρης Βογιατζής, ο οποίος ήταν για μια δεκαετία στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος, είχε διατελέσει μέλος της κεντρικής επιτροπής, υποψήφιος βουλευτής, υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και πρώην πυρηνάρχης της οργάνωσης.
«Λειτουργούσαν τουλάχιστον ως μια εγκληματική συμμορία, με όρους μυστικούς, με όρους αδελφικούς, με μια ομερτά. Με τον τρόπο που λειτουργούσαν ήταν σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα συμβεί ένα πολύ σοβαρό έγκλημα, το οποίο δυστυχώς συνέβη και χάθηκε μια ψυχή», ανέφερε ο Δημήτρης Βογιατζής.
Ο ίδιος παρέμεινε στις τάξεις της Χρυσής Αυγής έως το 2019 και μάλιστα είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα αποχώρησε πριν από τις τελευταίες εκλογές και έστειλε επιστολή στους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, καταγγέλλοντας απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας.
Όπως ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής Κώστας Παπαδάκης στο Open, «ο Θανάσης Καμπαγιάννης ανήρτησε την επιστολή στην ιστοσελίδα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωστεί, αλλά το δικαστήριο δεν δέχτηκε την ανάγνωσή της.
Ο Βογιατζής μίλησε για τις ναζιστικές μεθόδους, με τις οποίες τα πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου έστηναν τα διαβόητα «τάγματα εφόδου», τα οποία το κόμμα στελέχων με άτομα του υποκόσμου.
«Μεταξύ της περιόδου 2012 και 2013, δηλαδή πριν τις προφυλακίσεις της ηγετικής ομάδας, υπήρχε ξεκάθαρα ένα κομμάτι το οποίο θεωρούσαν περιφρούρηση, αλλά ακούγεται πιο “κυνικά” ως τάγματα εφόδου. Θεωρούσαν καλό να έχεις κάνει φυλακή. Εάν ήσουν φυλακισμένος, “φουσκωτός”, δυναμικός ή “καρατερίστας” ήσουν πιο αξιόλογος στο κόμμα», αποκαλύπτει το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής και τονίζει, ότι «ανα πάσα στιγμή μπορούσε να γίνει ένα έγκλημα».
Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα στελέχη της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιούσαν τα «τάγματα εφόδου» ακόμα και για προστασία στα νυχτερινά μαγαζιά ή για προσωπικές τους διαφορές. «Επειδή είχαν κόντρες, ή επειδή ήθελαν να πουλήσουν εκδούλευση, ακόμα και “μπραβιλίκια”, τα πραγματοποιούσαν αυτά με σκοπό να φανούν ακόμα και στο κόμμα ως ήρωες. Κάποιος που χτυπούσε κάποιον άλλο φαινόταν σαν ήρωας στο κόμμα», ξεκαθαρίζει ο Βογιατζής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, τον Ιούλιο του 2019, ο Δημήτρης Βογιατζής, με μήνυμά του είχε ζητήσει συγγνώμη από όσους είχε παρασύρει και είχε πείσει να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του