Εκπρόσωπος Αρμενίων στην Ελλάδα: 70 άτομα έτοιμα να πολεμήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΩς συγκινητικό χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον των Ελλήνων να βοηθήσουν τον αρμενικό λαό που μάχεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Δημοκρατία του Αρτσάχ για τους Αρμένιους, το μέλος της διοίκησης της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής στην Ελλάδα, Χοβίκ Κασαπιάν. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες που καλούν τους αρμένικους φορείς και τους ρωτούν, πώς μπορούν να βοηθήσουν με την προσφορά χρημάτων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, ενώ δε λείπουν και αυτοί που προτίθενται να μεταβούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, ακόμα και να πολεμήσουν στο πλευρό των Αρμενίων.
Την ίδια στιγμή σε περίπου 70 άτομα έχει φτάσει ο αριθμός των εν Ελλάδι Αρμενίων που έχουν δηλωθεί σε λίστα και είναι έτοιμοι να μεταβούν στο Αρτσάχ, προκειμένου να βοηθήσουν με όποιον τρόπο τους ζητηθεί στον πόλεμο εναντίον των Αζέρων και των τζιχαντιστών που μετέφερε εκεί η Τουρκία. Τα περισσότερα από τα άτομα που εγγράφησαν στη λίστα είναι ηλικίας μέχρι 45-50 ετών, ωστόσο, περιλαμβάνονται σε αυτήν ακόμα και γυναίκες. Η λίστα έχει σταλεί στην αρμένικη πρεσβεία στην Ελλάδα και αυτή θα αποφασίσει, αν θα γίνει μία τέτοια αποστολή.
«Ελπίζω ο αρμενικός στρατός να φέρει σε πέρας την αποστολή του και ο πόλεμος να τελειώσει τώρα που συζητάμε. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι που περιλαμβάνονται στη λίστα, έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να μεταβούν στην περιοχή και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν, με κίνητρο την αγάπη για την πατρίδα. Δεν είναι μόνο οι μάχες της πρώτης γραμμής. Υπάρχουν και οι επικουρικές δυνάμεις, η βοήθεια στην παροχή νερού, οι σκοπιές και άλλες άοπλες υπηρεσίες. Η Αρμενία δε ζητάει και δεν περιμένει κομάντος από την Ελλάδα. Γιατί όσο φιλότιμος και θαρραλέος κι αν είναι κάποιος, μπορεί να προχωρήσει σε απερισκεψία, αν δεν είναι εκπαιδευμένος. Η αρμενική πρεσβεία θα κρίνει, αν θα γίνει μια τέτοια αποστολή, αλλά πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δε θα ζητηθεί», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Κασαπιάν.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία Ελλήνων στη σχετική λίστα, ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν και κάποια ελληνικά ονόματα σε αυτήν. «Προσωπικά με πήρε τηλέφωνο ένας Πόντιος που μένει στην Ελλάδα και ήρθε από την Αρμενία, ο οποίος ζήτησε να πάει και να πολεμήσει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο, δε θέλουμε να βάλουμε σε περιπέτειες την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η παρουσία Ελλήνων σε μία εμπόλεμη κατάσταση τόσο μακριά από τα σύνορά της εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους και μπορεί να κατηγορηθεί η Ελλάδα. Δεν πρόκειται για αγώνα ποδοσφαίρου», τονίζει ο κ. Κασαπιάν.
Τεράστια κινητοποίηση των Αρμενίων της διασποράς
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τεράστια η κινητοποίηση των Αρμενίων της διασποράς -μεταξύ των οποίων και οι εν Ελλάδι Αρμένιοι- μετά την έναρξη της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 121 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες στον παγκόσμιο τραπεζικό λογαριασμό, τον Panarmenian Fund, ο οποίος υπάρχει από το 1993 και η συγκέντρωση χρημάτων συνεχίζεται. Από τα χρήματα αυτά περίπου 300.000 ευρώ προέρχονται από Αρμένιους της Ελλάδας, ενώ μεταξύ αυτών που τα πρόσφεραν είναι και κάποιοι Έλληνες.
Επίσης, Αρμένιοι από την Ελλάδα προσφέρονται να δώσουν και να σταλεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ιατροφαρμακευτικό υλικό και αναζητείται ο τρόπος να γίνει αυτό, αφού δημιουργεί προβλήματα η πανδημία του κορονοϊού.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Κασαπιάν, τεράστια είναι και η ηθική υποστήριξη που προσφέρει η αρμένικη διασπορά της Ελλάδας στον αγωνιζόμενο αρμενικό λαό. «Διοργανώνουμε συγκεντρώσεις, κάνουμε πορείες, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια και της ΕΣΗΕΑ που φιλοξένησε τον πρόεδρο των Αρμενίων σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Επίσης, κάνουμε συναντήσεις με τοπικούς άρχοντες και δίνουμε τον αγώνα μας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέει ο κ. Κασαπιάν.
Αντιστέκεται ο αρμενικός στρατός
Κατά τον Χοβίκ Κασαπιάν, αυτήν τη στιγμή και παρά την ισχύ πυρός του Αζερμπαϊτζάν, ο αρμενικός στρατός διατηρεί τις θέσεις του. Τα θύματα από την πλευρά των Αρμενίων -στρατιώτες και άμαχοι- μέχρι στιγμής ανέρχονται σε περίπου 800.
«Τα θύματα μεταξύ των Αζέρων είναι περισσότερα. Μεταξύ τους υπάρχουν και τζιχαντιστές του ISIS και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι Αζέροι δεν παίρνουν τα πτώματά τους από το πεδίο της μάχης. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μία αγροτική περιοχή, με πολύ χαμηλά κτίρια. Έχουν καταστραφεί κάποια σπίτια και έχουν χτυπηθεί μνημεία και εκκλησίες. Οι άμαχοι έχουν φύγει από την εμπόλεμη ζώνη και έχουν μεταφερθεί στις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, αλλά και εντός του αρμενικού εδάφους. Έχουν χτυπηθεί και θέσεις μέσα στην Αρμενία από drones τουρκικής κατασκευής. Μέχρι τώρα έχουν καταρριφθεί περίπου 200 τέτοια drones», υποστηρίζει ο κ. Κασαπιάν.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες