Ελλάδα|21.10.2020 19:33

Λέσβος: Βρέθηκε η λύση στα «απόβλητα του προσφυγικού»

Μαρία Λιλιοπούλου

Μόνιμη λύση για τη διάθεση των χιλιάδων κυβικών με πλαστικό – υπολείμματα από τις προσφυγικές ροές στη Λέσβο βρέθηκε τις τελευταίες μέρες, καθώς όπως έκανε γνωστό ο δήμος, εγκρίθηκε η αίτηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου για χρηματοδότηση του έργου «Υπηρεσία Τελικής Διάθεσης Αποβλήτων Ναυτιλιακού Εξοπλισμού των προσφυγικών ροών του Δήμου Δυτικής Λέσβου».

Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 210.873 ευρώ και ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησής του είναι 40 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το ζήτημα των πλαστικών στο νησί είχε ήδη πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εδώ και πέντε χρόνια, καθώς τα λεγόμενα «απόβλητα του προσφυγικού» συσσωρεύονταν διαρκώς αποτελώντας μία οικολογική βόμβα και εκτοξεύοντας στα ύψη τους προυπολογισμούς για την αποκομιδή τους, ενώ παράλληλα δεν υπήρχε λύση για την τελική διάθεσή τους.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη μεγάλη ποσότητα σωσιβίων (16.000 κυβικά) που είχε συσσωρευτεί στις ακτές από την έναρξη των εκρηκτικών προσφυγικών ροών το 2015 και είχε εναποτεθεί στην χωματερή του Μολύβου.

Η δημοτική αρχή είχε επισημάνει εδώ και χρόνια το αδιέξοδο σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, διεκδικώντας αποφασιστική λύση, δεδομένου ότι το πλαστικό των σωσιβίων που είχε συσσωρευτεί στον ΧΑΔΑ Μήθυμνας, δεν θεωρείτο ούτε ανακυκλώσιμο υλικό, ούτε και μπορούσε να καταστραφεί, διότι είχε υψηλή περιεκτικότητα PVC το οποίο καθιστά το υπολειμματικό απόβλητο ακατάλληλο για καύση.

Τεράστιος ο όγκος των αποβλήτων στη Λέσβο

Ο όγκος των αποβλήτων αφορά εκτός από σωσίβια, κουβέρτες και υπολείμματα πλωτών σκαφών.

Η μελέτη που εκπόνησε ο δήμος Δυτικής Λέσβου για το έργο αφορά

  • στον τεμαχισμό των ναυτιλιακών αποβλήτων και

  • στη φορτοεκφόρτωση, μεταφορά και διάθεση των επεξεργασμένων αποβλήτων στον αδειοδοτημένο χώρο υγειονομικής ταφής της Λέσβου.

Η δημοτική αρχή απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο για τη συμβολή του στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

«Με την ολοκλήρωση του έργου, το νησί θα απελευθερωθεί από τόνους πλαστικού κυρίως από τα σωσίβια των προσφύγων και των μεταναστών που είναι κατασκευασμένα από υλικό που δεν μπορεί ούτε να καταστραφεί, ούτε και να ανακυκλωθεί» επισημαίνεται στην επιστολή.

Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ η εκπόνηση της μελέτης έγινε από τον δήμο Δυτικής Λέσβου υπό την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Λέσβοςαπόβλητασωσίβιαπροσφυγικό