Κορονοϊός: «Μαύρος» Οκτώβριος με υπερδιπλάσια κρούσματα, νέα μέτρα - Κίνδυνος οι νέοι
NewsroomΤα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι σταθερά πάνω από τα 800. Ειδικοί, μάλιστα, όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλούν ανοιχτά για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αν δεν προσέξουμε. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με διάγγελμά του, ανακοίνωσε νέα μέτρα για να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού.
Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι αριθμοί των τελευταίων ημερών συγκριτικά με την έλευση του κορονοϊού στη χώρα μας και το πρώτο γενικό lockdown τρομάζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 23 Μαρτίου 2020, μία μέρα πριν το γενικό lockdown τα κρούσματα ήταν 94 σε μία ημέρα, 624 ασθενείς με Covid-19 συνολικά και 15 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας ενώ στις 23 Οκτωβρίου 2020, επτά μήνες μετά, μία ημέρα πριν την καθολική χρήση μάσκας, τα κρούσματα ανήλθαν σε 882 σε μία μόλις ημέρα, 28.216 ασθενείς συνολικά και 15 θάνατοι σε 24 ώρες.
Οι νέοι «οδηγούν» την πανδημία
Φορείς υπερμετάδοσης πλέον είναι οι νέοι, που κρατούν το τιμόνι της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Το 50% των νέων διαγνώσεων βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 39 ετών. Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, επανέλαβε πως οι νέοι έως 40 ετών μολύνονται από τον κορονοϊό στη χώρα μας δύο φορές πιο εύκολα από άλλες ηλικιακές ομάδες.
Οι ειδικοί της επιτροπής για τον κορονοϊό έχουν αναφερθεί στο γεγονός πως οι νέες μολύνσεις καταγράφονται σε εκθετικό βαθμό σε νεότερες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό πως τις περασμένες ημέρες ο μέσος όρος των νέων διαγνώσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη υπολογιζόταν στα 33 και 30 έτη, αντίστοιχα.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας επανέλαβε πως η ηλικία 19-40 ετών παρουσιάζει αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας. Μολύνονται δηλαδή, όπως σημείωσε ο καθηγητής, έως και 2 φορές πιο εύκολα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Το 51% περίπου των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή είναι ηλικίας 16-26 ετών, τόνισε σήμερα και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Το μεγάλο ζήτημα όλων, ειδικά των νέων παιδιών, που πολλές φορές μπορεί να είναι λίγο περισσότερο αμελή, είναι να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μεγάλων ηλικιών», σημείωσε.
«Η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από τις άλλες ηλικιακές ομάδες» είπε ο κ. Μαγιορκίνης, και κάλεσε τους νέους έως 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για την ώρα, οι μολύνσεις από τον κορονοϊό στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες δεν παρουσιάζει αντίστοιχη αύξηση. Το ηλικιακό γκρουπ 65+ έχει 40% λιγότερη συμμετοχή στις νέες διαγνώσεις από ό, =τι αναμενόταν, είπε απαντώντας αργότερα σε ερώτηση δημοσιογράφου ο καθηγητής. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η χρήση μάσκας για τον ευάλωτο πληθυσμό των ηλικιωμένων λειτουργεί ως εμβόλιο, «θα είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει».
Όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, η ηλικιακή ομάδα αυτή θα πρέπει «να προσέχει πάρα πολύ, να μη θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί μάσκα, να αποφεύγει τον συνωστισμό και να προστατεύει τον ευπαθή πληθυσμό». Πάντως, από την πλευρά του, μιλώντας στο OPEN TV και τη Φαίη Μαυραγάνη ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι η χρήση μάσκας πρέπει να εφαρμόζεται παντού, καθώς στα μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να ξεφύγει ο κορονοϊός. Υποστήριξε, πάντως, ότι στόχος είναι να μειωθεί ο δείκτης Rt.
Τα νέα μέτρα λόγω κορονοϊού στις επιβαρυμένες περιοχές
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, σε 14 «πορτοκαλί» και 2 «κόκκινες» περιφερειακές ενότητες της χώρας εφαρμόζεται από σήμερα τα ξημερώματα, με το πρόστιμο σε όσους δεν τηρήσουν το μέτρο να διαμορφώνεται στα 150 ευρώ. Επιπλέον, από σήμερα μετά τις 00.30 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 το πρωί, η κυκλοφορία απαγορεύεται για τις 16 αυτές περιφερειακές ενότητες όπως αποτυπώνονται στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Φροντίδας.
Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Φροντίδας «σχεδιάστηκε» εκ νέου χθες αναβαθμίζοντας το επίπεδο συναγερμού για πέντε περιοχές: την Καστοριά που ανέβηκε από το επίπεδο 3 στο ανώτατο επίπεδο 4 και για τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τις Σέρρες και τη Βοιωτία που από το επίπεδο 2 ανέβηκαν στο επίπεδο 3.
Παράλληλα, από το επίπεδο 1, το «πράσινο» θα ανεβούν στο επίπεδο 2 από την προσεχή Δευτέρα, 26/10 οι εξής περιοχές: Αρτα, Έβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Σκιάθος και Καβάλα.
Η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την περασμένη Τετάρτη πάντως, επιφύλασσε και καλά νέα καθώς πολλές είναι οι περιοχές είχαν βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα οπότε «κατέβηκαν» επίπεδο. Ειδικότερα, από πορτοκαλί γίνονται... κίτρινες η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Καρδίτσα, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα και η Σάμος.
Από το επίπεδο 3, δηλαδή το πορτοκαλί, στο επίπεδο 2 «κατεβαίνουν» και οι Νήσοι Αττικής, εκτός της Σαλαμίνας (παραμένει στο 3), λόγω σύνδεσής της με τον Πειραιά, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο, το πράσινο εισέρχονται από την προσεχή Δευτέρα τα Γρεβενά, η Λακωνία και η Πάρος (ήταν μέχρι σήμερα επίπεδο 2) καθώς και η Ζάκυνθος, η Κέα και η Κύθνος (ήταν επίπεδο 3).
- Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Τρία χρόνια κι ακόμα δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τον χαμό του Πέτρου Γιάμαλη εν ώρα εργασίας
- Οι τρεις περιοχές που χρειάζεται προσοχή τις επόμενες ώρες - Live η πορεία της κακοκαιρίας Alexandros
- Πολυτεχνείο: Οι κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, τα δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας, οι εκδηλώσεις
- Ημέρες καριέρας: Πάνω από 1.200 θέσεις προσφέρουν 40 επιχειρήσεις - Οι ειδικότητες που έχουν ζήτηση